Το Κίεβο θεωρεί ότι εξυπηρετεί τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς της Ρωσίας και τερματίζει κάθε θρησκευτική δραστηριότητα. Η εφαρμογή του «θα οδηγήσει σε πράξεις μαζικής βίας κατά εκατομμυρίων πιστών» δηλώνει ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου της Μόσχας
Την Εκκλησία εμπλέκει και επίσημα στον πόλεμο με τη Ρωσία το Κίεβο, οξύνοντας περαιτέρω την κόντρα που έχει ξεσπάσει σε εκκλησιαστικό επίπεδο από το 2019. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε τον νόμο αριθ. 8371, που ψηφίστηκε με πλειοψηφία 265 ψήφων και απαγορεύει τις δραστηριότητες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ROC) στην Ουκρανία και τερματίζει τις δραστηριότητες όλων των θρησκευτικών δομών που συνδέονται με τη Μόσχα. Στην Ουκρανία υπήρχαν δύο εκκλησιαστικά καθεστώτα μετά τον πόλεμο με τη Ρωσία. Το ένα είναι αυτό που αναγνώρισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και είναι η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας και το δεύτερο είναι αυτό που έμεινε πιστό στο Πατριαρχείο της Μόσχας.
Το Κίεβο θεωρεί ότι η Εκκλησία που διατηρούσε σχέση με το Πατριαρχείο της Μόσχας εξυπηρετεί τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς της Ρωσίας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας συνδέεται με το Πατριαρχείο της Μόσχας.
Ο νόμος αυτός υπεγράφη από τον Ζελένσκι την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας από τη Σοβιετική Ενωση και δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Στη ομιλία του ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι η απόφαση αυτή θα ενισχύσει την ανεξαρτησία της χώρας του. «Οι ορθόδοξοι Ουκρανοί κάνουν σήμερα ένα βήμα προς την απελευθέρωσή τους από τους δαίμονες της Μόσχας» τόνισε.
Η Ουκρανία επιδιώκει να αποδεσμευτεί από τη ρωσική πνευματική επιρροή από το 2014. Η ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε ανακοινώσει τον Μάιο 2022 ότι διακόπτει κάθε σχέση με το Πατριαρχείο της Μόσχας. Ομως η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η εν λόγω Εκκλησία παραμένει εκ των πραγμάτων εξαρτημένη από τη Ρωσία και ποινικές έρευνες διεξάγονται σε βάρος αξιωματούχων της. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιηθεί το 2023 από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου, το 66% των Ουκρανών υποστηρίζει την απαγόρευση της Εκκλησίας που συνδέεται με τη Μόσχα.
Το 54% των Ουκρανών ταυτίζεται με την ανεξάρτητη Εκκλησία και μόνο το 4% με αυτή που υπόκειται στο ρωσικό Πατριαρχείο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το 2022 από τον ίδιο οργανισμό. Την προηγούμενη χρονιά τα ποσοστά αυτά ήταν 42% και 18% αντιστοίχως. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η Εκκλησία που συνδέεται με τη Ρωσία εξακολουθεί να ελέγχει περίπου 9.000 ενορίες στην Ουκρανία, έναντι 8.000 έως 9.000 ενοριών που ελέγχει η ανεξάρτητη αντίπαλός της. Εμπνευστές και υποστηρικτές του νομοσχεδίου στην Ουκρανία ήταν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, βουλευτές του Verkhovna Rada, ακροδεξιοί πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα, εκπρόσωποι σχισματικών οργανώσεων και της Ουκρανικής Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας. Την περίοδο 2014-2023 η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας έχει επανειλημμένα επισημάνει την πίεση που ασκείται στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.
Ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Βλαντιμίρ Λεγκοΐντα δήλωσε ότι πλέον δημιουργείται η «νομική βάση για την πλήρη εκκαθάριση των ενοριών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – της θρησκευτικής κοινότητας που ενώνει την πλειονότητα των Ουκρανών». Ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου της Μόσχας προειδοποίησε ότι η εφαρμογή του θα «οδηγήσει σε πράξεις μαζικής βίας κατά εκατομμυρίων πιστών».