Σκληρή ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ κατά των 5 δημοσιογράφων που λογόκριναν «δημοκρατία» και «Εστία»

Ανακοίνωση-καταπέλτη κατά των πέντε δημοσιογράφων-μελών του ΕΣΡ και ταυτόχρονα υπέρ «δημοκρατίας» και «Εστίας» εξέδωσε χθες το Εποπτικό Οργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ.

Η Ενωση Συντακτών αποδοκιμάζει την «πρωτοφανή», όπως τη χαρακτηρίζει, ενέργεια των πέντε δημοσιογράφων που ψήφισαν να τεθούν στο αρχείο οι καταγγελίες των εφημερίδων «Εστία» και «δημοκρατία», σύμφωνα με τις οποίες τα εν λόγω μέσα αποκλείονται από τις ενημερωτικές πρωινές εκπομπές των τηλεοπτικών σταθμών Mega και Σκάι, με το επιχείρημα ότι τα πρωτοσέλιδά τους δεν υπάγονται στο ειδησεογραφικό μέρος της παρουσίασης. Το Εποπτικό Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ σημειώνει: «Αντιθέτως, τα τρία μέλη του ΕΣΡ, λειτουργοί της Δικαιοσύνης, υποστήριξαν ότι η ενέργεια αυτή είναι αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική. Αποτελεί καταπάτηση του δικαιώματος της πληροφόρησης των πολιτών, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και είναι εντελώς αντίθετη με τη δημοσιογραφική δεοντολογία και ηθική».

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοσιογράφοι Σωκράτης Τσιχλιάς (πρώην «Καθημερινή» και «Βήμα»), Δημήτρης Σταυρόπουλος (πρώην Σκάι και «Παραπολιτικά»), Ευτύχης Παλλήκαρης (πρώην ΑΠΕ επί Μητσοτάκη και Mega), Γιώργος Βλαβιανός και Γιάννης Μιχελάκης (πρώην βουλευτής Ν.Δ., Mega) τάχθηκαν υπέρ της φίμωσης των πρωτοσέλιδων της «δημοκρατίας» και της «Εστίας» από το Mega και τον Σκάι. Ο ύποπτος ρόλος των «5» υπέρ της λογοκρισίας και του αθέμιτου ανταγωνισμού επικρίνεται ευθέως από την ΕΣΗΕΑ, ενώ εξετέθησαν και από τη στάση των τριών εκπροσώπων της Δικαιοσύνης στο ΕΣΡ.

Στα πρακτικά της υπόθεσης που συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΕΣΡ για τη μεθοδική και μόνιμη φίμωση των πρωτοσέλιδων των δύο εφημερίδων αναφέρεται από την πρόεδρο Ευτέρπη Κουτζαμάνη (επίτιμη εισαγγελέα του Αρείου Πάγου), τον Πέτρο Τριανταφυλλίδη (επίτιμο αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) και τον Σπυρίδωνα Χρυσοφώτη (Δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω) ότι:

1. Οι παρουσιαστές της εκπομπής με τίτλο «Κοινωνία Ωρα Mega» (σ.σ.: Ιορδάνης Χασαπόπουλος, Ανθή Βούλγαρη) παρέλειψαν πλήρως την ανάγνωση των πρωτοσέλιδων των εφημερίδων «Εστία» και «δημοκρατία», στερώντας από τους τηλεθεατές τους τη δυνατότητα λήψης των ειδήσεων από τις δύο εφημερίδες με όρους ίσους με τις λοιπές εφημερίδες που ανέγνωσαν.

2. Το Mega θα πρέπει να κληθεί σε ακρόαση, επειδή «παραβίασε την αρχή της αντικειμενικής και με ίσους όρους μετάδοσης των ειδήσεων και των πληροφοριών, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα