ΣΥΡΙΖΑ: Η αβεβαιότητα πλανάται πάνω από την Κουμουνδούρου

Το κόμμα μπήκε σε νέα αχαρτογράφητη περιοχή, ενώ πολύ γρήγορα πρέπει να αποκτήσει πρόεδρο

Νηνεμία επικρατεί τις μέρες αυτές στην Κουμουνδούρου, έπειτα από καιρό. «Ασχολούμαστε με τα τρέχοντα» λέει ήρεμα στη «δημοκρατία» ο νέος εκπρόσωπος Τύπου Παυσανίας Παπαγεωργίου, που ανέλαβε καθήκοντα στο μεταίχμιο μιας κρίσιμης εποχής.

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει από τις αλλοπρόσαλλες μέρες Κασσελάκη, που στάθηκε «ο καλύτερος πελάτης των τηλεοπτικών σκουπιδαριών της πρωινής ζώνης», όπως έλεγαν τα ίδια τα στελέχη του, και εισέρχεται κουβαλώντας όλες του τις αβεβαιότητες σε μια νέα αχαρτογράφητη περιοχή, ενώ πολύ γρήγορα πρέπει να αποκτήσει νέο/α πρόεδρο και να δει πώς θα μπορέσει -αν θα μπορέσει…- να ξεφύγει από τα στενά όρια ενός περιθωριακού κόμματος διαμαρτυρίας.

Το αναγνωρίζουν μιλώντας στη «δημοκρατία» στελέχη όλων των τάσεων – πλην τα στελέχη Κασσελάκη, βέβαια, διότι, καθώς φαίνεται, δεν έχουν ξεπεράσει ακόμα τη στενοχώρια τους… Η απομάκρυνση, λένε, του Σ. Κασσελάκη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έστω με τον ιστορικά πρωτότυπο τρόπο μιας μεικτής ψηφοφορίας, που διεξήχθη κατά τα 2/3 μυστικά και κατά το υπόλοιπο ονομαστικά από τηλεφώνου, προσφέρει στον ΣΥΡΙΖΑ μια -τελευταία για πολλούς- ευκαιρία να αποδείξει εάν μπορεί να ξανακερδίσει την καρδιά των πολιτών, σε συνθήκες που οι ψηφοφόροι αποσύρουν μαζικά την εμπιστοσύνη τους από τα κόμματα του αστικού κορμού.

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά το επόμενο δίμηνο θα είναι ακέφαλος, δεν ψάχνουν, σύμφωνα με μια ιδέα που έπεσε αρχικώς στο τραπέζι, για μεταβατικό πρόεδρο. «Εχουμε τον διορισμένο πρόεδρο της Κ.Ο. Νίκο Παππά και την Πολιτική Γραμματεία» λένε και συμπληρώνουν: «Αν προκύψει κάποια ξεχωριστή ανάγκη, το βλέπουμε». Προφανώς, οι διαφορές μεταξύ των στελεχών δεν σβήστηκαν από τη μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο, δηλώνουν όλοι ότι είναι σαν να έφυγε μια σκιά, που προκαλούσε βαριά διάθεση πάνω από την Κουμουνδούρου και τώρα θα πρέπει να κινηθούν προσεκτικά, με επίγνωση ότι ο κόσμος που τους παρακολουθεί, έστω άκεφα, δεν έχει διάθεση για νέες επιδείξεις ναρκισσισμού και αλληλοσπαραγμούς, όταν δεν μπορεί να σταθεί από τη φοβερή ακρίβεια.

Οι απορίες της… μακράς επόμενης μέρας αφορούν:

1. Τις δυνατότητες του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει το χαμένο έδαφος και να μπει πλέον αξιόπιστα στο παιχνίδι της Κεντροαριστεράς.

2. Τα προσεχή σχέδια του Κασσελάκη, που μέχρι χθες εξακολουθούσε να είναι άφαντος και να κάνει ποδόλουτρα στην πισίνα του στις Σπέτσες, προετοιμάζοντας την εκδίκησή του.

Οι συσχετισμοί, πάντως, βαθμηδόν μεταβάλλονται. Στελέχη που είχαν εγκαταλείψει τον Τσίπρα και πήγαν με τον Κασσελάκη (η γραμματέας Ράνια Σβίγκου, ο Π. Ρήγας, ο Ν. Σκορίνης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και άλλοι) προσεγγίζουν πια τους «87», που… είναι τώρα τουλάχιστον «100», για να κρατήσουν τις θέσεις τους στο κομματικό οργανόγραμμα. Και αυτός που δείχνει να βρίσκεται σε δυσχερή θέση και να βάλλεται απ’ όλα τα μέτωπα, με την κατηγορία του ασταθούς και ευκαιριακού εταίρου, είναι ο Νίκος Παππάς, ο οποίος ενοχλείται όταν από τους «87» τον χαρακτηρίζουν υποστύλωμα του Κασσελάκη και ο τελευταίος τον κατηγορεί ότι τον «πούλησε». Ολα δείχνουν ότι μέχρι αύριο ο Κασσελάκης θα έχει ανοίξει τα χαρτιά του, έχοντας χάσει τα περισσότερα ερείσματά του στον κομματικό μηχανισμό.

