Ο Απόστολος Τζιτζικώστας νέος επίτροπος στην Ε.Ε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για τη θέση στην Κομισιόν, με δύο βασικές στοχεύσεις που τον εξυπηρετούν

Τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα προτείνει και επίσημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη θέση του επιτρόπου της Ελλάδας στην Ε.Ε., όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον περιφερειάρχη στο Μαξίμου, αφού ενημέρωσε προηγουμένως την πρόεδρο της Κομισιόν, κι αυτό που τώρα απομένει είναι να προσδιοριστεί το χαρτοφυλάκιο που θα παραλάβει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα διεκδικεί έναν από τους τομείς που αφορούν την ανταγωνιστικότητα, τη διεύρυνση και τη στεγαστική πολιτική. «Είναι για εμένα μοναδική τιμή και παράλληλα μεγάλη ευθύνη, συνιστά, επίσης, αναγνώριση της δυναμικής και του κομβικού ρόλου της βόρειας Ελλάδας και της Μακεδονίας, όπου όλα αυτά τα χρόνια έχει επενδύσει προσωπικά, υλοποιώντας μεγάλα και σημαντικά έργα» είπε μετά τη συνάντηση o μελλοντικός επίτροπος.

Σύγχρονο προφίλ

Κοινός τόπος είναι ότι ο Α. Τζιτζικώστας αποτελεί χωρίς αμφιβολία μια εξαιρετική επιλογή. Στην απόφαση του Μαξίμου μέτρησαν κυρίως το σύγχρονο ευρωπαϊκό προφίλ που έχει οικοδομήσει και η μακρά διαδρομή του στην πολιτική ως μετριοπαθές στέλεχος της Ν.Δ. με απήχηση και αποδοχή που υπερβαίνει τα στενά κομματικά όρια. Επίσης, για τον ίδιο τον Μητσοτάκη συνιστά και μια ασφαλή επιλογή στον εσωκομματικό ανταγωνισμό. Αφενός «ξεφορτώνεται» από το εσωτερικό πεδίο τον λαοφιλή και δεξιό Τζιτζικώστα, αφετέρου μπορεί τώρα να ελέγξει τη «δύσκολη» Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου σημειώνει και πολύ κακά εκλογικά ποσοστά πλέον.

Οπως τόνισε ο Π. Μαρινάκης, αναφερθείς στα κριτήρια που βάρυναν στην απόφαση του πρωθυπουργού, «είναι ένα πρόσωπο με εμπειρία σε θεσμικούς ρόλους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου το 2020 εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Ταυτόχρονα είναι ένας άνθρωπος που έχει εκλεγεί τρεις φορές με ποσοστά άνω του 50%. Η επιλογή του κ. Τζιτζικώστα είναι μια επιλογή με πολιτικά χαρακτηριστικά, η οποία αναδεικνύει τη σημασία της Μακεδονίας και της βόρειας Ελλάδας, περιοχή με στρατηγική θέση, διασυνδεσιμότητα και γεωπολιτική σημασία για τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου».

Αδειασμα σε Σχοινά

Η απόφαση συνιστά ψυχρολουσία, άλλοι το λένε ευθέως «άδειασμα» στον αποτυχημένο νυν επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος ξεροστάλιαζε στον προθάλαμο της Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν και έτρεφε κάποιες προσδοκίες ανανέωσης. «Αυτό κατά παράδοση δεν γίνεται» ξεκαθάρισε ο Μαρινάκης, ενώ ο Σχοινάς ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και την πρόεδρο, και ευχήθηκε επιτυχία στον αντικαταστάτη του.


Σκληρή «μάχη» για τη διαδοχή

Η επιλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα για τη θέση του επιτρόπου στην Κομισιόν θα φέρει ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μια και θα χρειαστεί νέο πρόσωπο να αναλάβει τη θέση του περιφερειάρχη. Σύμφωνα με το άρθρο 94 του ν. 4555/2018, όταν ο περιφερειάρχης απουσιάζει ή κωλύεται ή έχει τεθεί σε αργία ή η θέση του είναι κενή για οποιονδήποτε λόγο τον αναπληρώνει ένας από τους αντιπεριφερειάρχες με τη σειρά αναπλήρωσης που αυτός έχει ορίσει.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τον κ. Τζιτζικώστα θα αντικαταστήσει μέχρι την εκλογή νέου/ας η αναπληρώτρια περιφερειάρχης Αθηνά Αηδονά. Τέσσερα πρόσωπα προαλείφονται για υποψήφιοι, χωρίς πάντως να είναι ακόμη κάτι βέβαιο: ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κ. Γιουτίκας, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Π. Μπίλλιας και η αναπληρώτρια περιφερειάρχης Α. Αηδονά. Αουτσάιντερ είναι η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου, ενώ η Βούλα Πατουλίδου έχει τεθεί εκτός κούρσας.

Αυτό που συζητιέται βέβαια είναι ότι ο Τζιτζικώστας θα πρέπει να παραμείνει στην Περιφέρεια έως το τέλος Νοεμβρίου, γιατί αναλαμβάνει από 1η Ιανουαρίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά μέχρι τότε θα δίνουν και θα παίρνουν οι φήμες περί της αντικατάστασής του, εκτός και αν προτείνει ο ίδιος κάποιον για τη θέση του. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η πλευρά Τζιτζικώστα έχει εμπιστοσύνη στην κυρία Αηδονά, για αυτό ζήτησε από τον Ντίνο Κούη να παραιτηθεί και να αναλάβει έμμισθη θέση ενημέρωσης του πολίτη, προκειμένου να μπει ως περιφερειακή σύμβουλος η κυρία Αηδονά, η οποία ήταν πρώτη επιλαχούσα. Το Μαξίμου προωθεί τον Μπίλλια, ενώ ο Γιουτίκας έχει κάποιες προσβάσεις στην τοπική της Νέας Δημοκρατίας και είναι ο τρίτος κατά σειρά πιθανός περιφερειάρχης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα