Από τα έδρανα στη φυλακή ο καθηγητής των εμπρησμών

Ο 66χρονος κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό δάσους από πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση

Τον δρόμο για τις φυλακές πήρε χθες μετά την απολογία του στην αρμόδια ανακρίτρια ο 66χρονος καθηγητής πανεπιστημίου που κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό δάσους από πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση. Ο κατηγορούμενος Λ.Μ., ο οποίος είναι διδάκτωρ Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, πέρασε χθες την πύλη των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων μετά τις 9 το πρωί και λίγο αργότερα οδηγήθηκε στο ανακριτικό γραφείο προκειμένου να απολογηθεί για τη βαριά κατηγορία που αντιμετωπίζει και η οποία τον θέλει να έχει προκαλέσει τέσσερις πυρκαγιές στις 8 και 9 Ιουνίου 2024, στην περιοχή Χέρωμα στη Βάρη Αττικής.

Ενώπιον της ανακρίτριας ο 66χρονος αρνήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το αδίκημα που του αποδόθηκε, υποστηρίζοντας ότι τις επίμαχες ώρες των πυρκαγιών ο ίδιος βρισκοταν στο σπίτι του στη Βάρη. Ωστόσο, ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκισή του με τις πληροφορίες μάλιστα να αναφέρουν πως τα στοιχεία εκείνα που «έκαψαν» τον κατηγορούμενο είναι το βιντεοληπτικό υλικό και οι μαρτυρικές καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Έρευνα

Συγκεκριμένα, οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη του 66χρονου μετά τον εντοπισμό βίντεο της 8ης Ιουνίου, οπότε και είχαν ξεσπάσει δύο φωτιές στην περιοχή της Βάρης. Στο βίντεο αυτό φαίνεται ένας άνδρας, ψηλός με κοτσίδα, να περνά από το σημείο που ξέσπασε μία από τις φωτιές, να σκύβει, να κάνει κάποιες κινήσεις με τα χέρια του και στη συνέχεια, ενώ αποχωρεί, να εκδηλώνεται πυρκαγιά. Ακόμα, τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού κατάφεραν να συλλέξουν και υλικό από άλλη κάμερα ασφαλείας, στο οποίο εμφανίζεται πάλι ο ίδιος άνθρωπος να επιχειρεί μια ημέρα αργότερα, δηλαδή στις 9 Ιουνίου, να προσπαθεί να βάλει φωτιά στην περιοχή πετώντας ένα φλεγόμενο στουπί ή χαρτί. Μάλιστα, όπως φαίνεται στο βίντεο, αυτό ο δράστης, όταν διαπιστώνει πως η προσπάθειά του δεν είχε αποτέλεσμα, εμφανίζεται να σκύβει και να βάζει φωτιά με αναπτήρα 10 μέτρα πιο πέρα.

Τα στοιχεία αυτά συνδυαστικά με μαρτυρικές καταθέσεις κατοίκων της ίδιας περιοχής, οι οποίοι ανέφεραν πως η φιγούρα του άνδρα που εμφανίζεται στα βίντεο μοιάζει με αυτή του κατηγορουμένου, στάθηκαν αρκετά για να λύσουν το μυστήριο γύρω από τον μακρυμάλλη εμπρηστή της Βάρης. Αμέσως μετά την αποκωδικοποίηση του βιντεολητικού υλικού οι Αρχές προχώρησαν στον σχηματισμό δικογραφίας για να ακολουθήσει στη συνέχεια η έκδοση εντάλματος για τη σύλληψη του 66χρονου.

Άρνηση

Ωστόσο ο κατηγορούμενος, ο οποίος έχει διατελέσει μάλιστα -σύμφωνα με το βιογραφικό του- και καθηγητής για 12 έτη στις Σχολές Μετεκπαίδευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, αρνήθηκε ενώπιον της ανακρίτριας τις κατηγορίες αμφισβητώντας το βιντεοληπτικό υλικό και υποστηρίζοντας πως τις επίμαχες ώρες ο ίδιος δεν βρισκόταν στα σημεία όπου εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές, αλλά στο σπίτι του. Ακόμα φέρεται ότι αντέκρουσε τις μαρτυρικές καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, αναφέροντας πως δεν αναγνωρίστηκε από κανέναν μάρτυρα.

Τέλος, αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι ο 66χρονος μαζί με ακόμα έναν φίλο του φέρεται ότι είχαν αποστείλει στον δήμο της περιοχής τους e-mail με το οποίο διαμαρτύρονταν για τον καθαρισμό οικοπέδων, εκφράζοντας τον φόβο τους ότι υπάρχει κίνδυνος για φωτιά. Το επίμαχο e-mail φέρεται ότι εστάλη στις δημοτικές Αρχές περί τα τέλη του περασμένου Μαΐου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα