Βοήθεια από Ελλάδα και Κύπρο ετοιμάζεται να ζητήσει το Ισραήλ

«Θα ζητήσουμε πλωτά μέσα σε περίπτωση που δεχτούμε επίθεση» τόνισε η Ισραηλινός υπουργός Μεταφορών

Σε αχαρτογράφητα νερά κινδυνεύουν να βρεθούν η Ελλάδα και η Κύπρος στην περίπτωση που κλιμακωθεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή με μια άμεση συμπλοκή του Ιράν και του Ισραήλ. Κι αυτό γιατί η υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ Μίρι Ρέγεφ δήλωσε χθες (ΕΡΤ) «εάν δεχτούμε επίθεση, μπορεί να ζητήσουμε βοήθεια από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία και πλωτά μέσα μεταφοράς από την Αθήνα στην Ελλάδα και τη Λάρνακα στην Κύπρο». Μία τέτοια εξέλιξη θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, αφού θα βάλει την Ελλάδα και την Κύπρο στη δίνη του κυκλώνα. Ειδικά για την Κύπρο, ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα πρόσφατα είχε απευθύνει σαφή προειδοποίηση-απειλή να μη σκεφτεί η Λευκωσία να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια στο Τελ Αβίβ. «Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να προειδοποιηθεί ότι το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό στρατό για να στραφεί εναντίον του Λιβάνου σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει εμπλακεί στον πόλεμο και η αντίσταση (Χεζμπολάχ) θα την αντιμετωπίσει ως εμπλεκόμενη στον πόλεμο» ήταν το μήνυμα του Νασράλα. Οπως υπογράμμιζε τότε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, στο παρελθόν η Κύπρος έχει επιτρέψει περιστασιακά στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της για στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά ποτέ κατά τη διάρκεια σύρραξης. Σημείωνε επίσης ότι οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει τις δύο βάσεις που διατηρούν στην Κύπρο για επιχειρήσεις στη Συρία και πιο πρόσφατα στην Υεμένη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο ασκήσεων είχε γίνει συνεκπαίδευση με την ισραηλινή πολεμική αεροπορία στην Κρήτη, όπου έγινε δοκιμή για ανεφοδιασμό στον αέρα μαχητικών αεροσκαφών. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το σχέδιο που εφαρμόστηκε στην άσκηση περιλάμβανε μια μεγάλη κινητοποίηση ισραηλινών αεροσκαφών προκειμένου να φτάσουν τόσο βαθιά στην Υεμένη και να πραγματοποιήσουν το χτύπημα. Στην άσκηση που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν 56 αεροσκάφη της ελληνικής αεροπορίας, με τους Ισραηλινούς να δίνουν δύο ιπτάμενα τάνκερ B707. Το κομβικό σημείο ήταν να εξεταστεί η δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού σε τόσο εχθρικές συνθήκες.

Στο μεταξύ χθες ο Ιλάν Μιζράχι, πρώην υποδιευθυντής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ και πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, ερωτηθείς από την «Καθημερινή» αν μπορεί να χτυπηθούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κύπρο, είπε μεταξύ άλλων: «Μπορεί να χτυπήσουν ισραηλινούς ή εβραϊκούς στόχους στην Κύπρο. Ελπίζω ότι θα λειτουργήσουν υπό ένα πλαίσιο λογικής και να μην κάνουν κάτι τέτοιο σε μια τρίτη χώρα, την οποία δεν μπορούν να κατηγορήσουν απλά και μόνο λόγω μιας ισραηλινής πολεμικής πράξης. Ελπίζω για το καλό τους ότι δεν θα το κάνουν και πράγματι δεν νομίζω ότι θα πράξουν εναντίον των κυπριακών εγκαταστάσεων».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα