Πρώτο κουδούνι με αλλαγές στα σχολεία

Με την τέλεση του αγιασμού επέστρεψαν χθες στις αίθουσες πάνω από 1.000.000 μαθητές

Ηχησε χθες στα σχολεία όλης της χώρας το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά, σημαίνοντας την επιστροφή άνω του ενός εκατομμυρίου μαθητών όλων των βαθμίδων στις σχολικές αίθουσες. Ως είθισται κάθε χρόνο, η επιστροφή των μαθητών στα θρανία ξεκίνησε με την τέλεση του αγιασμού γύρω στις 08.15-08.30 στα προαύλια των σχολικών κτιρίων ανά την ελληνική επικράτεια. Και φέτος, τα συναισθήματα των παιδιών ήταν ανάμεικτα, καθώς «συγκρούονταν» η απογοήτευση, μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα, με την προσμονή και τη συγκίνηση!

Την παράσταση στον αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά έκλεψαν πάλι τα «πρωτάκια», που πέρασαν για πρώτη φορά το κατώφλι των δημοτικών σχολείων συνοδευόμενα από τους γονείς τους. Σημειώνεται ότι ο αγιασμός στα σχολεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναβλήθηκε για σήμερα, εξαιτίας της επέλασης της κακοκαιρίας «Αtena». Η νέα εκπαιδευτική χρονιά φέρνει 11 σημαντικές αλλαγές τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους γονείς. Σε αντίθεση με ό,τι γινόταν έως τώρα, οι μαθητές θα πρέπει στο εξής να… ξεχνούν τα κινητά τους στις σχολικές τσάντες τόσο κατά τη διάρκεια του μαθήματος και του διαλείμματος όσο και κατά την προσέλευση ή την αποχώρησή τους από το σχολείο, αφού θα απαγορευτούν η εμφανής κατοχή και χρήση τους, με τη μη συμμόρφωση να επιφέρει μονοήμερη αποβολή!

Ο νέος κανονισμός λειτουργίας των σχολείων προβλέπει, επίσης, αυστηροποίηση των παιδαγωγικών και πειθαρχικών μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, ο διευθυντής του σχολείου θα μπορεί να αποφασίσει έως και τριήμερη αποβολή, από μία ημέρα που ίσχυε έως σήμερα, ενώ ο Σύλλογος Διδασκόντων θα μπορεί να αποφασίσει έως πενθήμερη αποβολή! Επιπλέον, αλλάζει το πλαίσιο των απουσιών, και πλέον η φοίτηση θα χαρακτηρίζεται επαρκής όταν οι απουσίες κατά τη διάρκεια της διδακτικής χρονιάς δεν ξεπερνούν τις 50 ή όταν δεν ξεπερνούν τις 114, από τις οποίες οι άνω των 50 είναι δικαιολογημένες. Σε περιπτώσεις φθοράς/καταστροφής, μερικής ή ολικής, σχολικών κτιρίων, χώρων και υλικοτεχνικής υποδομής που αποδίδονται σε συγκεκριμένο μαθητή/μαθήτρια, η δαπάνη αποκατάστασης θα βαραίνει τον ίδιο ή τους γονείς και κηδεμόνες του!

Ακόμη, στις 16 Σεπτεμβρίου αναμένεται να κάνει πρεμιέρα πιλοτικά η μεγάλη καινοτομία της φετινής σχολικής χρονιάς για υποψηφίους εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το ψηφιακό φροντιστήριο, σε όλες τις τάξεις από την ε’ δημοτικού έως την γ’ λυκείου. Θα εγκατασταθούν διαδραστικοί πίνακες, γονείς και κηδεμόνες θα ενημερώνονται για τις βαθμολογίες των μαθητών και των μαθητριών, όπως και για ανακοινώσεις και ειδοποιήσεις της σχολικής μονάδας, μέσω της εφαρμογής e-parents, ενώ θα συνεχιστεί η λειτουργία της πλατφόρμας ενάντια στην ενδοσχολική βία και στον εκφοβισμό, που έκανε πρεμιέρα στα τέλη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς κ.ά.


Θεσσαλονίκη: Μπλόκο στον αγιασμό λόγω… εξαφάνισης τμήματος στο 2ο ΓΕ.Λ.

Γονείς και μαθητές του 2ου ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης δεν επέτρεψαν να γίνει χθες αγιασμός στο σχολείο, καθώς ζητούν να αναιρεθεί η απόφαση για την κατάργηση του τμήματος θεωρητικής της γ’ τάξης! Οπως δηλώνουν μαθητές και οι γονείς, έμαθαν για την απόφαση αυτή το βράδυ της Δευτέρας, επειδή στο τμήμα θα υπάρχουν μόνο οκτώ παιδιά και θεωρούν ότι πρέπει να γίνει συγχώνευση με άλλο σχολείο.

Μάλιστα, μέχρι προχθές το απόγευμα δεν ήξεραν σε ποιο σχολείο θα κάνουν αγιασμό. Τελικά, τους ήρθε ένα νέο e-mail στις 17.30 το απόγευμα, που τους ενημέρωνε ότι θα μεταφερθούν στο 15ο ΓΕ.Λ. Οι μαθητές θεωρούν απαράδεκτο αυτό που γίνεται, καθώς βρίσκονται στην πιο κρίσιμη σχολική χρονιά και δεν θέλουν να αλλάξουν κοινωνικό και σχολικό περιβάλλον, επηρεάζοντας την καθημερινότητά τους. Οπως δηλώνουν, δεν πρόκειται να πάνε στο 15ο ΓΕ.Λ. και θα βρίσκονται κάθε μέρα έξω από το 2ο ΓΕ.Λ. μέχρι να αναιρεθεί η απόφαση που έχει ληφθεί. Χθες, όλοι οι μαθητές του λυκείου στήριξαν τα οκτώ παιδιά, μένοντας έξω από το σχολείο και αποφασίζοντας να μην μπουν για αγιασμό.


«Παρών» με μηνύματα από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία

Το «παρών» στο πρώτο σχολικό κουδούνι έδωσε η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου, στέλνοντας μηνύματα για τη νέα σχολική χρονιά. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρευρέθηκε στην τελετή του αγιασμού στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στην Καλλιθέα, όπου συστεγάζονται το Ολοήμερο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλοκωφών και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Τυφλών. Απευθυνόμενη στους μαθητές και στις μαθήτριες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά, ανοίγοντας μπροστά σας τον πλούσιο κόσμο της γνώσης».

Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας βρέθηκε ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας, και ευχήθηκε «καλή χρονιά, γεμάτη χαμόγελα και αγάπη για τη γνώση», χρονιά που θα επιτρέψει στους μαθητές και στις μαθήτριες «να προοδεύσουν και πάνω από όλα να χαρούν το σχολείο και τη διαδικασία της γνώσης». Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους μαθητές μια… χάρη, να φυλάνε τα κινητά στην τσάντα τους. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρμόδιος τομεάρχης Διονύσης Καλαματιανός ευχήθηκε «καλή σχολική χρονιά γεμάτη γνώση, έμπνευση και δημιουργικότητα».

Στην Ανω Τούμπα ο Ανδρουλάκης

Στην τελετή αγιασμού στο 109ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, στην Ανω Τούμπα βρέθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Και προσωπικά και ως γονιός πιστεύω ότι η δημόσια Παιδεία είναι το παν, όπως και η δημόσια Υγεία. Γι’ αυτό θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις να έχουμε ισχυρά δημόσια σχολεία, δημόσια πανεπιστήμια ώστε να μπορεί το κάθε παιδί, κάθε ελληνικής οικογένειας, όποια οικονομική δυνατότητα και να έχει, να πάρει ισχυρά εφόδια για το μέλλον του. Αυτό είναι μία κανονική χώρα. Μία χώρα που δίνει ελπίδες, δίνει προοπτικές σε όλα τα παιδιά της» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε: «Ολοι μαζί μπορούμε να εμποδίσουμε τα απαράδεκτα σχέδια της κυβέρνησης να στοιβάζονται ακόμα περισσότεροι μαθητές μέσα σε κακοσυντηρημένα και πολλές φορές επικίνδυνα σχολεία».


Σφακιά: Χωρίς καθηγητές το γυμνάσιο και το λύκειο

«Παιδεία 2.0» διατυμπανίζει η κυβέρνηση, όμως στα Σφακιά τα μαθήματα δεν ξεκινούν στο γυμνάσιο και το λύκειο γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν όχι οι πολυδιαφημισμένοι ψηφιακοί πίνακες, αλλά ούτε… καθηγητές! Και μάλιστα, αυτή η κατάντια δεν συμβαίνει σε ακριτικό σχολείο με δύο μαθητές, που και εκεί θα ήταν απαράδεκτο, αλλά στο γυμνάσιο όπου φοιτούν 41 παιδιά και στο λύκειο με άλλα 33 από τα Σφακιά και τις γύρω περιοχές. Οπως ανέφερε στο zar- panews.gr o δήμαρχος Σφακίων, Γιάννης Ζερβός, στο Γυμνάσιο – Λύκειο Σφακίων αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάχα οι δύο διευθυντές, ένας καθηγητής Μαθηματικών -που μάλιστα φέρεται έτοιμος να αποχωρήσει- και μια καθηγήτρια Παράλληλης Στήριξης. Κανείς άλλος.

Ανακοίνωση

Ο Δήμος Σφακίων εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση: «[…] Με δεδομένο αυτό, οι μαθητές δεν θα προσέρχονται στην σχολική μονάδα λόγω αδυναμίας διεξαγωγής των μαθημάτων για τις επόμενες μέρες. Η δημοτική Αρχή είχε κατ’ επανάληψη επικοινωνήσει το προηγούμενο διάστημα με τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος μας διαβεβαίωνε ότι θα υπάρξει η σχετική στελέχωση κατά την έναρξη της σχολικής περιόδου. Απαιτούμε συλλογικά ο Δήμος Σφακίων, οι διευθυντές και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την άμεση πλήρη στελέχωση των σχολικών μονάδων του δήμου μας για να μη χαθεί ούτε μία διδακτική ώρα και να μη συνεχιστεί η σχολική διαρροή» αναφέρεται στην ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής.

Παράλληλα, ο δήμος ζητά από την κυβέρνηση να υλοποιήσει και την εξαγγελία για το ψηφιακό φροντιστήριο για τις τάξεις του λυκείου, προκειμένου οι μαθητές της περιοχής να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τους μαθητές των άλλων σχολικών μονάδων.


Χανιά: Ξεκίνημα με κατάληψη για τις συγχωνεύσεις τμημάτων

Με… κατάληψη άρχισε η νέα σχολική χρονιά στο Δημοτικό Σχολείο Κολυμβαρίου στην Κρήτη, όπου χθες γονείς και μαθητές έλαβαν μέρος στην κινητοποίηση που αποφάσισε ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου, αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις τμημάτων. «Τη νέα σχολική χρονιά, όπως όλα δείχνουν, τα παιδιά μας αντιμετωπίζονται ξανά ως αριθμοί, καθώς στο Δημοτικό Σχολείο Κολυμβαρίου συγχωνεύονται τμήματα και από 12θέσιο μετατρέπεται σε 10θέσιο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει η κτιριακή υποδομή για 12 τμήματα και κυρίως υπάρχουν σχετικές γνωματεύσεις από το ΚΕΔΑΣΥ» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάρτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρη Ανθούση, που στηρίζει τους γονείς και τους μαθητές.

Αντιθέτως, ο αγιασμός για την έναρξη του νέου σχολικού έτους στο δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο της Χώρας Πάτμου τελέστηκε όπως ήταν προγραμματισμένο, χωρίς όμως μαθητές! Και αυτό γιατί οι γονείς αντιδρούν στην εγκατάσταση μεγάλης κεραίας κινητής τηλεφωνίας δίπλα στο δημοτικό σχολείο. Σε μια προσπάθεια να διατρανώσουν την αντίθεσή τους, βρέθηκαν έξω από το σχολείο με πανό και πλακάτ, έχοντας στο πλευρό τους τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς όλου του νησιού. «Ετσι όπως ανέβηκαν, έτσι πρέπει και να ξηλωθούν» δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου Χώρας Πάτμου Ειρήνη Κανιαρού, παρά τη διαβεβαίωση της εταιρίας ότι αυτές οι κεραίες τελικά δεν θα λειτουργήσουν, προσθέτοντας ότι δεν θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο αν δεν ικανοποιηθούν πλήρως τα αιτήματά τους.


Γαύδος: Θα λειτουργήσει φέτος και τάξη γυμνασίου

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε χθες και στη Γαύδο, όπου ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά πραγματοποιήθηκε παρότι οι μαθητές στο μικρό ακριτικό νησί είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ειδικότερα, υπάρχουν μόλις δύο μαθητές στο δημοτικό, ενώ για πρώτη φορά φέτος θα λειτουργήσει τάξη γυμνασίου για ακόμη δύο μαθητές και, συγκεκριμένα, για δύο αδέλφια. Οπως έγινε γνωστό, η διδασκαλία τους θα γίνει τόσο με φυσική παρουσία καθηγητών όσο και με τηλεκπαίδευση.

Το «παρών» στον αγιασμό έδωσαν η δήμαρχος του νησιού Λίλιαν Στεφανάκη και οι διευθυντές Εκπαίδευσης, ο γενικός περιφερειακός Μανώλης Καρτσωνάκης και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων Μανώλης Χριστοδουλάκης, οι οποίοι ευχήθηκαν «καλή σχολική χρονιά» στους μαθητές του δημοτικού και του γυμνασίου. Οπως τόνισε στην ομιλία της η κυρία Στεφανάκη, στόχος είναι «η βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μικρούς μας μαθητές, στα παιδιά αυτά που δεν πρέπει να τα ξεχνάει η Πολιτεία».

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα