Η περιβαλλοντική οργάνωση χαρακτηρίζει συνταγή αποτυχίας το σχέδιο για τη Θεσσαλία, που χτυπήθηκε από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias»
Σκληρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για τη Θεσσαλία, έναν χρόνο από τις καταστροφικές κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias» που ισοπέδωσαν μεγάλα τμήματα της Θεσσαλίας, ασκεί η Greenpeace. Η περιβαλλοντική οργάνωση καταγγέλλει ότι η προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει παρωχημένη, αδιαφανής και αδυνατεί να λύσει τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το πρόσφατο περιστατικό με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια στο λιμάνι του Βόλου.
Από τα βέλη της Greenpeace δεν γλιτώνει ούτε το «Στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας – φράγματα, υποδομές και έργα υδρονομίας» που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς υπογραμμίζει ότι περιορίζεται σε τεράστια κατασκευαστικά έργα παρωχημένης γενιάς πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ δημόσιου χρήματος και στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων και οικοσυστημάτων της Θεσσαλίας.
«Ο Πρωθυπουργός μίλησε για “άλλες προδιαγραφές ανθεκτικότητας”. Ομως οι ωραίες λέξεις δεν μπορούν να ωραιοποιήσουν ούτε να μετατρέψουν σε μοντέρνες ιδέες τις απαρχαιωμένες ιδέες που όχι μόνο έχουν αποδειχθεί πανάκριβες και καταστροφικές, αλλά έχουν απορριφθεί και από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι ιδέες τού χθες γυρνάνε τη χώρα στο χθες και δεν μπορούν να δώσουν χροιά κύρους, πόσο μάλλον όταν το περιβόητο masterplan της ολλανδικής εμπορικής εταιρίας HVA τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2024 κρίθηκε επιστημονικά ανεπαρκές, αποκομμένο από τον υπόλοιπο σχεδιασμό της χώρας, ενδεχομένως ασύμβατο με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, ενώ προωθεί ξεπερασμένες εμπνεύσεις, δίχως βάση σε διεθνώς αναγνωρισμένα και επίκαιρα επιστημονικά μοντέλα και πρότυπα» σημειώνει η οργάνωση και καταθέτει σειρά αιτημάτων.
«Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να δημοσιεύσει:
1. Σχέδιο για αγροτική πολιτική που θα αναγεννήσει και θωρακίσει πραγματικά την παραγωγή στη Θεσσαλία μέσα από ένα αγροτικό μοντέλο βιώσιμο, δίκαιο και ανθεκτικό στη νέα κλιματική πραγματικότητα.
2. Τα απαραίτητα πολιτικά μέτρα που πάρθηκαν έως σήμερα για την ουσιαστική στήριξη παραγωγών και μεταποιητών ώστε να διατηρηθεί ο παραγωγικός ιστός της περιοχής και να μην εγκαταλείψουν τη γη τους και την παραγωγική διαδικασία οι παραγωγοί της Θεσσαλίας, πέρα από την καταβολή των -προφανώς άκρως απαραίτητων για βιοπορισμό- αποζημιώσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε μέτρα που θα έπρεπε να έχουν ληφθεί τους τελευταίους 12 μήνες και τα οποία δεν έχουν ουδεμία σχέση με οποιαδήποτε εταιρία (πόσο μάλλον εμπορική εταιρία που ιστορικά εξειδικεύεται στην εκμετάλλευση μεγάλων γεωργικών εκτάσεων σε πρώην ολλανδικές αποικίες και στο εμπόριο των προϊόντων τους), αντιθέτως είναι υποχρεώσεις μιας εθνικής κυβέρνησης:
Καταγραφή και αξιολόγηση των ζημιών στη Θεσσαλία (σε έδαφος, φυτική και ζωική παραγωγή, και μεταποίηση) για ενημέρωση των παραγωγών αλλά και κατανόηση της κατάστασης από τους φορείς που συμβάλλουν στην αποκατάσταση της περιοχής.
Αλόγιστη χρήση χημικών
Αποτελέσματα χημικών και μικροβιολογικών εργαστηριακών αναλύσεων σε έδαφος και αρδευτικό νερό που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες (συμπεριλαμβανομένων των εργαστηριακών εξετάσεων μετά την πρόσφατη καταστροφή με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό) στην προσπάθεια να εντοπιστούν τα προβλήματα ρύπανσης στην περιοχή, στην οποία μάλιστα εδώ και δεκαετίες γίνεται υπερβολική και αλόγιστη χρήση χημικών. Υποστήριξη παραγωγών να εφαρμόσουν μεθόδους και πρακτικές που αυξάνουν τη γονιμότητα του εδάφους, να χρησιμοποιούν τεχνολογίες χαμηλών εισροών αντί χρήση φυτοφαρμάκων που επιβαρύνουν τα ήδη επιβαρυμένα νερά της Θεσσαλίας.
Μέτρα που προωθούν τη δραστική μείωση κατάχρησης και σπατάλης γλυκού νερού και εξορθολογίζουν τις υδροβόρες καλλιέργειες που είχαν ήδη οδηγήσει τους υδάτινους πόρους της Θεσσαλίας σε εξάντληση. Γενικότερα, σχεδιασμός συνολικής ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων της περιοχής αντί για τεράστιες παρεμβάσεις κακοποίησης των υδάτινων συστημάτων, καθώς αυτές ακριβώς οι παρεμβάσεις βρίσκονται πίσω από μεγάλο μέρος των καταστροφών που προκαλούν τα ολοένα εντεινόμενα ακραία φαινόμενα».