Εκπτωτος και με τη… βούλα!

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επικύρωσε χθες την καθαίρεση Κασσελάκη. Ο ίδιος δήλωσε «παρών», διαμηνύοντας ότι θέλει να ξαναγίνει πρόεδρος και να πάρει πίσω τα κλειδιά της Κουμουνδούρου. Τρόικα μέχρι τις κάλπες

Εκπτωτο κήρυξε… οριστικά χθες τον Κασσελάκη η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με ψήφους 17 υπέρ και μία κατά (Θ. Τζάκρη). Καταγράφηκε μία αποχή, ενώ ήταν απούσα η Ολυμπία Τελιγιορίδου. Παρών δήλωσε ο πρώην πρόεδρος με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Χθες το απόγευμα ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε την ανακατάληψη των θερινών ανακτόρων της Κουμουνδούρου με… τέχνασμα. Με μια οπερετική απόπειρα που προεκτείνει τη γελοιότητα όσων συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και έναν χρόνο σε νέες άγνωστες περιοχές, διεμήνυσε ότι θέλει να ξαναγίνει πρόεδρος και να πάρει πίσω τα κλειδιά του 7ου ορόφου της Κουμουνδούρου που ο ίδιος συντετριμμένος παρέδωσε μετά το στραπάτσο που υπέστη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την περασμένη Κυριακή.

Ποιο είναι το (έωλο) επιχείρημα που στήριξαν πρόθυμα κάποιοι συνταγματολόγοι; Οτι η πρόταση μομφής δεν συνιστά αυτόχρημα έκπτωση από την προεδρία… Με βάση αυτό, ο Κασσελάκης ζήτησε να πάρει το κόμμα πίσω. Ομως η Πολιτική Γραμματεία που συγκλήθηκε εκτάκτως αργά χθες φάνηκε να καταλήγει στη λύση μιας τριμελούς επιτροπής που θα «τρέξει» μέχρι τις εκλογές το κόμμα.

Νωρίς το απόγευμα, σύμφωνα με επιλεκτική διαρροή του κύκλου του Κασσελάκη, το πολιτικό είδωλό τους, που μέχρι χθες ξεμούδιαζε τα πόδια του στην «ταραγμένη» πισίνα των Σπετσών, φωτίστηκε ξαφνικά και αναρωτήθηκε σε ποιον ανήκει η ποινική και διοικητική ευθύνη τώρα που αποχώρησε από το κόμμα. Ο νέος τραγέλαφος μόλις άρχιζε. Οι λιγοστοί πιστοί του απελπισμένου Κασσελάκη διοχέτευσαν μια εκδοχή συνεννοήσεων με την άβουλη και κομματικά μισθοσυντήρητη γραμματέα Ράνια Σβίγκου, σύμφωνα με την οποία ο στενός συνεργάτης του έκπτωτου, Μανώλης Καπνισάκης, τηλεφώνησε το πρωί της Πέμπτης στη Σβίγκου και τη ρώτησε ποιος έχει τη νομική ευθύνη για όσα γίνονται αυτές τις μέρες στη διαχείριση των θεμάτων. Η γραμματέας του κόμματος, που είναι νουνεχές άτομο, επιφυλάχθηκε και δεν του απάντησε αμέσως, καταληφθείσα προ δυσχερεστάτης καταστάσεως. Στη συνέχεια, όμως, της τηλεφώνησε ο ίδιος ο Κασσελάκης για να τη ρωτήσει ποιος επιτέλους έχει τη διοικητική και ποινική ευθύνη για το κόμμα.

Τηλεφώνημα

Φρονίμως ποιούσα η Σβίγκου, που αναρριχήθηκε στην επίζηλη θέση της μαθαίνοντας ότι η ανάληψη ευθύνης είναι ιδιαιτέρως επιζήμια όταν προέχουν ζητήματα βιοτικής μέριμνας, τον παρέπεμψε στον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, υπεύθυνο οικονομικών του κόμματος. Επίμονος ο Κασσελάκης τηλεφώνησε στον τελευταίο, σύμφωνα πάντα με τη διαρροή, προκειμένου να του θέσει την ίδια ερώτηση. Η απάντηση που έλαβε από τον Μαυροκεφαλίδη ήταν πως «την ευθύνη την έχει ο πρόεδρος, δηλαδή εσύ». Επικράτησε ολιγόλεπτη αμηχανία, μέχρι να προσθέσει ο οικονομικός διευθυντής: «Εκτός αν μου υπογράψεις πληρεξούσιο». Ηταν το σημείο στο οποίο ο Κασσελάκης απόρησε διερωτώμενος: «Τι πληρεξούσιο να σου υπογράψω αν δεν ξέρω τι αποφάσεις ελήφθησαν;» Σωστό και δίκαιο, εδώ που τα λέμε… Αμέσως μετά η Σβίγκου με επείγοντα τηλεφωνικά μηνύματα προχώρησε στην έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας στην Κουμουνδούρου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με τις διαρροές, ο Στέφανος Κασσελάκης διαβεβαίωνε τους συνεργάτες του ότι παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι τα πολιτικά του σχέδια «είναι μέσα στο κόμμα», χωρίς να ξεκαθαρίζει σε ποιο ακριβώς. Οι τελευταίοι, με σχετική αβεβαιότητα, διοχέτευαν με τη σειρά τους ότι το ίνδαλμά τους θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την αρχηγία, χωρίς, ωστόσο, να έχουν ακριβή ενημέρωση για τον τόπο και τον χρόνο που ο «πρόεδρος» θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Ο άνθρωπος, σχολιάζει μελαγχολικά στη «δημοκρατία» μετρημένο στέλεχος, δείχνει ότι «αν δεν πετύχει τον στόχο του να ξαναπάρει την καρέκλα, θα επιδιώξει το απόλυτο μπάχαλο, συμπαρασύροντας ό,τι απέμεινε από τον ΣΥΡΙΖΑ στα σκοτεινά νερά του».


O Τεμπονέρας διαμηνύει ότι δεν θα είναι υποψήφιος

Το όνομα του Διονύση Τεμπονέρα ήταν από κείνα που, έστω ακροθιγώς, ακούστηκαν για την κούρσα της εκλογής νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο 43χρονος εργατολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ στον τομέα Δημοσίου Δικαίου του ΕΚΠΑ, σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες, δεν προτίθεται να εμπλακεί σε μια μάχη που αφορά, όπως έχει δηλώσει παλαιότερα, την αναδιανομή κομματικής ισχύος.

Ο Τεμπονέρας, ως άτυπος επικεφαλής του Αριστερού Δικτύου στον ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού με τον Αντώνη Κοτσακά και τον Χάρη Τσιόκα, εμμένει στη συγκρότηση του δημοκρατικού μετώπου, υπογραμμίζοντας σταθερά την ανάγκη συνεργασίας Αριστεράς και Κεντροαριστεράς απέναντι στη φθίνουσα πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας. Γνωρίζοντας ότι τα πράγματα έχουν πλέον δυσκολέψει, τα στελέχη αυτά επιμένουν ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Τώρα είναι η ώρα των ιστορικών υπερβάσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. δεν μπορεί να αρνείται την πραγματικότητα. Οφείλει να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες, στην κατεύθυνση της ανασύνθεσης και της ανασύνταξης του προοδευτικού χώρου, χωρίς ίχνος μικροκομματικής ιδιοτέλειας. Επείγει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τον άμεσο συντονισμό των δημοκρατικών δυνάμεων».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα