Στη συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο μετρίασε πολύ -για ακόμα μια φορά- την ανάγκη αποσυμφόρησης της χώρας
Υπό τη σκιά των τεκτονικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ευρώπη κόντρα στην αθρόα μετανάστευση, με αιχμές το κλείσιμο των συνόρων και την περικοπή επιδομάτων, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αυστριακό καγκελάριο. Ωστόσο, στη συνάντηση με τον Καρλ Νεχάμερ στη Βιέννη, ο Ελληνας πρωθυπουργός μετρίασε πολύ – ακόμα μια φορά- την ανάγκη αποσυμφόρησης της χώρας μέσω των μετεγκαταστάσεων με δίκαιο τρόπο, αλλά και της περαιτέρω και ουσιαστικής οικονομικής στήριξης.
Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης της Γερμανίας να κλείσει ουσιαστικά τα σύνορα σε μετανάστες, κόβοντας τα επιδόματα όσων έρχονται από άλλες χώρες της Ε.Ε. και έχουν καταγραφεί εκεί, ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε: «Η Ελλάδα δεν θα επωμιστεί ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται στα ευρωπαϊκά σύνορα. Η Ελλάδα δαπανά σημαντικούς πόρους για τη φύλαξη των συνόρων και υποστηρίζεται από την Ε.Ε. για όσους φτάνουν στην Ελλάδα. Το να έχει κανείς κέντρα υποδοχής στα νησιά είναι μια βαριά και ακριβή διαδικασία, και είναι λογικό η Ε.Ε. να χρηματοδοτεί αυτή τη διαδικασία». Επιτέθηκε μάλιστα στους διακινητές, τονίζοντας τη σημασία της ενιαίας προσέγγισης των χωρών της Ευρώπης. «Το μήνυμά μας είναι σαφές και σε αυτό είμαστε στην Ε.Ε. ενωμένοι.
Δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν οι άθλιοι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην Ε.Ε. Αυτή την απόφαση πρέπει να τη λαμβάνουν τα κράτη-μέλη της Ευρώπης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το Μεταναστευτικό στις δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ. Μάλιστα, ευχαρίστησε την Αυστρία για τη στήριξή της στο χρόνιο αίτημα για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων, ενώ για τον φράκτη στον Εβρο τόνισε ότι θα κατασκευαστεί είτε με εθνικούς είτε με ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά είναι πιο δίκαιο να βοηθήσει η Ε.Ε. Για το ζήτημα των επιστροφών είπε ότι απαιτείται περισσότερος συντονισμός, ενώ σε ό,τι αφορά τη νόμιμη μετανάστευση αναφέρθηκε σε συμφωνίες που έχει δρομολογήσει η Ελλάδα, όπως για παράδειγμα με την Αίγυπτο. Υπενθυμίζεται ότι ο Αυστριακός καγκελάριος προέρχεται, επίσης, από την οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.