Φουντώνει εντός Ν.Δ. το «αντάρτικο κίνημα»

Εκ νέου σκληρή κριτική μετά τις ανεπαρκείς εξηγήσεις Χατζηδάκη στην ερώτηση των 11 για «κόκκινα» δάνεια και Εξωδικαστικό

Το «αντάρτικο κίνημα» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., που εκδηλώθηκε με την κατάθεση ερώτησης 11 «γαλάζιων» βουλευτών (που ασκούν συχνά κριτική στις κυβερνητικές επιλογές) προς τον Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με τους δανειολήπτες, τις εταιρίες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων και τις τράπεζες, φαίνεται ότι διευρύνεται, καθώς η απάντηση του υπουργού δεν ικανοποίησε τους ερωτώντες βουλευτές.

Συγκεκριμένα, οι Μάριος Σαλμάς, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Νικήτας Κακλαμάνης όχι μόνο δεν καλύφθηκαν από την απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσαν -μαζί με άλλους οχτώ βουλευτές της Ν.Δ.- για τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά άσκησαν εκ νέου σκληρή κριτική στον υπουργό, επισημαίνοντας ότι δεν δόθηκαν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τους δανειολήπτες, καθώς ο υπουργός Οικονομικών εστίασε στις τράπεζες, ενώ υπογράμμισαν ότι και άλλοι βουλευτές ήθελαν να υπογράψουν την ερώτηση. Κατά τ’ άλλα υποστήριξαν, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι δεν κάνουν αντάρτικο, αλλά ασκούν τον συνταγματικό τους ρόλο.

Η πρωτοβουλία των «11» έφερε σε δύσκολη θέση τον υπουργό Οικονομικών, ενώ έστειλε και μήνυμα δυσαρέσκειας στο Μέγαρο Μαξίμου, που ενοχλήθηκε σφόδρα. Ειδικότερα ο κ. Στυλιανίδης, μιλώντας στο Open, αρνήθηκε τον χαρακτηρισμό «αντάρτικο», υποστηρίζοντας ότι άσκησαν τον συνταγματικό τους ρόλο για να στηρίξουν την κυβερνητική προσπάθεια, όχι να την αποδυναμώσουν. «Πάρα πολλοί συνάδελφοι παρεξηγήθηκαν μαζί μας που δεν τους ειδοποιήσαμε για να υπογράψουν» είπε ακόμα.

«Δεν μπορούμε ούτε μουγκοί ούτε τυφλοί να είμαστε. Εμείς δεν ρωτήσαμε αν εξυγιάνθηκαν και πόσο εξυγιάνθηκαν οι τράπεζες. Εμείς ρωτήσαμε για τη θέση των δανειοληπτών, των εγγυητών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτή η θέση δεν έχει βελτιωθεί. Δηλαδή, όταν έχουν γίνει 22.000 εξωδικαστικοί μέχρι τώρα και από τα 90 δισ. χρέη έχουν ρυθμιστεί ελάχιστα, δηλαδή απομένουν άλλα περίπου 70 δισ., αντιλαμβάνεστε ότι τέσσερα στα πέντε σπίτια κινδυνεύουν. Δεν έχουμε πάρει απάντηση: Ποια είναι αυτά τα funds; Ποιοι είναι από πίσω, στο μετοχικό τους κεφάλαιο; Ποια φυσικά πρόσωπα, ποιες εταιρίες; Πού είναι η έδρα τους; Πόσους φόρους πληρώνουν στο Ελληνικό Δημόσιο; Σε ποιους πουλούν αυτά που παίρνουν μέσα από τους πλειστηριασμούς;» τόνισε ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε: «Εγώ εκλέγομαι στη Ροδόπη, ξέρετε τις ευαισθησίες της περιοχής. Ποιος μου λέει ότι αύριο δεν θα έρθουν 100 Τούρκοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι να αγοράσουν σπίτι μέσα στον νομό μου;». Είπε ακόμα ότι οι όποιες προσπάθειες της κυβέρνησης έχουν καταφέρει να ρυθμίσουν μόνο τα 7 από τα 90 δισ. των χρεών.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Μάριος Σαλμάς στον ίδιο κανάλι. «Δεν πρόκειται περί ανταρσίας» είπε και τόνισε ότι οι 11 βουλευτές που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία αυτή είναι πολλοί έμπειροι για να κάνουν λάθος και ότι «ήταν κι άλλοι βουλευτές που ήθελαν να το υπογράψουν, εκ των υστέρων». Αναφερόμενος στην απάντηση του υπουργού, είπε πως οι βουλευτές άλλα ρώτησαν και άλλα απαντήθηκαν. «Εμείς ρωτήσαμε όμως για τον κόσμο και τους δανειολήπτες, και η απάντηση είναι για το πώς οι τράπεζες μείωσαν τα “κόκκινα” δάνεια». Απαντώντας σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η ερώτησή τους ενόχλησε το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Σαλμάς είπε: «Να ενοχληθεί κάποιος γιατί είμαστε με τους πολλούς; Αν ενοχλείσαι γιατί είμαστε με τους πολλούς, πρέπει να εξηγήσεις γιατί είμαστε στο 23% ή στο 24%. Επειδή υπάρχουν κι άλλα θέματα που αφορούν τους πολλούς – είχα πει στον πρωθυπουργό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι “θέλω να σε παρακαλέσω να δεις τους πολλούς”».

«Σε άλλη φάση»

Σε άλλη ερώτηση, για τον χρόνο κατάθεσης της ερώτησης, απάντησε πως «μπαίνουμε σε μια άλλη φάση, και πρέπει να υποστηρίξουμε τα θέματα των πολιτών, όπως ο καθένας τα αντιλαμβάνεται». Και διερωτήθηκε: «Οφείλουμε να επισημάνουμε τι δεν λειτουργεί καλά. Λειτουργούν όλα άψογα, με servicers και funds;» Θυμίζουμε ότι οι «11» βουλευτές (Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Γιόγακας, Θανάσης Δαβάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Θεόδωρος Καράογλου, Χρήστος Μπουκώρος, Μάριος Σαλμάς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Αννα Καραμανλή) επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, στην ερώτησή τους πως είναι «απροστάτευτη η περιουσία των δανειοληπτών, εγγυητών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων».


Η κυβέρνηση έκανε πως δεν κατάλαβε

Κάνει ότι δεν καταλαβαίνει η κυβέρνηση το μείζον πολιτικό θέμα που δημιουργείται στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας, μετά την κατάθεση της ερώτησης των 11 βουλευτών της για τα «κόκκινα» δάνεια των δανειοληπτών και μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου υποστηρίζει πως όχι μόνο δεν υπάρχει «αντάρτικο», αλλά είναι βασική βουλευτική υποχρέωση η κατάθεση ερωτήσεων.

«Κάποιοι ψάχνουν να βρουν δράκους και ανακάλυψαν ξαφνικά τη δουλειά που κάνει μια καλά οργανωμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα και ποιος είναι ο ρόλος των βουλευτών. Βασική βουλευτική υποχρέωση είναι να απευθύνονται ερωτήσεις στους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς για θέματα σημαντικά» είπε ο Παύλος Μαρινάκης και για να υποβαθμίσει το θέμα είπε πως την πρώτη τετραετία της Ν.Δ. υποβλήθηκαν στη Βουλή συνολικά 3.784 ερωτήσεις από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και μέχρι στιγμής κατά τη δεύτερη θητεία έχουν υποβληθεί σε αυτήν την κατηγορία αντιστοίχως 624.

Ο κ. Μαρινάκης είπε ακόμα πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που μείωσε τα «κόκκινα» δάνεια από το 40% το 2019, στο 7,5%, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ανέρχονταν σε 92.200.000 ευρώ το 2019 το 2024 ανέρχονται σε 72.200.000 ευρώ. «Καταλαβαίνουμε ελλείψει αντιπολίτευσης ότι κάποιοι ψάχνουν να βρουν δράκους. Στο παραμύθι δεν υπάρχουν δράκοι. Και αυτό αποδεικνύεται από τη συνοχή της Ν.Δ. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η Ν.Δ. άντεξε 50 χρόνια, ένας από τους λόγους αυτούς είναι ότι μέσα στη Ν.Δ. έχουμε ουσιαστική δημοκρατία» κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.


Λάβρος ο Νικήτας Κακλαμάνης: Η απάντηση που πήραμε ήταν κοινοβουλευτική απρέπεια

Οργισμένος κατά του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη εμφανίστηκε χθες με δηλώσεις του ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, καταλογίζοντάς του «απρέπεια» σχετικά με την απάντησή του στην ερώτηση των 11 βουλευτών για τους δανειολήπτες, ενώ προανήγγειλε ότι «θα ακολουθήσουν κι άλλες παρεμβάσεις βουλευτών της Ν.Δ.».

Ο κ. Κακλαμάνης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για την ερώτηση προς τον υπουργό, είπε πως κατατέθηκε γιατί «προσπαθούμε να ανακόψουμε την πτωτική πορεία της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις», ενώ σχολιάζοντας την απάντηση του Κωστή Χατζηδάκη δεν έκρυψε τα λόγια του και επιτέθηκε στον υπουργό. Αρχικά, είπε πως «χαρήκαμε όλοι που σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε 24 ώρες, απάντησε ένας υπουργός, γιατί μέχρι τώρα απαντούσαν μέσα στον μήνα και στο παρελθόν κάποιοι υπουργοί δεν απαντούσαν και ποτέ, όχι μόνο της Ν.Δ., και άλλων κομμάτων, το ξέρουν αυτό και οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες». Αναφερόμενος, όμως, στην ουσία της απάντησης, τόνισε πως «ξεκινάει με το πώς διασώθηκαν οι τράπεζες από τα “κόκκινα” δάνεια, ενώ εμείς ρωτούσαμε για τον κόσμο.

Είχαμε κάνει πέντε συγκεκριμένα ερωτήματα, στα οποία δεν πήραμε απάντηση. Ηταν μια γενικόλογη απάντηση. Σήμερα, τα τέσσερα από τα πέντε σπίτια βρίσκονται εν κινδύνω. Αυτοί οι κύριοι των funds, δεν μπορείς να τους βρεις καν», και επικαλέστηκε και μαρτυρία δημοσιογράφου που είχε λάβει καταναλωτικό δάνειο ότι «επί δύο μήνες προσπαθούσε να πάρει μια βεβαίωση». Στη συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης μίλησε για «απρέπεια» του υπουργού. «Εγινε και μια κοινοβουλευτική απρέπεια του φίλου μου του Κωστή Χατζηδάκη, που μας παρέπεμπε σε μια ανακοίνωση που έβγαλε μια γενική γραμματέας. Στους βουλευτές δεν απαντούν οι γραμματείς, απαντούν οι υπουργοί βάζοντας την υπογραφή τους από κάτω» είπε. Υπενθυμίζεται ότι η απάντηση του κ. Χατζηδάκη ήταν γραπτή, σύντομη και πολιτική για να αποφύγει να έρθει η ερώτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ για τα ερωτήματα των βουλευτών παρέπεμψε σε συνοδευτική γραπτή απάντηση της αρμόδιας γενικής γραμματέως του υπουργείου, Θεώνης Αλαμπάση.

Είναι ξεκάθαρο από τις δηλώσεις των Κακλαμάνη, Σιαλμά, Στυλιανίδη ότι 11 βουλευτές δεν θεωρούν ικανοποιητικές τις απαντήσεις του υπουργείου Οικονομικών για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, ενώ ο τρόπος που το χειρίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης όχι μόνο δεν έσβησε τη φωτιά, αλλά προκάλεσε και νέες αντιδράσεις.


Προσπάθεια της Ντόρας να στείλει σήμα ενότητας

Να στείλει σήμα ενότητας της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας επιχείρησε η Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας: «Οι βουλευτές έχουν υποχρέωση να πιέζουν την κυβέρνηση. Εχουμε συνηθίσει τα στρατιωτάκια». Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στον Σκάι, εμφανίστηκε υπέρμετρα αισιόδοξη πως η Κ.Ο. θα είναι μπετόν αρμέ κατά την κρίσιμη ψηφοφορία για τον επόμενο πρώτο πολίτη της χώρας, ισχυριζόμενη ότι «σύσσωμοι οι βουλευτές της Ν.Δ. θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης που θα καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης», απαντώντας παράλληλα στα σενάρια που κάνουν λόγο για διάσπαση στο εσωτερικό του κόμματος.

Αφότου, πάντως, έσπευσε να… γειώσει το εσωκομματικό πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία, η Ντόρα Μπακογιάννη ενεπλάκη στα εσωκομματικά των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Υπάρχει ένας πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ που, αν εκλεγεί, ο Μητσοτάκης θα κάνει πάρτι» ήταν το σχόλιό της για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, δίχως να ξεκαθαρίσει σε ποιον αναφέρεται, ενώ σχετικά με το αντίστοιχο σκηνικό στον ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής είπε ότι «είναι σε αποσύνθεση» και πως κάτι τέτοιο δεν ευνοεί «το πολιτικό μας σύστημα». Η ίδια σχολίασε και την άνοδο δεξιά της Δεξιάς, βάλλοντας κατά του Κυριάκου Βελόπουλου, λέγοντας: «Πάντα υπάρχουν ψεκασμένοι. Πολιτική δεν γίνεται με επιστολές του Ιησού». Η ίδια υποστήριξε πως ο «Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε ότι η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα που δεν βρίσκεται ούτε προς τα δεξιά ούτε προς τα αριστερά, αλλά καλύπτει από την εκσυγχρονισμένη Αριστερά μέχρι τη μη φασιστοειδή Δεξιά. Οποτε κάναμε το λάθος να συμπτύξουμε αυτόν τον χώρο, φτάσαμε στο 18%», όπως ανέφερε επικαλούμενη τον ιστορικό ιδρυτή της Ν.Δ.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα