Η πολυμελής συμμορία που έπεσε στα χέρια των Αρχών ευθύνεται για τη διάρρηξη στη βίλα
του βιομηχάνου Παρασκευά Παλατιανά το 2020, με τη συνολική λεία να ανέρχεται στο 1.100.000 ευρώ
Η πολυμελής συμμορία των Ρομά, που επί μία τετραετία είχε ρημάξει πολυτελή σπίτια στη Θεσσαλονίκη, είναι αυτή που βαρύνεται με τη διάρρηξη-μαμούθ στη βίλα του βιομηχάνου Παρασκευά Παλατιανά στο Πανόραμα, στις 2/9/2020.
Ο γνωστός βιομήχανος που μαζί με τα δύο αδέρφια του δημιούργησαν τη βιομηχανία Palaplast, μια από τις μεγαλύτερες στον χώρο των πλαστικών, με μεγάλο κύκλο εργασιών και εξαγωγές σε ολόκληρο τον κόσμο, έλειπε σε διακοπές στη Χαλκιδική, κάτι που γνώριζαν οι διαρρήκτες, όπως επίσης και ότι μέσα στο χρηματοκιβώτιο φύλαγε έναν θησαυρό. Κοσμήματα, 200 χρυσές λίρες και μετρητά, με τη συνολική λεία να ανέρχεται στο 1.100.000 ευρώ.
Οι «επαγγελματίες του είδους» όχι μόνο γνώριζαν πώς θα κινηθούν στις βίλες που συνθηματικά ονόμαζαν «κοπέλες», αλλά είχαν και γνώσεις, καθώς κατάφεραν μέσα σε λίγα λεπτά να παραβιάσουν το χρηματοκιβώτιο. Και, παρά το γεγονός ότι μέσω ενός συστήματος με αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης και κάμερες ο συγκεκριμένος βιομήχανος ειδοποιήθηκε άμεσα για τη διάρρηξη, μέχρι να ειδοποιήσει την Αστυνομία και περιπολικά να φτάσουν στο σημείο οι Ρομά είχαν ήδη εξαφανιστεί. Η φιγούρα του «ομαδάρχη», μάλιστα, είχε αποτυπωθεί απ’ τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος.
Οι κουκουλοφόροι πλησίασαν την οικία με κλεμμένο όχημα, το οποίο είχαν αρπάξει λίγη ώρα νωρίτερα από άλλο σπίτι που διέρρηξαν στην περιοχή της Θέρμης. Ενας από τους δράστες κατάφερε να διαρρήξει την μπαλκονόπορτα κι έτσι κατάφεραν να εισβάλουν στην οικία και να εντοπίσουν το χρηματοκιβώτιο.
Πετούσαν τα Ι.Χ.
Οπως τώρα αποκαλύφθηκε με την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, τα κλεμμένα οχήματα τα απέρριπταν στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, με σκοπό να μην εντοπιστούν από τις αστυνομικές Αρχές αλλά και να καταστραφούν πιθανά ενοχοποιητικά στοιχεία.
Η οργάνωση δρούσε στα πρότυπα της σικελικής μαφίας, με 14 στον αριθμό υποομάδες που ενέχονται σε ληστείες, κλοπές, τοκογλυφία και διακίνηση ναρκωτικών.
Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί 37 άτομα από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Μια απ’ τις τελευταίες τους εισβολές ήταν σε οικία στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης, όπου σε ελάχιστο χρόνο κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στον εσωτερικό χώρο. Τα συνολικά τέσσερα άτομα που φορούσαν φόρμες και είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με κουκούλες και καπέλα, ανέβηκαν τα σκαλιά της μονοκατοικίας και στη συνέχεια οι δύο εξ αυτών έπιασαν δουλειά προσπαθώντας να διαρρήξουν την πόρτα ασφαλείας, κάτι που τελικά κατάφεραν σε λιγότερο από 40 δευτερόλεπτα.
553 αξιόποινες πράξεις
Συνολικά, διαπιστώθηκαν 553 αξιόποινες πράξεις, με τη λεία τους να ξεπερνά τα 2.760.000 ευρώ, ανάμεσά τους και το ποσό που άρπαξαν απ’ τη βίλα του βιομηχάνου. Οι συλλήψεις έγιναν σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Αττική, Χαλκιδική και στο νησί της Σαντορίνης, όπου έκανε διακοπές ένας από τους κατηγορουμένους. Είχε προηγηθεί η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από την 5η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, η οποία χειρίζεται την υπόθεση.
Στις 20.000 σελίδες που αριθμεί η δικογραφία περιλαμβάνονται στο σύνολο 132 άτομα (αρκετά με συγγενικές σχέσεις μεταξύ τους), εκ των οποίων 21 είναι ήδη κρατούμενα στις φυλακές για άλλες πράξεις. Τα κλοπιμαία τα έκρυβαν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ενώ τα αντικείμενα μεγάλης αξίας τα πωλούσαν ή τα παρέδιδαν σε συγκεκριμένα μέλη, προκειμένου να τα φυλάξουν (εν είδει «άτυπης» τράπεζας).