Μεθοδεύουν αυξήσεις στους λογαριασμούς του νερού

«Έσκασε» η βόμβα που προετοίμαζε εδώ και καιρό η κυβέρνηση. Η χρέωση θα είναι κλιμακωτή, ανάλογα με την κατανάλωση.

Τον δρόμο για αυξήσεις στους λογαριασμούς νερού άνοιξε επίσημα η κυβέρνηση, με φόντο την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Παρουσιάζοντας τις παρεμβάσεις που δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης προανήγγειλε την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αλλαγή της τιμολόγησης-κοστολόγησης των υπηρεσιών ύδατος. Σύμφωνα με τον υπουργό, θα προβλέπεται δυνατότητα κλιμακωτής χρέωσης από τον πάροχο, ανάλογα με την κατανάλωση, ενώ οι αυξήσεις δεν θα ξεπερνούν το όριο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός).

  • Από τον Β. Παπακωνσταντόπουλο

Θα δημιουργηθεί επίσης ειδικό τιμολόγιο για συγκεκριμένους χρήστες, όπως οι δημόσιες κοινωνικές υποδομές, τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι πολύτεκνες ή τρίτεκνες οικογένειες. Στο πλαίσιο της απόφασης παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα καθορισμού διαφορετικών τιμών ανά περιοχή. Το ύψος των τιμολογίων θα καθορίζεται από τις εταιρίες ύδρευσης, οι οποίες θα τα υποβάλλουν στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Η ΡΑΑΕΥ θα τα ελέγχει και θα τα εγκρίνει ή θα τα απορρίπτει. Οι αλλαγές στα τιμολόγια αναμένονται από την επόμενη χρονιά, ενώ το φετινό υδρολογικό έτος θα κρίνει αν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης. «Σε αυτή τη φάση ζητάμε κατανάλωση με μέτρο. Αν έχουμε μια ακόμα άνυδρη περίοδο όπως η φετινή, μπορεί να εξετάσουμε και άλλα μέτρα που να περιορίζουν την κατανάλωση, για να έχουμε ασφάλεια στην πιθανότητα ακραίων φαινομένων» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Αναφερόμενος στην προωθούμενη συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης – Αποχέτευσης υπογράμμισε πως στόχος είναι η μείωση του αριθμού τους στο 1/4, προκειμένου να δημιουργηθούν ισχυρότεροι πάροχοι και να αποκτήσουν πρόσβαση σε δανεισμό. Ουσιαστικά θα υπάρχει ένας πάροχος ανά Περιφερειακή Ενότητα (νομός). Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΥΔΑΠ θα επεκταθεί σε λοιπή Αττική, Κορινθία, Βοιωτία και Φωκίδα, ενώ η ΕΥΑΘ σε λοιπή Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Επίσης, ενεργοποιείται ύστερα από πολλά χρόνια η ΕΥΔΑΠ Νήσων για την υποστήριξη των νησιών και της Κρήτης. Η εταιρία θα πάρει υπό την εποπτεία της τις επιμέρους ΔΕΥΑ, ειδικά σε περιοχές όπου υφίσταται οξεία κρίση λειψυδρίας (π.χ. Κυκλάδες), ώστε να αναλάβει την εκτέλεση μεγαλύτερων έργων υποδομής για τη βελτίωση των δικτύων.

Τα μέτρα

Περίοπτη θέση στον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας έχει η Αττική, τα αποθέματα της οποίας επαρκούν για τέσσερα ακόμα χρόνια. Ηδη η ΕΥΔΑΠ ενεργοποίησε τις γεωτρήσεις στη Μαυροσουβάλα και προσθέτει εφεδρικές γεωτρήσεις μέσου ρου του βοιωτικού Κηφισού (75 εκατ. m3/έτος). Το βασικό έργο, στο οποίο επενδύει η κυβέρνηση για την αύξηση των αποθεμάτων, είναι η ενίσχυση του ταμιευτήρα Ευήνου από δύο ποταμούς που τροφοδοτούν τη λίμνη των Κρεμαστών. Για τον σκοπό αυτόν θα δρομολογηθεί η σχετική μελετητική και διαγωνιστική διαδικασία, με το κόστος να κυμαίνεται γύρω στα 450.000.000 ευρώ.

Παράλληλα, λόγω και των πιθανών προσφυγών που μπορεί να γεννήσει ένα τέτοιο έργο, το ΥΠΕΝ και η ΕΥΔΑΠ επεξεργάζονται τη λύση της αφαλάτωσης, μια «ψυχρή εφεδρεία», όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Σκυλακάκης, εξηγώντας ότι αποτελεί τη μοναδική παρέμβαση που δεν εξαρτάται από το αν θα βρέξει και πόσο. Η πρώτη εναλλακτική που εξετάζεται είναι η Ψυττάλεια, στην οποία καταλήγουν τα 3/4 του νερού που καταναλώνουμε, υφίστανται επεξεργασία και απορρίπτονται στη θάλασσα.

Αυτή την περίοδο εξετάζεται η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης αυτού του ύδατος, και συγκεκριμένα εάν το νερό από την Ψυττάλεια, αλλά και από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων του Θριασίου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθαρό για βιομηχανική χρήση ή για αρδευτική χρήση στο παραλιακό μέτωπο που χρειάζεται νερό, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χαράλαμπος Σαχίνης.

Πέρα από την Αττική, τα οξύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο νότιο Αιγαίο και σε κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου και της ανατολικής Κρήτης. Μεταξύ άλλων, δρομολογούνται άμεσα έργα ύδρευσης, ύψους 80 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ περίπου 50.000.000 ευρώ θα αντληθούν από το ΕΣΠΑ για μονάδες αφαλάτωσης σε άνυδρα νησιά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα