Το δικαστήριο καταδίκασε τον μάρτυρα Νίκο Μανία για τους ισχυρισμούς του, στους οποίους βασίστηκε η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την έκδοση του πορίσματος
Ακόμη μία ταφόπλακα στο αφήγημα ότι το σκάνδαλο Novartis ήταν σκευωρία, με στόχο να πληγούν πολιτικά πρόσωπα, πρόσθεσε το Γ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, καταδικάζοντας τον μάρτυρα Νίκο Μανία σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση και 2.000 χρηματική ποινή για τους ισχυρισμούς του, στους οποίους βασίστηκε -μεταξύ άλλων- η προανακριτική επιτροπή της Βουλής.
- Από τη Μαρία Παναγιώτου
Φυσικά, το αφήγημα περί σκευωρίας, για την επιτυχία του οποίου θεωρήθηκε σκόπιμο να «χτυπηθούν», εκτός από τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τους εισαγγελείς Διαφθοράς, και δημοσιογράφοι και εκδότες, μεταξύ των οποίων και ο εκδότης των εφημερίδων «δημοκρατία» και «Εστία», Ιωάννης Φιλιππάκης, έχει καταρρεύσει ήδη από το καλοκαίρι του 2022, με την έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος από το Ειδικό Δικαστήριο.
Ωστόσο, σειρά αποφάσεων των ποινικών και των πολιτικών δικαστηρίων που έχουν ακολουθήσει -όπως η συγκεκριμένη- αποτελούν επιπλέον τρανταχτές αποδείξεις πως τόσο το στήσιμο της ίδιας της προανακριτικής όσο και η παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο δεν βασίστηκαν απλά σε ανυπόστατους ισχυρισμούς, αλλά σε πρωτοφανή ψεύδη. Οπως ανάφερε σε σχετικό ρεπορτάζ και η εφημερίδα «Documento», ο Νίκος Μανίας, που χειριζόταν το μηχανογραφικό σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων την περίοδο που υπουργός Υγείας ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος (σ.σ.: ο οποίος απαλλάχθηκε με βούλευμα για την υπόθεση), βρέθηκε κατηγορούμενος για ψευδή καταμήνυση, έπειτα από αναφορά των τέως εισαγγελέων Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη. Η σχετική αναφορά κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2019 στον διευθύνοντα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και κοινοποιήθηκε στους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη, οι οποίοι διεξήγαν έρευνα για τους χειρισμούς των εισαγγελέων Διαφθοράς στο σκάνδαλο Novartis.
Υπενθυμίζουμε ότι η προανακριτική στη Βουλή εκίνησε με βάση καταθέσεις που δόθηκαν στον Αρειο Πάγο στους αντιεισαγγελείς κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη. Ο Νίκος Μανίας, λοιπόν, ο οποίος το 2018 είχε καταθέσει στην τότε γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, τον τρόπο με τον οποία γινόταν το «μαγείρεμα» των φαρμακευτικών τιμών… προς τα πάνω, εμφανίστηκε εν συνεχεία τόσο στον Ευάγγελο Ζαχαρή στον Αρειο Πάγο όσο και στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για να ισχυριστεί ότι οι εισαγγελείς Διαφθοράς τον πίεσαν σε δεύτερο χρόνο να υπογράψει «κείμενο που ενέπλεκε πολιτικά πρόσωπα», χωρίς να το έχει διαβάσει. Αυτός ο ισχυρισμός, σύμφωνα και με την τωρινή, πρωτόδικη απόφαση, κρίθηκε προφανώς ψευδής.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε, πάντως, πως και ο Λάμπρος Σοφουλάκης στο πόρισμα που εξέδωσε μετά την έρευνα στον Αρειο Πάγο είχε επίσης ζητήσει τη διερεύνηση τυχόν διάπραξης εκ μέρους του Νίκου Μανία των ποινικών αδικημάτων της ψευδούς κατάθεσης και ψευδούς καταμήνυσης κατά συρροήν. Ο κ. Σοφουλάκης είχε παρομοίως κρίνει πως όσα είχε καταθέσει ο Νίκος Μανίας στον κ. Ζαχαρή βρίσκονταν σε αντίθεση με όσα είχε νωρίτερα πράξει και καταθέσει στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.