«Δώρο» στις εταιρίες η υποχρεωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές

Την υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών, επιχειρήσεων και αυτοκινήτων έναντι των φυσικών καταστροφών προωθεί η κυβέρνηση, προσφέροντας ένα ανέλπιστο «δώρο» στις ασφαλιστικές εταιρίες και, παράλληλα, αφαιρεί από τον προϋπολογισμό τυχόν αποζημιώσεις που θα πρέπει να καταβάλλουν στο εξής σε μελλοντικούς πληγέντες.

Το οικονομικό επιτελείο, για να πείσει όλο και περισσότερους ιδιοκτήτες να ασφαλίσουν τα ακίνητά τους για πλημμύρα, σεισμό και φωτιά, αύξησε το κίνητρο που έχει δοθεί για έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ. Ετσι, για κατοικίες αξίας έως και 500.000 ευρώ διπλασιάζεται η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ, από το 10% που ισχύει φέτος, στο 20%.

Παράλληλα, μεγαλύτερης αξίας κατοικίες που ασφαλίζονται θα συνεχίσουν να έχουν την έκπτωση 10% του ΕΝΦΙΑ και θα πρέπει έως 1/6/2025 να έχουν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές, διαφορετικά δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος. Κι αυτό γιατί το Δημόσιο αδυνατεί να βγάζει τεράστια ποσά από τα ταμεία του όταν συμβαίνει μια φυσική καταστροφή.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ασφαλιστικές εταιρίες απαιτούν από τους ιδιοκτήτες κατοικιών σε περιοχές όπως η Θεσσαλία αυξημένα ποσά ασφάλισης, επικαλούμενες τον ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο φυσικών καταστροφών, κάτι το οποίο δεν έχει λάβει υπόψη της η κυβέρνηση. Από τη μία, δηλαδή, γίνεται υποχρεωτική η ασφάλιση και, από την άλλη, οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν «φουσκωμένα» ποσά από τις εταιρίες.

Και στις επιχειρήσεις

Το μέτρο επεκτείνεται και στις επιχειρήσεις, που και αυτές θα πρέπει να ασφαλιστούν υποχρεωτικά για φυσικές καταστροφές έως την 1η Ιουνίου του 2025, δηλαδή προτού αρχίσουν οι φωτιές του επόμενου καλοκαιριού. Η υποχρεωτικότητα υφίσταται και σήμερα, ωστόσο το κράτος είχε βάλει ως ελάχιστο όριο τζίρου τα 2.000.000 ευρώ. Πλέον, με το νέο πλαίσιο μια επιχείρηση με τζίρο πάνω από 500.000 ευρώ (δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων) θα πρέπει να ασφαλιστεί υποχρεωτικά.

Με βάση τα στοιχεία, σήμερα το όριο των 2.000.000 στον τζίρο αφορά 17.000 νομικά πρόσωπα (το 5% του συνόλου των επιχειρήσεων) που έχουν το 87% των ακαθάριστων εσόδων του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας. Με τη μείωση του ορίου του τζίρου στα 500.000 ευρώ, το μέτρο επεκτείνεται σε 51.000 νομικά πρόσωπα (το 15% του συνόλου), που έχουν το 95% των ακαθάριστων εσόδων του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας.
Ακόμα μεγαλύτερο δώρο, όμως, αποτελεί η υποχρεωτική ασφάλιση και των οχημάτων (ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης). Από 1/1/2025 και με την ανανέωση ή τη σύναψη νέου ασφαλιστήριου συμβολαίου όλα τα οχήματα υποχρεούνται να είναι ασφαλισμένα και για φυσικές καταστροφές, με το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά πως το κόστος για κάθε ιδιοκτήτη οχήματος θα διαμορφωθεί σε 7 έως 13 ευρώ ετησίως.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα