Εκκενώθηκαν τρία νοσοκομεία σε Πεντέλη, Μελίσσια

Σε ετοιμότητα οι κλινικές της Αθήνας για να δεχθούν νοσηλευομένους από άλλα ιδρύματα, αλλά και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και εγκαύματα

Προληπτικές εκκενώσεις νοσοκομείων και ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα συνέθεσαν το σκηνικό στην Πεντέλη χθες, τη στιγμή που ο πύρινος εφιάλτης «σάρωνε» τα πάντα στο πέρασμά του. Προτού καλά καλά φανεί το πρώτο φως του ηλίου, δόθηκε εντολή για εκκένωση του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης. Η διαδικασία ξεκίνησε λίγο πριν από τις 4.30 τα ξημερώματα και τα συνολικά 29 παιδιά που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο της Πεντέλης μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία».

«Ζούμε άλλη μία καταστροφή. Οι συνάδελφοί μου είναι σε ετοιμότητα. Στις 4.30 το πρωί εκκενώθηκε το Παίδων Πεντέλης – 29 παιδάκια μεταφέρθηκαν στα άλλα δύο νοσοκομεία. Νοσηλεύονται 5 άτομα στο Σισμανόγλειο εκτός κινδύνου για αναπνευστικούς λόγους και 5 στο “Αμαλία Φλέμινγκ” για κοινωνικούς λόγους, καθώς έχουν καεί τα σπίτια τους. Δεν έχω εικόνα για κάποιον σοβαρά τραυματία» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΕΔΗΝ.

Οπως έγινε γνωστό, τα 24 παιδιά που νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με πούλμαν, ενώ ακόμη 5 που νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ διακομίσθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε εκκένωση της Μονάδας Προστασίας Παιδιού Πεντέλης (πρώην ΠΙΚΠΑ), από όπου μετακινήθηκαν 35 άτομα, φιλοξενούμενοι και προσωπικό, ενώ τελικά χρειάστηκε να εκκενωθεί και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας αντίστοιχες επιχειρήσεις έγιναν και στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας, από όπου απομακρύνθηκαν 4 εργαζόμενοι. Αργότερα το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε και η εκκένωση του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ», με 23 ασθενείς να μεταφέρονται με ασφάλεια σε άλλες δομές. Συγκεκριμένα, οι 20 διακομίστηκαν στην «Παμμακάριστο» και οι τρεις στο Σισμανόγλειο.

Περιστατικά

Ως εκ τούτου, τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής βρίσκονταν σε ετοιμότητα όχι μόνο για να δεχθούν νοσηλευομένους από άλλα ιδρύματα, τα οποία απειλούνταν από το πύρινο μέτωπο, αλλά και για τυχόν περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα. Πράγματι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Βασίλειο Βαθρακογιάννη, 15 άτομα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με προβλήματα στην αναπνοή και εγκαύματα. Οι 13 από αυτούς υπέφεραν από αναπνευστικά συμπτώματα ελαφριάς μορφής, ενώ οι δύο ήταν πυροσβέστες – ο ένας είχε υποστεί θερμικά εγκαύματα και ο άλλος εισπνευστικά. Οπως έγινε γνωστό, το ένα περιστατικό αφορούσε πυροσβέστη που επιχειρούσε στον Μαραθώνα και παρελήφθη από ασθενοφόρο του Κέντρου Υγειας Νέας Μάκρης με εγκαύματα στα χέρια και τα πόδια. Οι γιατροί έκριναν ότι πρέπει να διακομιστεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, καθώς έφερε εγκαύματα 2ου βαθμού, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν από πλαστικούς χειρούργους.

«Είχαμε πάρα πολλά προβλήματα σε αναπνευστικά, δακρύρροιες, μικροεγκαύματα, μικροτραυματισμούς τόσο με το προσωπικό της Πυροσβεστικής όσο και με τους συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν εύκολα τα σπίτια τους» ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, Αντώνης Αυγερινός, και συνέχισε: «Από το απόγευμα της Κυριακής, τα παιδιά μας, οι εθελοντές, αλλά και το μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκονται στις επάλξεις του καθήκοντος. Είχαμε καρδιακά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα με την κινητή μονάδα υγείας, με τις νοσηλεύτριές μας που έχουν τεράστια τεχνογνωσία, εξοπλισμό, τα πάντα, να προσφέρουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ό,τι μπορούσαν και όπως μπορούσαν. Βεβαίως, τα μέτωπα είναι πολλά, δεν ξέρεις πού να πρωτοπάς. Ομως, είμαστε συνέχεια σε μια κινητικότητα. Η κινητή μονάδα είναι εκεί, και όποιος από τους συμπολίτες μας χρειάζεται κάποια βοήθεια να επικοινωνήσει μαζί μας για να προστρέξουμε, όπως κάναμε και με τις εκκενώσεις ανθρώπων που ήταν παγιδευμένοι».


Σώθηκε την τελευταία στιγμή η Ιερά Μονή του Αγίου Εφραίμ

Στη δίνη της τεράστιας πυρκαγιάς που πλήττει τη βορειοανατολική Αττική βρέθηκε χθες και η Ιερά Μονή του Αγίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη, η οποία γλίτωσε την τελευταία στιγμή, με ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής να ρίχνονται με αυταπάρνηση στη μάχη της κατάσβεσης, προκειμένου να τη σώσουν. Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκκένωση, με τις μοναχές να προσεύχονται να καταφέρει το ιστορικό μοναστήρι που βρίσκεται στην περιοχή της Ξυλοκέριζας, ανατολικά του Πεντελικού όρους, να βγει αλώβητο από τον πύρινο εφιάλτη.

Το πανελλήνιο «λαχτάρισε» όταν είδε τις φλόγες να φτάνουν σε απόσταση αναπνοής από την ιερά μονή του θαυματουργού οσίου, που είναι τόπος λατρείας των ορθοδόξων από πολλά σημεία της χώρας και όχι μόνο. Πλήθος πιστών συρρέει κάθε χρόνο για να προσκυνήσει το θαυματουργό σκήνωμα, αλλά και για να τιμήσει τη μνήμη του αγίου Εφραίμ, ο οποίος είναι γνωστός για τα θαύματα που έκανε, κυρίως σε καρκινοπαθείς. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής, με όσα μέσα διέθεταν, προσπαθούσαν να οριοθετήσουν τη φωτιά, που από τα ξημερώματα απειλούσε το μοναστήρι, όμως οι θυελλώδεις άνεμοι, που έφταναν κατά τόπους τα 8 μποφόρ, συνεχώς αναζωπύρωναν την εστία, προκαλώντας ανατριχίλα και φόβο στις μοναχές και στους πιστούς, που παρακολουθούσαν τις δραματικές επιχειρήσεις με κομμένη την ανάσα.

«Θέλουμε τις προσευχές όλων! Ο άγιος Εφραίμ να βάλει το χέρι του! Προσευχή! Η ιερά μονή δεν θα πάθει κάτι! Είναι εδώ! Να προσευχηθούμε για τις υπόλοιπες καταστροφές, που είναι τεράστιες!» τόνισε ένας χρήστης, με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω σελίδας, που είναι αφιερωμένη στον άγιο Εφραίμ, με πλήθος πιστών να προσεύχεται να οριοθετηθεί σύντομα η φωτιά, προτού συμβεί το μοιραίο. Τελικά, στο σημείο έσπευσαν εναέρια μέσα, που δίχως δεύτερη σκέψη προστάτευσαν την ιερά μονή, η οποία κατάφερε να σωθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο για θαύμα, φέρνοντας στη μνήμη τους την αγιογραφία του αγίου, ο οποίος με το δεξί χέρι ευλογεί, ενώ με το αριστερό πάντα κρατάει μια φλόγα. Σύμφωνα με την Εκκλησία, η φλόγα συμβολίζει την πίστη, την οποία ο άγιος θέλει να μεγαλώσει στις ψυχές των ανθρώπων!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα