Σκοτεινή προστασία στα λούνα παρκ του τρόμου

Μέλη τεχνικών υπηρεσιών δήμων αποκαλύπτουν ότι σε εγκαταστάσεις της περιφέρειάς τους δεν προχώρησαν ποτέ σε έλεγχο, με εντολή άνωθεν

Ενας χαμός γίνεται στα λούνα παρκ της βόρειας Ελλάδας, μετά τον θάνατο του 19χρονου Γιάννη στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής. Από εκείνη τη «μαύρη» ημέρα απαγορεύθηκε η λειτουργία λούνα παρκ σε αρκετές εκδηλώσεις, αλλά και στη μεγάλη εμποροπανήγυρη που διεξάγεται κάθε χρόνο στον Αγιο Μάμα, με χιλιάδες επισκέπτες. Απαγορεύθηκαν ακόμη και οι υπαίθριες ψησταριές, για τις οποίες έπρεπε να βγάλουν άδεια καντίνας και δεν προλάβαιναν, με αποτέλεσμα να μείνουν οι επισκέπτες χωρίς σουβλάκια!

Αυτό είναι το λιγότερο, φυσικά, αλλά η εικόνα του λούνα παρκ στο Πευκοχώρι, όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν με τα ξεχαρβαλωμένα παιχνίδια, φαίνεται πως δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα περιοδεύοντα ή εποχιακά λούνα παρκ σε όλη τη χώρα, τα λούνα παρκ των πανηγυριών, και ο κόσμος πλέον φοβάται να αφήσει τα παιδιά του να παίξουν.

Μάλιστα, παρά τα συνεχή ατυχήματα και δυστυχήματα των τελευταίων χρόνων (Χαλκίδα – τραυματισμός 9χρονης, 2009, Αλμυρός Μαγνησίας – θάνατος 13χρονης, 2019, Πευκοχώρι – θάνατος 19χρονου, φέτος), τόσο οι ιδιοκτήτες των λούνα παρκ όσο και οι υπεύθυνοι για τον έλεγχο και τη φιλοξενία τους δείχνουν ότι δεν πτοούνται από το όργιο παρανομίας που αποκαλύπτεται διαρκώς πίσω από τη λειτουργία των χρυσοφόρων αυτών επιχειρήσεων. Η αδειοδότηση των λούνα παρκ των πανηγυριών, τα οποία οργανώνονται από τους δήμους, δείχνει ότι έχει πολλά μελανά σημεία. Μέλη τεχνικών υπηρεσιών δήμων αποκαλύπτουν ότι σε λούνα παρκ της περιφέρειάς τους δεν προχώρησαν ποτέ σε έλεγχο με εντολή άνωθεν, καθώς οι άδειες δίνονταν παρά την αρνητική τους γνώμη για την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων.

Σε άλλους δήμους δεν έγινε ποτέ έλεγχος των εγκαταστάσεων, καθώς οι υπεύθυνοι επαναπαύτηκαν στις βεβαιώσεις που προσκόμιζαν οι ιδιοκτήτες. Ο Δήμος Σιθωνίας έκλεισε όλες τις παιδικές χαρές για να τις ελέγξει από το… μηδέν, γιατί φοβούνται ότι και εκεί υπάρχουν κακοτεχνίες. Το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις παιδικές χαρές του Δήμου Θεσσαλονίκης, αφού δόθηκε εντολή από τον δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη να περάσουν οι τεχνικοί, οι μηχανικοί και να δώσουν τη διαβεβαίωση ότι μπορεί να λειτουργήσει η παιδική χαρά, «αλλιώς να μην ανοίξει», όπως είπε.

Σε γενικές γραμμές, σε όλες τις παιδικές χαρές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής γίνεται έλεγχος σε όλα, προκειμένου να μην ξαναθρηνήσουμε παιδί. Οσον αφορά το Πευκοχώρι, όπου είναι σε εξέλιξη η τριπλή εισαγγελική έρευνα που καλείται να αποδώσει ποινικές ευθύνες για το δυστύχημα με θύμα τον 19χρονο, πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοπός των εισαγγελικών Αρχών είναι να βάλουν βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο, αναζητώντας στοιχεία για αδειοδοτήσεις λούνα παρκ και τα προηγούμενα χρόνια. Πώς δόθηκαν οι άδειες και ποια έγγραφα είχαν κατατεθεί; Εγιναν έλεγχοι από τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων; Αντίστοιχες έρευνες αναμένεται να διενεργηθούν και από άλλες εισαγγελίες, όπου ξαφνικά λούνα παρκ δεν λειτούργησαν, παρότι τα προηγούμενα χρόνια άνοιγαν κανονικά στα πανηγύρια.


Παρενέβη ο εισαγγελέας για την 78χρονη καταδικασμένη

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η απόφαση να δοθεί άδεια για εγκατάσταση παιχνιδιών σε 78χρονη επιχειρηματία που έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για ατύχημα με βαρύτατο τραυματισμό παιδιού στη Χαλκίδα, το 2009, και είναι υπόδικη για τον θάνατο μιας 13χρονης σε λούνα παρκ στον Αλμυρό Μαγνησίας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι εισαγγελικές Αρχές ζητούν να διερευνηθεί η νομιμότητα χορήγησης της άδειας, καθώς και της εγκατάστασης του λούνα παρκ στη Σκεπαστή της Νεάπολης Λάρισας. Στην υπόδικη ιδιοκτήτρια είχε δοθεί άδεια από τον Δήμο Αγιάς για εγκατάσταση παιχνιδιών, που όμως ανακλήθηκε. Σύμφωνα με το ertnews.gr, ο δήμος αποφάσισε να αποβάλει την εταιρία που, μέσω της δημοπρασίας, ανέλαβε τη λειτουργία του λούνα παρκ για το παζάρι της περιοχής, το οποίο άρχισε προχθές τη λειτουργία του. Οπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια εγκατάστασης των παιχνιδιών, την περασμένη Τετάρτη, οι υπηρεσίες του δήμου διαπίστωσαν παρέμβαση των υπαλλήλων της εταιρίας στον πίνακα παροχής ρεύματος και, ειδικότερα, στον διακόπτη του ρελέ διαρροής. Υστερα από αυτό, η δημοτική Αρχή ανέστειλε τη λειτουργία του λούνα παρκ για τις εκδηλώσεις του παζαριού, ενώ αναμένεται να κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες.

Η 78χρονη επιχειρηματίας έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για τον βαρύτατο τραυματισμό παιδιού στη Χαλκίδα, το 2009, ενώ έχει παραπεμφθεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας, με αμετάκλητο βούλευμα, για τον θάνατο μιας 13χρονης σε λούνα παρκ στον Αλμυρό Μαγνησίας, το 2019. Κατά πληροφορίες, πήρε άδεια εγκατάστασης των παιχνιδιών της στην ετήσια εμποροπανήγυρη από τον Δήμο Λαρισαίων, παρά το γεγονός ότι όρος στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού από τον ίδιο δήμο ήταν να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι «απόσπασμα ποινικού μητρώου έκδοσης του τελευταίου τριμήνου, από το οποίο να προκύπτει ότι δεν έχει καταδικαστεί σε αδίκημα σχετικό με την άσκηση της επαγγελματικής του δραστηριότητας». Ωστόσο, δεν θα μπορούσε να προσκομίσει το αντίστοιχο έγγραφο, καθώς έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για το ατύχημα που είχε γίνει το 2009 στη Χαλκίδα.

Σήμερα αναμένεται να φτάσει στον Αρειο Πάγο ο πατέρας του 19χρονου Γιάννη που έχασε τη ζωή του στο παράνομο λούνα παρκ του Πευκοχωρίου Χαλκιδικής, προκειμένου να συναντηθεί με την εισαγγελέα Γεωργία Αδειλίνη. Είχε προηγηθεί, την περασμένη Παρασκευή, απόφαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης με την οποία έκανε δεκτό αίτημα της οικογένειας του άτυχου νέου να διενεργηθεί τεχνικός έλεγχος στο μοιραίο λούνα παρκ από δικό της πιστοποιημένο μηχανικό. «Η Δικαιοσύνη λειτουργεί και όποιο εμπόδιο και αν μπει θα προχωρήσει πολύ γρήγορα με αυτούς τους αξιόλογους ανθρώπους που την εκπροσωπούν, για να δικαιωθεί το κάθε παιδί που έχει χαθεί, μαζί και το παλικάρι μου, το δικό μας παιδί» ανέφερε ο πατέρας του 19χρονου μετά την τελευταία εξέλιξη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα