Χωρίς προηγούμενο στην Ιστορία της χώρας η μείωση των γεννήσεων τα μνημονιακά χρόνια
Ατολμα και αλυσιτελή χαρακτηρίζει τα μέτρα που εξήγγειλε στη φετινή ΔΕΘ (7/9/2024) ο πρωθυπουργός ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος και ζητεί να θεσπιστεί άμεσα μία σειρά μέτρων που θα βελτιώνει τη ζωή των πολιτών και θα κινητροδοτεί ουσιαστικά τη δημιουργία οικογένειας. Η μείωση των γεννήσεων κατά τα χρόνια εφαρμογής των μνημονιακών μέτρων (2011-2023) κυρίως για την οικογένεια και τα όρια ηλικίας των γυναικών δεν έχει προηγούμενο στην Ιστορία της χώρας.
Ειδικότερα:
α. Και τα 13 χρόνια εφαρμογής των μνημονιακών μέτρων, δηλαδή τα χρόνια 2011-2023, για πρώτη φορά τα τελευταία 90 χρόνια οι θάνατοι υπερτερούν κατά πολύ και σταθερά των γεννήσεων!
β. Συνολικά τα έτη των σκληρών μνημονιακών μέτρων (2011-2018) αλλά και τα έτη που ακολούθησαν (2019-2023) οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 449.028!
γ. Το 2022 είχαμε αρνητικό ρεκόρ γεννήσεων, αφού οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 64.260!
δ. Το 2023 είχαμε μόνο 72.244 γεννήσεις, δηλαδή τις λιγότερες στην Ιστορία της νεότερης Ελλάδας!
Οπως υπενθυμίζει ο κ. Μητρόπουλος, οι δανειστές και τα τρία κόμματα εξουσίας (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), με τις μνημονιακές πολιτικές τους κατά των γυναικών και της οικογένειας, «εγκλημάτησαν κατά του λαού και της χώρας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα (2024), ενώ έχουμε εξέλθει από τα Μνημόνια, όπως ψευδώς υποστηρίζεται, αφού οι πάνω από 800 μνημονιακοί νόμοι παραμένουν αναλλοίωτοι σε ισχύ, συνεχίζουν τις ίδιες πολιτικές.
Εξάλλου τα μέτρα που εξήγγειλε στις 7/9/2024 ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και εξειδίκευσαν ο υπουργός Οικονομικών και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας είναι μίζερα και άτολμα. Στην ουσία συνιστούν δέσμη μέτρων που θα επιτείνουν σίγουρα το υπαρκτικό για τον λαό μας δημογραφικό ζήτημα και την πληθυσμιακή κατάρρευση της χώρας». Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση του νεοσυσταθέντος υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δεν είναι η διεύρυνση των δικαιούχων του Επιδόματος Παιδιού, οι οποίοι μειώθηκαν δραματικά τους τελευταίους μήνες, αλλά η θέσπιση μέτρων για τον περιορισμό τους. Ιδιαίτερα η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων, με την προσθήκη πλαφόν στην ακίνητη και κινητή περιουσία, θα αποκλείσει από τα κοινωνικά μέτρα ευρύτερες κατηγορίες συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη τη στήριξη του κράτους.
«Το ίδιο μίζερα και άτολμα αντιμετώπισε η κυβέρνηση το επίδομα εννεάμηνης επιδότησης μητρότητας για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για τις ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, αφού απέκλεισε όλες τις άνεργες μητέρες και όσες έχουν επιλέξει ή αναγκάζονται να μην εργαστούν προκειμένου να ασχοληθούν με την ανατροφή των τέκνων τους. Απέκλεισε, επίσης, και όσες μητέρες εργάζονται ως αναπληρώτριες στην εκπαίδευση ή με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου σε διάφορους φορείς τού Δημοσίου.
Επιπροσθέτως, απέκλεισε χιλιάδες, κυρίως μη μισθωτές, λόγω οφειλών τους στον ΕΦΚΑ» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ και προτείνει:
1. Επαναφορά όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων γυναικών αλλά και ανδρών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, όπως ίσχυαν πριν από τα Μνημόνια.
2. Επαναφορά της ισόβιας σύνταξης πολύτεκνης μητέρας στο ύψος της εθνικής σύνταξης, άμεσα και αναδρομικά, σε όσες γυναίκες έχουν ήδη ή θα αποκτήσουν στο μέλλον πάνω από τρία παιδιά.
3. «Ξεπάγωμα» των οικογενειακών επιδομάτων του ιδιωτικού τομέα για νέους και νέες εργαζομένους από το 2012 μέχρι σήμερα.
4. Πλήρη θεσμική εξομοίωση των τριτεκνικών με τις πολυτεκνικές οικογένειες, αλλά και των μονογονεϊκών με όλες τις άλλες οικογένειες.
5. Γενίκευση της δωδεκάμηνης (αντί της εννεάμηνης) επιδότησης μητρότητας για κάθε γέννηση τέκνου χωρίς εισοδηματικά, περιουσιακά ή άλλα κριτήρια και ανεξάρτητα από την απασχόληση της μητέρας ή του πατέρα.
6. Αυτοτελή άδεια πατρότητας με αποδοχές.
7. Θεσμοθέτηση εφάπαξ παροχής ύψους 5.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση, χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
8. Αύξηση μετ’ αποδοχών των γονικών αδειών για μητέρες και πατέρες.
9. Επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης των αδειών κύησης και λοχείας.
10. Επιμέρους μέτρα για τη διευκόλυνση εργαζόμενων γονέων (ωράρια παιδικών σταθμών, σχολείων κ.λπ.).
11. Ισόβια οικογενειακά επιδόματα για άνδρες και γυναίκες, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ανεξαρτήτως της ηλικίας των τέκνων.
12. Επαναφορά των οικογενειακών επιδομάτων των συνταξιούχων που καταργήθηκαν το 2019.
13. Θέσπιση ισόβιας εισοδηματικής ενίσχυσης ίσης με τον εκάστοτε κατώτατο μισθό στη μάνα νοικοκυρά, ανεξαρτήτως ηλικίας, εργασίας και εισοδήματος.