Η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών στον ΣΥΡΙΖΑ

Η «νύχτα των μεγάλων μαχαιριών» έλαβε χώρα χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε να «τελειώσει» με όσους δεν αποδέχονται τις αρχές και τις αξίες του, και να τοποθετήσει στη θέση τους μια ομάδα στελεχών που θα είναι σε απόλυτη ταύτιση με τον ίδιο. Ο Σωκράτης Φάμελλος, όμως, αποφάσισε να σηκώσει ανάστημα και να μην πέσει αμαχητί, ζητώντας να ψηφίσει η Κ.Ο. για την απομάκρυνσή του, με το σίριαλ της Κουμουνδούρου να συνεχίζεται.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προέβη χθες στον απόλυτο αιφνιδιασμό, με στόχο να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, να προκαλέσει σύγχυση στους εσωκομματικούς του αντιπάλους, αλλά και να εκδικηθεί την ομάδα Τσίπρα για την επιμονή της Τσαπανίδου να καταλάβει την έδρα. Και αυτό κατάφερε να το πετύχει, καθώς μέσα από μια συνεδρίαση την οποία «διαφήμιζε» ως τυπική προέβη σε σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε: «Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω σε μια νέα πορεία εξωστρέφειας, με έναν σύγχρονο ΣΥΡΙΖΑ των μελών, της κοινωνίας, των πολιτών. Η σημερινή ημέρα είναι μόνο η αρχή». Κάλεσε δε τους βουλευτές να δεσμευτούν πως δεν θα αλλάξουν κόμμα. Κάπως έτσι, από σήμερα, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει φυσιογνωμία και στην ηγετική ομάδα θα βρίσκεται ο Νίκος Παππάς ως επικεφαλής της Κ.Ο., ενώ στη θέση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων θα είναι πλέον ο Γιάννης Σαρακιώτης, η Νίνα Κασιμάτη και Γιώργος Γαβρήλος.

Παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) με τίτλο “Ανταγωνισμός και μικρές επιχειρήσεις”, Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024. Η έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η νέα ηγετική ομάδα από κοινού με τον Θάνο Μωραΐτη, που είναι ο νέος διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα αποτελέσει τη γραμμή κρούσης του Στέφανου Κασσελάκη τόσο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία όσο όμως και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, ο Στέφανος Κασσελάκης γνωρίζει καλά πως η κρίσιμη μάχη για το πολιτικό του μέλλον θα δοθεί στην Κεντρική Επιτροπή, εκεί όπου τόσο ο Παύλος Πολάκης όσο όμως και οι «87» θα επιχειρήσουν να τον πλήξουν.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ανανέωση των στενών δεσμών με τον Νίκο Παππά, αλλά και η αναβάθμιση του τελευταίου ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δίνουν στον Στέφανο Κασσελάκη ένα μοναδικό στήριγμα στη μάχη που θα δοθεί στο εσωτερικό του κόμματος. Ο τελευταίος, άλλωστε, παρά το γεγονός πως έχει χάσει πολλά στελέχη που πλέον βρίσκονται στους «87», συνεχίζει να αποτελεί «σημαία» για ένα κομμάτι του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί «πλήρωσε»

Πλην όμως της οχύρωσης και της δημιουργίας μιας ομάδας που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του, ο Στέφανος Κασσελάκης με την κίνησή του αυτή έστειλε και μήνυμα στον Παύλο Πολάκη. Για τον τελευταίο, άλλωστε, ο Σωκράτης Φάμελλος είχε γίνει «κόκκινο πανί» μετά τη διαγραφή του. Ο Σωκράτης Φάμελλος όμως «πλήρωσε» επειδή είχε διαφωνήσει ανοιχτά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟΕΣ τον περασμένο Ιούλιο, όταν τέθηκε θέμα αναβολής του συνεδρίου του Οκτωβρίου. Επιπλέον, το όνομα του Σωκράτη Φάμελλου ακουγόταν έντονα σε περίπτωση που άνοιγε κούρσα διαδοχής του σημερινού προέδρου, ύστερα από κατάθεση πρότασης μομφής. Το μάρμαρο, όμως, πλήρωσαν και οι Διονύσης Καλαματιανός και Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Αμφότεροι «χρεώνονται» ως «τσιπρικοί» από το περιβάλλον Κασσελάκη και, ως εκ τούτου, η αντικατάστασή τους δεν θα μπορούσε παρά να γίνει ώστε να καθαρίσει πλήρως η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ από οποιονδήποτε δεν ανήκει στο στρατόπεδο του αρχηγού.

Οι κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη είναι δεδομένο πως δημιουργούν νέα δεδομένα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η εκπαραθύρωση του Σωκράτη Φάμελλου αλλά και των στελεχών που ανήκουν στην ομάδα των «87» θα προκαλέσει αντιδράσεις στο κομμάτι της αντιπολίτευσης, φουντώνοντας τις φωνές όσων ζητούν άμεση αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης, άλλωστε, απέδειξε με την κίνηση υψηλού ρίσκου που πήρε χθες πως θα παίξει όλα του τα χαρτιά ώστε να μην εγκαταλείψει την ηγεσία. Ιδιαίτερη αξία έχει πως όλα αυτά συνέβησαν ενώ μία μέρα νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους πάντες να αποφύγουν την εσωστρέφεια.

Οι φίλοι δεν… έσωσαν τον αρχηγό

Παρά την απέλπιδα προσπάθεια στελεχών αλλά και μελών του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης να περάσει τις πόρτες του Κοινοβουλίου, η Πόπη Τσαπανίδου κατέλαβε εν τέλει την έδρα και αποφάσισε να αφήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου. Ωστόσο, οι φίλοι του Στέφανου Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να πουν με βεβαιότητα πως έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να πιέσουν πρόσωπα και καταστάσεις.

Συλλογικά κείμενα με υπογραφές εκατοντάδων μελών διακινούνταν τις τελευταίες ώρες μεταξύ των μελών, ζητώντας τη στήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων.
Η πίεση μάλιστα για υπογραφές, διακίνηση των κειμένων αλλά και δημοσιοποίησή τους ήταν τόσο μεγάλη, που θορύβησε ορισμένους. Το εντυπωσιακό, ωστόσο, στοιχείο, και αυτό που έχει πολιτική ουσία και αξία, είναι πως πολλοί από τους υπογράφοντες το κείμενο ανήκουν στον στενό πυρήνα τόσο του Στέφανου Κασσελάκη όσο και του Παύλου Πολάκη.
Εξ ου και οι διατυπώσεις ήταν ιδιαίτερα προσεκτικές, χωρίς να αφήνουν καμία υπόνοια κατά του Σφακιανού βουλευτή, αλλά μόνο απέναντι στους «87» και σε όσους θεωρούνται εχθροί του προέδρου.

Για ορισμένους, ωστόσο, εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν μεγάλη εμπειρία στα πολιτικά μαχαιρώματα αλλά και στις υπόγειες διεργασίες, τα κείμενα αυτά εξυπηρετούσαν άλλον έναν στόχο. Οχι μόνο ως προς το περιεχόμενο, αλλά και ως προς τους υπογράφοντες.
Και αυτός δεν είναι άλλος από την προσπάθεια συμφιλίωσης των δύο παλιών φίλων που σήμερα φαίνεται να βρίσκονται σε διαφορετικό μετερίζι.
Κοινώς, οι υπογράφοντες προσπάθησαν να δημιουργήσουν εκ νέου πολιτικό χώρο για τη συνύπαρξη των δύο Κρητικών.

Η Τσαπανίδου δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις και αποφάσισε οριστικά να ορκιστεί βουλευτής

Την ίδια ώρα που έγινε γνωστό πως η Πόπη Τσαπανίδου θα περάσει τις πόρτες της Κουμουνδούρου, όλοι κατάλαβαν πως κλείνει την πόρτα του Στέφανου Κασσελάκη στη Βουλή. Η πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και στενή συνεργάτιδα του Αλέξη Τσίπρα εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά το πρωί της Τρίτης στην Κουμουνδούρου για να έχει συνάντηση με τον εξ απορρήτων του προέδρου, τον Μανώλη Καπνισάκη. Ο τελευταίος μετέφερε στην Πόπη Τσαπανίδου την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για είσοδο του Κασσελάκη στη Βουλή όσο και το κύμα υπεράσπισης του προέδρου από τα μέλη και τις οργανώσεις του κόμματος. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, της μετέφερε την αγωνία του κόσμου του κόμματος και την κάλεσε να σεβαστεί τη συλλογική απόφαση που θέλει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μπαίνει στη Βουλή.

Ωστόσο, η έμπειρη δημοσιογράφος δεν φάνηκε να συγκινείται και ξεκαθάρισε αυτό για το οποίο σας είχαμε ενημερώσει εδώ και δύο εβδομάδες, δηλαδή πως θα γίνει μέλος της Βουλής. Μάλιστα, φέρεται ότι απάντησε στους επιτελείς της Κουμουνδούρου πως λίγο πριν από τη σημερινή τους συνάντηση είχε κληθεί από το Προεδρείο της Βουλής να τοποθετηθεί απέναντι στο ενδεχόμενο κάλυψης της κενής έδρας και πως είχε απαντήσει ήδη θετικά. Οπως δήλωσε λίγο μετά με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Πριν λίγο κλήθηκα επισήμως από το Προεδρείο της Βουλής, με βάση όσα προβλέπουν το Σύνταγμα, η εκλογική διαδικασία και ο κανονισμός του Κοινοβουλίου, να αναπληρώσω, ως πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., την έδρα που έμεινε κενή.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει επικυρώσει ο ελληνικός λαός σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, αναλαμβάνω την ύψιστη ευθύνη να ανταποκριθώ σε όσα προστάζουν το Σύνταγμα και η λαϊκή ετυμηγορία». Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών έκανε τη συνάντηση να μοιάζει με τυπικού χαρακτήρα και το χάσμα μεταξύ των κασσελακίστας και των τσιπρίστας να γιγαντώνεται. Οι τελευταίοι άλλωστε χρεώνουν στον Αλέξη Τσίπρα πως χρησιμοποιεί την Τσαπανίδου ως εμπόδιο στον Στέφανο Κασσελάκη.

Νέο επεισόδιο! Εξώδικο της Λινού στον Πολάκη

Δεύτερη ημέρα συζήτησησ και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου “Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης”, Τρίτη 30 Ιουλίου 2024.
(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)

Μαίνεται η βεντέτα ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη (φωτό αριστερά) και στην Αθηνά Λινού (φωτό δεξιά), με την τελευταία να αποστέλλει εξώδικο στον ανεξάρτητο βουλευτή για «ψευδείς και συκοφαντικές ανακοινώσεις» με φόντο τις επιχορηγήσεις του ινστιτούτου Prolepsis.

Η Αθηνά Λινού καλεί τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων εντός τριών εργάσιμων ημερών «να ανακαλέσει και να απαλείψει από το διαδίκτυο όλες τις ψευδείς, συκοφαντικές και ιδιοτελείς αναφορές του προς το άτομό της και την Prolepsis». Σε διαφορετική περίπτωση, δηλώνει ότι θα προσφύγει ενώπιον των αρμόδιων πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε κάθε χώρα του εξωτερικού στην οποία έγιναν γνωστές οι συγκεκριμένες αναρτήσεις. Αμεση υπήρξε η απάντηση από τον αψύ Σφακιανό, ο οποίος, όπως αναμενόταν, εμφανίστηκε αμετακίνητος, λέγοντας πως δεν πρόκειται να πάρει λέξη πίσω από όσα στοιχεία ανέβασε και από όσες αναρτήσεις έκανε. «Αυτός που πρέπει να απολογηθεί είστε εσείς και η εταιρία σας, που συνάπτει προγραμματικές που κρύβουν απευθείας ανάθεση, που δίνετε 320.000 ευρώ σε θυγατρική εταιρία κέτερινγκ με μηδενικούς τζίρους και που μπαίνει μετά σε εκκαθάριση, που πληρώνεστε χωρίς να ελεγχθεί το ένταλμα από τον επίτροπο, που δεν υπάρχουν πουθενά τα στοιχεία των σχολείων και των παιδιών που δώσατε το δεκατιανό κ.λπ.» ανέφερε ο Παύλος Πολάκης, εμμένοντας στις σκληρές καταγγελίες του.

Μύλος! «Καρφιά» κατά Τσίπρα από Πέτρο Παππά

«Καρφιά» κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ένας εκ των στενότερων συνεργατών τού Στέφανου Κασσελάκη, ο Πέτρος Παππάς, αναφορικά με τη στάση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο εσωκομματικό πεδίο.

Μιλώντας στο Open, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως ο πρώην πρωθυπουργός δέχθηκε ηχηρό χαστούκι στο συνέδριο του κόμματος, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, υποστήριξε πως στο τελευταίο συνέδριο η βάση του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μήνυμα σε όσους αμφισβητούν τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ τόνισε πως όσοι συνεχίζουν να το κάνουν θα πρέπει να αποχωρήσουν.

«Η αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια ομάδα του κόμματος αγνόησε την απόφαση εκλογής του και εισέπραξε μεγάλη σφαλιάρα από τη βάση. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Αλέξης Τσίπρας και όσοι τον ακολούθησαν. Η ίδια ομάδα στελεχών συνεχίζει και προκαλεί προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αφήσανε τον Στέφανο Κασσελάκη τους πρώτους μήνες να δράσει και είπαν πως δεν είναι κατάλληλος για πρόεδρος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πέτρος Παππάς.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι τα 8 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπούν τους «87» θα έπρεπε, αν είχαν αξιοπρέπεια, να έχουν αποχωρήσει από ένα κόμμα του οποίου τον αρχηγό αποκαλούν «γκεμπελίσκο». Σίγουρα αν τον άκουγε ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα ήταν πολύ χαρούμενος με την επιλογή του.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα