Ομοβροντία πυρών κατά Μητσοτάκη και Κικίλια!

Οργισμένη η αντίδραση της αντιπολίτευσης για τη μνημειώδη αποτυχία της κυβέρνησης να σταματήσει την καταστροφή της βορειοανατολικής Αττικής

Η κυβερνητική αποτυχία -για ένα ακόμα καλοκαίρι- προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός, το Μαξίμου, αλλά και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της σφοδρής κριτικής, με την πλειονότητα των κόμματων να ζητά άμεσες απαντήσεις στα επιτακτικά ερωτήματα που τίθενται μετά τη μνημειώδη αποτυχία που επέφερε τεράστια καταστροφή.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, που ζήτησε την παραίτηση του Βασίλη Κικίλια, επισκέφτηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ έθεσε με τρόπο ξεκάθαρο το ζήτημα των εναέριων μέσων που επιχειρούσαν στην Αττική. «Ο ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει την αλήθεια» δήλωσε, ενώ την ίδια ώρα ενημέρωσε δύο κατοίκους της περιοχής ότι θα τους διαθέσει όχημα προκειμένου να μεταβούν στο ξενοδοχείο όπου θα καταλύσουν. Οταν τον ευχαρίστησαν, εκείνος απάντησε: «Τα αυτοκίνητά μας ανήκουν στον ελληνικό λαό, άρα και σε εσάς. Δεν χρειάζεται “ευχαριστώ” – είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε».

Αυτοψία στα καμένα

Στις πυρόπληκτες περιοχές στη λίμνη του Μαραθώνα, στην Αττική, βρέθηκε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. Οπως είπε, «είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι από την τραγική απώλεια ενός συνανθρώπου μας. Δυστυχώς και φέτος είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Πυρκαγιές και καταστροφές ακόμη και λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας». Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας πως «πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα άμεσα στα σχέδια Πολιτικής Προστασίας και δασοπροστασίας, με ενεργότερο ρόλο της Δασικής Υπηρεσίας και αξιοποίηση των εποχικών πυροσβεστών στην πρόληψη κατά τους χειμερινούς μήνες». Στις πληγείσες περιοχές βρέθηκε από τις πρώτες ώρες της καταστροςφής και κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Οι οργανώσεις μάλιστα του κόμματος συμμετείχαν ενεργά στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος από την πλευρά του κατήγγειλε την κυβέρνηση ως «ψεύτες» και «απατεώνες», παρουσιάζοντας στοιχεία που αποδεικνύουν πως τα πτητικά μέσα που επιχειρούσαν στο πεδίο δεν ξεπερνούσαν τα 10. «Δηλαδή, και πάντα σύμφωνα με τον πίνακα της Πυροσβεστικής, από τα 19 πτητικά μέσα (το ένα ήταν συντονιστικό), τα 9 έκαναν από 2-13 ρίψεις. Οπότε, τα 10 πτητικά μέσα σήκωσαν το βαρύ φορτίο της κατάσβεσης με 15-48 ρίψεις! Αυτή είναι η αλήθεια, ψεύτες της Ν.Δ. και του Μητσοτάκη, και όχι ότι πετούσαν 20 πτητικά μέσα! Πετούσαν, αλλά δεν έκαναν έργο κατάσβεσης» έγραψε χαρακτηριστικά. Επίσης, η Νέα Αριστερά ζήτησε την παραίτηση του Βασίλη Κικίλια.


«Η κλιματική κρίση δεν ξεπλένει την ανικανότητα»

«Δεν χωρούν πια δικαιολογίες. Η κλιματική κρίση δεν μπορεί να ξεπλένει άλλο την ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα του “επιτελικού” κράτους» δήλωσε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. «Απουσιάζουν ο σχεδιασμός, ο συντονισμός και τα επαρκή μέσα για τη θωράκιση της χώρας. Περίτρανη απόδειξη ότι η απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Πολιτική Προστασία άγγιζε, στα τέλη Μαρτίου, με δυσκολία το 1%. Το αγωνιώδες ερώτημα των πολιτών “πού είναι το κράτος;” έχει μία και μόνη απάντηση για αυτή την καταστροφή: Απουσία και ανικανότητα των “αρίστων”» πρόσθεσε.


«Κεραυνοί» Κωνσταντοπούλου κατά του Αρείου Πάγου

Tην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εγκαλεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι δεν έχει διερευνήσει «το διαχρονικό και διαρκές έγκλημα» των πυρκαγιών στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η ίδια υπέβαλε σχετικό διάβημα πριν από έναν χρόνο. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, που χθες επισκέφθηκε πυρόπληκτες περιοχές, δομές φιλοξενίας πληγέντων, δομές φιλοξενίας και περίθαλψης ζώων και πυροσβεστικούς σταθμούς, δήλωσε ότι η ίδια πριν από έναν χρόνο με έγγραφο και προφορικό διάβημα ζήτησε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να εξετάσει «το διαχρονικό και διαρκές έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος της Ελλάδας, να συσχετίσει όλες τις ποινικές δικογραφίες που αφορούν πυρκαγιές, να αναζητήσει ευθύνες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, και στο δικαστικό σώμα και στην κυβέρνηση».

«Δώδεκα μήνες μετά, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αθωώνει την κυβέρνηση για τις υποκλοπές, κρύβεται και δεν εμφανίζεται, και δεν έχει δώσει καμία ενημέρωση για το τι έπραξε μετά και τις περσινές εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις και τις βιβλικές καταστροφές» είπε και επεσήμανε: «Η κοινωνία, δυστυχώς, είναι θύμα και μιας δικαστικής εξουσίας που δεν λειτουργεί ανεξάρτητα, που δικάζει το έγκλημα στο Μάτι σαν πλημμέλημα και αδυνατεί να αποδώσει ευθύνες στους κυβερνώντες. Οσο δεν αποδίδεται δικαιοσύνη τόσο το έγκλημα θα επαναλαμβάνεται, με ίδιες ή άλλες μορφές. Από το Μάτι στα Τέμπη και σήμερα στην καρδιά της Αττικής. Η ατιμωρησία είναι βασικός παράγοντας της σημερινής καταστροφής».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα