Καταρρακωμένος, προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της πληγωμένης του εγωπάθειας, που τσαλακώθηκε άσχημα στην Κ.Ε. Τα σενάρια για τις κινήσεις του και οι τρεις εναλλακτικές
Σε κατάσταση ψυχολογικού σοκ βρίσκεται από το απόγευμα της περασμένης Κυριακής ο Στέφανος Κασσελάκης. Ακύρωσε την πρωινή εμφάνιση που είχε συμφωνήσει με μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό για το πρωί της Δευτέρας, έκλεισε τα τηλέφωνα -όπως και οι στενοί δικοί του- και προσπαθεί, όπως παρατηρούν στον ΣΥΡΙΖΑ, να μαζέψει τα κομμάτια της πληγωμένης του εγωπάθειας που τσαλακώθηκε άσχημα στην ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής.
Από όλες τις δυνατότητες που είχε, λένε στη «δημοκρατία» σημαντικά στελέχη, επέλεξε τις χειρότερες κι αυτό αποκαλύπτει το «μικρό του μέγεθος» σε στιγμές οριακές για την ύπαρξη του κόμματος. Ασφαλώς η Ιστορία δεν γράφεται με υποθέσεις. Ομως η τροπή θα ήταν διαφορετική, σημειώνουν, αν ο Κασσελάκης σήκωνε το γάντι που του έριξαν οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του, όταν το τελευταίο διάστημα τον καλούσαν επίμονα να εγκαταλείψει την αγέρωχη ακαμψία του και να προκηρύξει εκλογές. Στην περίπτωση αυτή θα υψωνόταν πάνω από τις ολέθριες έριδες, δείχνοντας ότι δεν έχει να φοβηθεί κάτι, αυτός ο άλλοτε… αδιαμεσολάβητος» θα ανακτούσε την πρωτοβουλία των κινήσεων και, το σημαντικότερο, θα ήταν ακόμη αρχηγός και όχι όπως ξέπεσε σήμερα στα χαμηλά πατώματα ενός απλού μέλους.
Χωρίς αμφιβολία ο Κασσελάκης, όπως σχολιάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, «είναι απρόβλεπτος και ευμετάβλητος χαρακτήρας». Κανείς δεν γνωρίζει αυτές τις ώρες πώς ακριβώς θα αντιδράσει. Σύμφωνα με όσα ακούγονται στα πέριξ της Κουμουνδούρου, που παρά τη δημοσκοπική κατρακύλα νιώθει ανακουφισμένη από το απόγευμα της Κυριακής, η πλέον ενδεδειγμένη κίνηση θα ήταν -και αυτό λέγεται με προφανή χαιρεκακία- «να μαζεύει τις βαλίτσες του και να πάει εκεί απ’ όπου ήρθε». Αφετέρου ο Κασσελάκης, κι αυτό είναι κοινή πεποίθηση, δεν φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας αυτό που μέχρι χθες κατήγγελλε και «να ανοίξει δικό του “μαγαζί”». Οι καιροί είναι δύσκολοι και κανένας δεν έχει τη διάθεση να χαραμίζει λεφτά σε ελάχιστα πειστικούς “σωτήρες”…
Το πιθανότερο, μολονότι στο στρατόπεδό του κανείς δεν είναι σε θέση να πει κάτι περισσότερο, είναι να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ και να κατοχυρώσει έστω προσωρινά μια επισφαλή θέση, βαθαίνοντας το ρήγμα και επενδύοντας στον διχασμό. «Αυτό δεν πρέπει να του το επιτρέψουμε» παρατηρεί στη «δημοκρατία» μετριοπαθές στέλεχος που σημείωσε την απειλή «θα τα πούμε στη βάση!» που εκτόξευαν βράδυ Κυριακής κάποιοι οργισμένοι κασσελακικοί. Η εριστική στάση τους ήταν ανάλογης αισθητικής με αυτήν του πατρός Κασσελάκη, ο οποίος νωρίτερα, με οπαδικές εκδηλώσεις, παρότρυνε τους κλακαδόρους να αποδοκιμάζουν «τους εχθρούς του γιου του», κάνοντας στελέχη αριστερής καταγωγής να μιλάνε για πολιτισμικό χάσμα… Οι περισσότεροι φίλοι του Κασσελάκη πάντως είχαν ήδη κατηφείς αλλά ρεαλιστικά αποδεχτεί το μοιραίο.
Επέλεξε τη ρήξη
Είχε βεβαίως τις τελευταίες του ζαριές για να μη φτάσουν τα πράγματα ως εδώ, όπως συμπεραίνουν στελέχη των «87». «Του δώσαμε τη δυνατότητα», προσθέτουν, «να μην πάει σε ψηφοφορία από τη στιγμή που φανερά τουλάχιστον 100 στελέχη της Κ.Ε., γιατί υπήρχε και καβάτζα, τον αμφισβητούσαν ανοιχτά. Επέλεξε τη ρήξη. Και δεν κατάλαβε ότι, ακόμα κι αν κέρδιζε στην κάλπη της Κ.Ε., θα ήταν ηττημένος διότι είχε προηγουμένως διχάσει». Στην Κουμουνδούρου χθες για τους δικούς του ήταν μια άκεφη μέρα. Ο ένας μετά τον άλλον μάζευαν τα προσωπικά τους αντικείμενα και παραιτούνταν. Πρώτος ο διευθυντής του προεδρικού γραφείου Τύπου Μπάμπης Παπαδάκης, μετά η επικεφαλής του γραφείου Τύπου Ευγενία Κουντούρη και στο τέλος το δεξί του χέρι Μανώλης Καπνισάκης.
Παρέμβαση Τσίπρα ζήτησε χθες ο Ρήγας
Την άμεση παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα ζήτησε χθες ο Πάνος Ρήγας, ώστε να υπάρξει αποσυμπίεση της κατάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ και να αποφευχθεί το σενάριο μιας νέας διάσπασης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, ο Πάνος Ρήγας είπε ότι «έχει σημασία να συμβάλει στην ενότητα και την πορεία του κόμματος». Συμπλήρωσε ότι «λάθη έχουν γίνει από όλες τις πλευρές» και ότι και ο Κασσελάκης έκανε λάθη, σημειώνοντας παράλληλα ότι «έπρεπε να γίνουν εκλογές».
«Είναι μια εκτροπή αυτό που έγινε, μια κατάσταση που τη βιώνουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενδεχομένως και στην Ευρώπη. Η προϋπόθεση επιβίωσης του κόμματος είναι να τεθεί η ατζέντα για το πώς θα μεταμορφωθεί το κόμμα σε μια κεντροαριστερή παράταξη. Δεν μπορεί το κόμμα να είναι όμηρος τάσεων. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνει κανονικό κόμμα με καταστατικές αλλαγές, δεν πρόκειται να επιβιώσει» κατήγγειλε ο Πέτρος Παππάς και αποκάλεσε την όλη διαδικασία στην Κ.Ε. «καραγκιοζιλίκι». «Εάν κάποιος πιστεύει ότι είναι η πραγματική εικόνα η εικόνα της συνεχούς υπονόμευσης, ο όρος “λύτρωση” εμένα δεν με εκπροσωπεί. Εγώ πιστεύω ότι [ο Στέφανος Κασσελάκης] είχε τον τρόπο να το αποφύγει, υποτίμησε την εικόνα της πολιτικής θέσης της Κ.Ε., οδήγησε τα πράγματα στο να κατατεθεί η πρόταση μομφής και τον αιφνιδίασε το αποτέλεσμα» είπε από την πλευρά του ο Χρήστος Γιαννούλης.
Καυστικός όμως ήταν και ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος σημείωσε πως «δεν μπήκαν κουκούλες, αλλά βγήκε το φίμωτρο με τη μυστική ψηφοφορία. Απαράδεκτη η αντίδραση Κασσελάκη μετά την ήττα του», ενώ ο Κώστας Ζαχαριάδης τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ γυρίζει σελίδα, κλείνοντας έναν κύκλο εσωστρέφειας.
Πολάκης, Γκλέτσος και άλλοι για την ηγεσία!
Βαριά τραυματισμένος μετά την Κεντρική Επιτροπή, αλλά, έχοντας απαλλαγεί έστω προσωρινά από το «άγος Κασσελάκη», όπως δηλώνουν ανακουφισμένοι οι άνθρωποι που απερίσκεπτα τον έφεραν στο προσκήνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά τρόπους για να ξανασταθεί στα πόδια του και να πάψει να αποτελεί θλιβερό θέαμα, που κανείς δεν έχει τη διάθεση να παρακολουθήσει μέχρι το τέλος. Στόχος των στελεχών που στήριξαν την πρόταση μομφής είναι, όπως δηλώνουν, «να ξαναμπεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις ράγες της κανονικότητας». Ο χώρος τους είναι ετερόκλητος, αλλά αυτό που ακούγεται δυνατότερα είναι η ανάγκη να λάβει στέρεη πολιτική έκφραση η κοινωνική διαμαρτυρία, με την ανασύνθεση της δημοκρατικής αριστερής παράταξης, στην οποία θεωρούν ότι οφείλουν να μπουν από θέση ισχύος.
Μετά το επεισοδιακό Σαββατοκύριακο, συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Σε 15 ημέρες συγκαλείται η Κεντρική Επιτροπή, με αντικείμενο τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, όπου θα ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι και θα κατατεθούν οι προγραμματικές θέσεις τους. Προηγουμένως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να αντιμετωπίσει ορισμένες επείγουσες οικονομικές εκκρεμότητες που αφήνει πίσω της η επεισοδιακή θητεία Κασσελάκη. Ο ξεπεσμένος πρόεδρος, ο οποίος με τρόπο πολιτικά υστερικό στράφηκε εναντίον του προκατόχου του, Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι επί ημερών του ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα διεφθαρμένο κόμμα που εισέπραττε «μαύρο» χρήμα σε σακούλες, οφείλει σήμερα ορισμένες απαντήσεις για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τα γλίσχρα οικονομικά του κόμματος και τις προσλήψεις στην Κουμουνδούρου.
Στο διαδικαστικό επίπεδο όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη να επισπευσθούν οι κάλπες, ώστε το κόμμα να μην παραμένει επί μακρόν ακέφαλο, την ώρα μάλιστα που στο ΠΑΣΟΚ θα έχουν ήδη εκλέξει νέα ηγεσία.«Δεν πρέπει να αφήσουμε το ΠΑΣΟΚ να αλωνίζει» (αν και κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται) παρατήρησαν κάποια μέλη της Κ.Ε., όπως ο Π. Πολάκης, αναγνωρίζοντας, πάντως, αρκετά από αυτά, ότι οι εξελίξεις της περασμένης Κυριακής θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στις κάλπες της Χ. Τρικούπη για τη συνεργασία του προοδευτικού χώρου. Ο ίδιος ο Πολάκης, λίγη ώρα αφότου είχε πει, κοιτάζοντας τον καθαιρεθέντα πρόεδρο, «Στέφανε, είσαι καλό παιδί, αλλά δεν κάνεις», πρόλαβε να αναπτύξει ένα προγραμματικό πρόπλασμα, ξεκαθαρίζοντας ότι στη μάχη για τη διαδοχή προσέρχεται με συγκεκριμένες προτάσεις. Μολονότι κάποια σοβαρά στελέχη δηλώνουν στη «δημοκρατία», με διάθεση περισσότερο να αποφύγουν τη σχετική κουβέντα, ότι «δεν έχει νόημα στην παρούσα φάση η ονοματολογία», το θέμα ανοίγουν οι… αμέσως ενδιαφερόμενοι.
«Σκέφτομαι σοβαρά να θέσω υποψηφιότητα. Πάντα έδινα το ”παρών” στα δύσκολα» δήλωσε χθες ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης, μπαίνοντας στον χορό, όπως είχε προϊδεάσει. Ανοιχτό, την ίδια ώρα, αφήνει το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς του ο πρώην πρόεδρος της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμελλος, ενώ η ηγερία των «87» Ολγα Γεροβασίλη είναι όνομα σταθερής αξίας στο κομματικό στερέωμα. Η Ρένα Δούρου μαδάει τη μαργαρίτα, ενώ «παρών» δήλωσε και ο Απόστολος Γκλέτσος, αλλά αυτό δεν χρειάζεται σχόλια.
Ξέσπασμα οργής κατά του Καπνισάκη
Ο άνθρωπος φαίνεται στις ήττες του. Ισχύει πολύ περισσότερο για τους ηγέτες. Ο Στ. Κασσελάκης δεν έβλεπε μπροστά του από τον θυμό το απόγευμα της Κυριακής, όταν ανακοινώθηκε ο «φούσκος» που έφαγε από την Κ.Ε. Αποχώρησε θυμωμένος από την αίθουσα και μετέβη στην Κουμουνδούρου. Εκεί παίχτηκε η τελευταία πράξη του δράματος. Εκτός εαυτού, όπως μαθεύτηκε, κατηγορούσε το δεξί του χέρι Μανώλη Καπνισάκη ότι τον παρέσυρε στον χαμό. Κι όταν στην παρέα προστέθηκε ο Νίκος Παππάς, το… γλέντι άναψε και οι φωνές ακούγονταν σε όλη την Κουμουνδούρου!