Από την εξειδίκευση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ προκύπτει πως οι αυξήσεις στα επιδόματα δεν καλύπτουν την τεράστια ακρίβεια που βιώνουν τα νοικοκυριά
Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται η στήριξη της ελληνικής οικογένειας, ωστόσο φαίνεται πως περιορίζεται μόνο στο επικοινωνιακό σκέλος. Από την εξειδίκευση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ προκύπτει πως οι αυξήσεις στα επιδόματα δεν καλύπτουν την τεράστια ακρίβεια που βιώνουν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που πλήττονται περισσότερο από τις πληθωριστικές πιέσεις.
Οπως είπε ο πρωθυπουργός, οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα επιπλέον μία δόση επιδόματος παιδιού. Το αρμόδιο υπουργείο εκτιμά πως αφορά περίπου 767.000 δικαιούχους και το κόστος ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ, και αυτό παρά το γεγονός ότι εξαιτίας της μείωσης των δικαιούχων «περισσεύουν» 150 εκατ. ευρώ ετησίως. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ευρώ ή 42 ευρώ ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 140 ευρώ ή 84 ευρώ ή 56 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.
Ελάχιστο εισόδημα
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ενισχύσεις, οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (περίπου 205.000) θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος κατά τον μήνα Δεκέμβριο. Το κόστος εκτιμάται σε 22 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το ύψος του επιδόματος ανέρχεται για μονοπρόσωπα νοικοκυριά σε 216 ευρώ τον μήνα, για κάθε επιπλέον ενήλικα του νοικοκυριού προσαυξάνεται κατά 108 ευρώ τον μήνα και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος του νοικοκυριού κατά 54 ευρώ τον μήνα. Συνεπώς, ένα ζευγάρι με 2 τέκνα που λάμβανε επίδομα 432 ευρώ, θα λάβει επιπλέον 216 ευρώ έκτακτο επίδομα, δηλαδή συνολικά 648 ευρώ.
Επιπλέον, θα δίνεται ενίσχυση 200 ευρώ για δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ. Πρόκειται για περίπου 37.000 δικαιούχους του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ, ενώ με 200 ευρώ θα ενισχυθούν οι δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ (αφορά περίπου 185.000 άτομα), αλλά και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες (περίπου 35.000). Μόνιμο μέτρο και όχι έκτακτο θα αποτελέσει η αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος για τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, από τα 1.500 ευρώ στα 2.000 ευρώ ετησίως και 2.500 ευρώ σε περίπτωση συγκατοίκησης, από το τρέχον σχολικό έτος ανά μήνα. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει επίσης την απαλλαγή από τον φόρο ασφαλίστρου (15%) συμβολαίων υγείας για παιδιά έως 18 ετών.
Τέλος, δεν θα υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων οικειοθελείς χρηματικές παροχές του εργοδότη οι οποίες παρέχονται σε νέο γονέα για το χρονικό διάστημα έως δώδεκα μήνες από την απόκτηση τέκνου, μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως προσαυξανόμενο κατά επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει μείωση αποδοχών του νέου γονέα κατά τους μήνες που έλαβε την παροχή καθώς και για τους αμέσως προηγούμενους και επόμενους έξι μήνες, σε σχέση με τις αποδοχές του τελευταίου μηνός πριν από την παροχή.
Αντί αυξήσεων, 5 μειώσεις στους συνταξιούχους
«Οι φετινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης όχι μόνο δεν συγχρονίζονται με τις τρέχουσες εξελίξεις στην αγορά και τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά ανερυθρίαστα στερούν και επιπλέον διαθέσιμο εισόδημα από τους συνταξιούχους. Η πρωτοφανής αυτή παλινδρόμηση σε “περιβάλλον Μνημονίων”, πέραν της μόνιμης αφαίμαξης με την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, στα τρόφιμα, στα φάρμακα και στο ηλεκτρικό, επιβεβαιώνεται με πέντε νέους τρόπους» αναφέρει η Ανώτατη Γενική
Συνομοσπονδία Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ):
1. Οι «αυξήσεις» του 2025 θα είναι κατώτερες του τρέχοντος (επίσημου) πληθωρισμού (2,2%-2,5% με πληθωρισμό άνω του 3% φέτος), ακολουθώντας την τακτική των προηγούμενων χρόνων (αναπροσαρμογή κατά 50% επί του ΑΕΠ και μόλις κατά 50% επί του πληθωρισμού). Αυτό αποτελεί την πρώτη κρυφή μείωση, αφού εγκαταλείπεται η αύξηση των συντάξεων στο ύψος του μέσου μισθού.
2. Για τρίτη χρονιά περισσότεροι από 700.000 συνταξιούχοι δεν θα λάβουν καμία αύξηση με την απαράδεκτη «νομοθετική ρύθμιση» της προσωπικής διαφοράς (900.000 το 2023 και 750.000 το 2024).
3. Ακόμα μία χρονιά δεν προβλέπεται καμία αναπροσαρμογή στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες προβλέφθηκαν (και καταβλήθηκαν οι αναλογούσες εισφορές) προκειμένου να ενισχύουν το εισόδημά μας και όχι για να αποτελούν πεδίο μόνιμης κρατικής επιδρομής επί των οικονομικών μας.
4. Δεν τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα, με αποτέλεσμα οι κατώτερες του πληθωρισμού αναπροσαρμογές και «αυξήσεις» να εξαϋλώνονται από την Εφορία. Επιπλέον, καμία αναφορά δεν υπήρξε για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ) η οποία επιβάλλεται εφ’ όλου του ποσού (300 ευρώ και πάνω για τις επικουρικές και 1.400 ευρώ και πάνω στις κυρίες).
5. Ταυτόχρονα (Σεπτέμβριος 2024) η κυβέρνηση προχωρά σε «γενναίες» αυξήσεις σε 800 φάρμακα ευρείας χρήσης, επιτρέποντας στις φαρμακοβιομηχανίες «να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη» μας.