«Θα γελάσει κάθε πικραμένος, αν κάνει κόμμα» προβλέπει ο Γ. Ραγκούσης. Οι διαθέσεις προς το πρόσωπό του είναι απολύτως εχθρικές. «Αν είναι υποψήφιος, εκτιμώ ότι δεν θα εκλεγεί. Να προχωρήσουμε μπροστά με συνθέσεις και παραγωγή πολιτικής, μακριά από τις διαιρέσεις, την τοξικότητα και την παραπολιτική» δήλωσε ενδεικτικά η Ολγα Γεροβασίλη και, στην ίδια όχθη, «είναι ακατάλληλος για πρόεδρος» πρόσθεσε ο Θ. Θεοχαρόπουλος. Συνεχίζεται ενδιαμέσως το ντόμινο παραιτήσεων. Η Ελενα Παπαδοπούλου ανακοίνωσε την παραίτησή της από τη θέση της υπεύθυνης Τύπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ ο Νίκος Παππάς θα «μετακομίσει» στο γραφείο του Στέφανου Κασσελάκη, στο ισόγειο της Βουλής.


Ο Ν. Παππάς στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο

Υστερα από μια περίοδο πολύμηνης γελοιοποίησης, όπου κυριάρχησαν εξευτελιστικές εκδηλώσεις πολιτικής υστερίας κι αναδείχθηκαν σε κοινή θέα όλα τα αρνητικά «χαρίσματα» των πρωταγωνιστών του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά ένα νέο ξεκίνημα. Το προσεχές Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, ο Νίκος Παππάς θα έχει την ευκαιρία να εγκαινιάσει μια εποχή την οποία χαρακτηρίζει η «οργανωμένη εξωστρέφεια», ώστε να ξαναέλθει στην επιφάνεια αυτό που λένε όλοι, χωρίς να το εφαρμόζουν, ότι ο «αντίπαλος είναι ο Μητσοτάκης».


Διαρροές από τον Κασσελάκη για επιστροφή στο παιχνίδι

Τρεις ημέρες από τη «μαύρη Κυριακή» που ο Στέφανος Κασσελάκης αποχαιρέτησε απρόθυμα τα προεδρικά μεγαλεία στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να δώσει σημάδια ζωής, παραγγέλνει από το ησυχαστήριό του, μέσω επιλεκτικών διαρροών, ότι σκοπεύει να μπει ξανά στο παιχνίδι. Αποσυρμένος σε «τριήμερο πένθος» στο εξοχικό του στις Σπέτσες, ο Κασσελάκης προσπάθησε να χωνέψει πώς ακριβώς συνέβη και βρέθηκε στο κομματικό περιθώριο, αγνοώντας υπεροπτικά το υπόκωφο ρεύμα δυσφορίας που προκάλεσε με την εγωκεντρική στάση του.

Οι ελπίδες του να επιστρέψει θριαμβευτικά στο προσκήνιο είναι υπαρκτές, αλλά φαίνεται να συνειδητοποιεί πως όσο αρχίζει το όνομά του να βγαίνει από την καθημερινότητα του ΣΥΡΙΖΑ ξεθωριάζει η δυνατότητα να ρίξει με πιθανότητες επιτυχίας τις τελευταίες του ζαριές. Μπροστά του, αυτή τη στιγμή, όπως λένε οι δικοί του, με πρώτον τον πατέρα του, που συνεχίζει να δίνει ένα μοναχικό δημόσιο σόου υπέρ του γιου του, έχει δύο δυνατότητες, μια και οι περισσότεροι αποκλείουν την περίπτωση να τα μαζέψει και να γυρίσει στα αστακοκάραβα και στο εξωτικό Μαϊάμι.

Δικαιούται να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έστω με το ξαναζεσταμένο ρεπερτόριο του «αδιαμεσολάβητου», και να ζητήσει ξανά την εμπιστοσύνη των μελών μέσω ενός ιδιότυπου ανένδοτου απέναντι σε αυτό που υποτιμητικά ονομάζει «κομματική γραφειοκρατία». Βέβαια, αυτή τη φορά θα είναι λιγότερο πειστικός, δεδομένου ότι τον πόλεμο φθοράς που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στη βαριά εκλογική ήττα και σε δημοσκοπική κατρακύλα τον άρχισε αυτός χωρίς να προκληθεί, υποστηρίζοντας ότι παρέλαβε ένα διεφθαρμένο κόμμα! Υπάρχει επίσης η εκδοχή να ιδρύσει δικό του κόμμα, κάτι όμως που η Θεοδώρα Τζάκρη χαρακτηρίζει «προβοκάτσια» από όσους τη διακινούν. Ασε που χρειάζεται χουβαρντάδες χρηματοδότες… «Εγώ στη θέση του Κασσελάκη θα ήμουν υποψήφια» λέει η Νίνα Κασιμάτη. Δεν αποκλείεται να εισακουστεί…

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα