Και τέταρτη Belharra ανακοίνωσε ο Δένδιας

Ο ΥΠΕΘΑ γνωστοποίησε την πρόθεση της κυβέρνησης να αρχίσει διαπραγματεύσεις με στόχο να αποκτήσει ακόμα μία φρεγάτα τύπου FDI-HN

Την πρόθεση της κυβέρνησης να αρχίσει διαπραγματεύσεις με στόχο να αποκτήσει ακόμα μία φρεγάτα, την τέταρτη τύπου FDI-HN, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας από τα ναυπηγεία του ομίλου Naval Group στη Λοριάν, στη βορειοδυτική Γαλλία, όπου είχε μεταβεί για την τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «ΝΕΑΡΧΟΣ» F-602, της δεύτερης του τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό. «Η τέταρτη φρεγάτα… θα έρθει να προστεθεί στον “ΚΙΜΩΝΑ”, στον “ΝΕΑΡΧΟ” και τον “ΦΟΡΜΙΩΝΑ”, ισχυροποιώντας έτσι ακόμα περισσότερο το Πολεμικό μας Ναυτικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δένδιας.

Οι ανακοινώσεις Δένδια περιλάμβαναν, επίσης, την απόφαση προμήθειας στρατηγικών βλημάτων πλεύσης (cruise) SCALP Naval, όπως ήταν η αρχική ονομασία του Missile de Croisière Naval (MdCN). «Ισως τον πιο προηγμένο πύραυλο cruise που μπορεί να πλήττει στόχους στρατηγικής σημασίας σε μεγάλες αποστάσεις (άνω των 1.000 χλμ.) και με μεγάλη ακρίβεια» ανέφερε ο υπουργός. Εξήγησε, δε, ότι η προμήθεια των συγκεκριμένων βλημάτων «εντάχθηκε στον 12ετή Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών, συνοδευόμενο από 20ετή ορίζοντα, ο οποίος παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό, θα ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων και θα τον υιοθετήσει το ΚΥΣΕΑ». Μάλιστα, επισήμανε ότι ο προγραμματισμός «θα επιτρέπει στη χώρα μας να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση που μπορεί να ανακύψει.

Φιλόδοξο πρόγραμμα

Κατά τις υπουργικές ανακοινώσεις, «η “ΝΕΑΡΧΟΣ”, όπως η “ΦΟΡΜΙΩΝ” και η τέταρτη φρεγάτα ενσωματώνουν τεχνολογίες που παρέχουν νέες δυνατότητες στο οπλοστάσιό τους» και «οι φρεγάτες αυτές θα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν τον πύραυλο SCALP NAVAL». Κατά συνέπεια, θα πρέπει να αναμένεται η τροποποίηση του νόμου 4891/2022, με τον οποίο κυρώθηκε το σχέδιο της σύμβασης 016Β/2021 για την προμήθεια των τριών πρώτων φρεγατών FDI-HN, καθώς η δυνατότητα μεταφοράς και εκτόξευσης βλημάτων πλεύσης τύπου MdCN επιβάλλει την αντικατάσταση των κάθετων εκτοξευτών Sylver 50 με τον μεγαλύτερου ύψους Sylver A70. Ο υπουργός εκμεταλλεύτηκε, επίσης, την ευκαιρία για να παρουσιάσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού του Πολεμικού Ναυτικού, που, εκτός των τεσσάρων φρεγατών τύπου FDI-HN και την κτήση των τεσσάρων περιπολικών ISLAND, τα οποία σύντομα θα ενταχθούν στον στόλο, περιλαμβάνει: τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ, των πυραυλάκατων ΡΟΥΣΣΕΝ, αλλά και των υποβρυχίων μας, τα οποία θα ξεκινήσουν αρχίσουν άμεσα να υλοποιούνται στην Ελλάδα.

Τείχος στο Αιγαίο

Τη μελλοντική συμμετοχή της χώρας στον σχεδιασμό και στη συνέχεια τη ναυπήγηση της νέας φρεγάτας Constelation. Tη συμμετοχή στο πρόγραμμα της ευρωκορβέτας. Tη δημιουργία ενός πυραυλικού απόρθητου τείχους επιφανείας στο Αιγαίο. Την προώθηση σειράς μικρότερων σε μέγεθος αλλά μεγάλων σε επιχειρησιακή αξία προγραμμάτων και τη ναυπήγηση νέων υποβρυχίων στο τέλος της δεκαετίας. «Πάντοτε μέσα στα δημοσιονομικά όρια της χώρας, κάνουμε απολύτως τα απαραίτητα βήματα εκσυγχρονισμού κι επιχειρησιακής αναβάθμισης του Πολεμικού μας Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων» σημείωσε ο υπουργός.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα