Η εισαγγελέας έχει αποφασίσει να λειτουργεί λιγότερο ως εκπρόσωπος της Δικαιοσύνης και περισσότερο ως πολιτικός ακόλουθος του Μαξίμου
Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα δεν βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, αλλά στην κυβέρνηση. Είναι ο θεσμός που λειτουργεί, επίσημα πια, ως ο ισχυρότερος βραχίονας του Μαξίμου. Εκτελεί με απόλυτη πειθαρχία τα «θέλω» του πρωθυπουργού, σβήνοντας ταυτόχρονα τα ίχνη του από τα δύο μεγαλύτερα σκάνδαλα της τελευταίας πενταετίας, αυτά των υποκλοπών και των Τεμπών.
- Από τον ΒΑσίλη Γαλούπη
Η Γεωργία Αδειλίνη έχει κάθε λόγο να καμαρώνει ότι κατάφερε στην καριέρα της να ανέλθει στο ανώτατο αξίωμα της εισαγγελέως Αρείου Πάγου αλλά, όπως και ο προκάτοχός της, δεν μπορεί να περηφανεύεται για τα πεπραγμένα της. Χθες έβαλε τη σφραγίδα της σε μια από τις μαύρες σελίδες της ελληνικής Δικαιοσύνης και της χώρας στη Μεταπολίτευση, θυμίζοντας άλλες εποχές, μη δημοκρατικές για τον τόπο. Και επιβεβαίωσε, εκκωφαντικά, ότι ο Αρειος Πάγος δρα σαν μακρύ χέρι του Μητσοτάκη.
Με ένα πόρισμα βγαλμένο από καθεστώτα τύπου Μαδούρο και Βόρειας Κορέας, ο Αρειος Πάγος έφτασε στο σημείο ακόμα και να… προαναγγείλει διώξεις για… πλημμελήματα, ενώ επιχειρεί να πείσει -άραγε ποιον;- πως «δεν υπάρχει καμία σχέση του Predator με την ΕΥΠ», κρίνοντας απολύτως νόμιμες τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ. Η Αδειλίνη είχε δείξει τις προθέσεις της από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν παρενέβη άτσαλα στην εξέλιξη της δικαστικής έρευνας για το Predator προκειμένου να αφαιρέσει την υπόθεση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, λίγο πριν δοθεί παραγγελία στην ΑΔΑΕ να προχωρήσει άμεσα σε ελέγχους για τη σχέση ΕΥΠ – Predator.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν από το χθεσινό πόρισμα ντροπής του Αρείου Πάγου είναι σκληρά. Με ποιο σκεπτικό κρίνονται ως νόμιμες παρακολουθήσεις υπουργών του Μητσοτάκη, οι οποίοι, μάλιστα, παραμένουν μέχρι σήμερα στο κυβερνητικό σχήμα; Με ποια αιτιολογία κρίθηκε νόμιμη η παρακολούθηση Ανδρουλάκη; Πώς είναι δυνατόν να παραπέμπονται σε δίκη, με την πρόθεση βέβαια να πέσουν κι αυτοί στα μαλακά, μόνο οι υπεύθυνοι νόμιμων εταιριών προγραμμάτων παρακολούθησης, αλλά όχι αυτοί που τα χρησιμοποίησαν, καταπατώντας βασικές ελευθερίες και δικαιώματα;
Κατά την Αδειλίνη η πρωθυπουργική ΕΥΠ τα έπραξε όλα σωστά. Για τις υποκλοπές φταίει μόνο η εταιρία που πούλησε το πρόγραμμα, όχι αυτός που το αγόρασε, ούτε ο υποκλοπέας και -κυρίως- είναι αθώος ο εντολέας πολιτικός προϊστάμενος των παρακολουθήσεων. Από τις δικαστικές έρευνες που έγιναν δεν προέκυψε, κατά την Αδειλίνη, σύνδεση Predator – ΕΥΠ, αν και οι παρακολουθήσεις συγχρονίζονταν, όπως έχει αποδειχθεί, σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα, στο τέλος η αρεοπαγίτισσα έχει την ενοχική ανάγκη να επισημάνει ότι «σε καμία άλλη χώρα δεν διεξήχθη τόσο ενδελεχής δικαστική έρευνα, με τη συμμετοχή μάλιστα και τριών Aνεξάρτητων Αρχών για παρόμοια υπόθεση».
Αυτό που σκοπίμως κρύβει η Αδειλίνη είναι ότι η… έρευνα που υποτίθεται έγινε από τη Δικαιοσύνη δεν θέλησε να αξιοποιήσει κανένα από τα στοιχεία της προσωπικής έρευνας των θιγόμενων, όπως ο Ανδρουλάκης, ή της δημοσιογραφικής έρευνας. Το δεύτερο στοιχείο περί Ανεξάρτητων Αρχών είναι ψευδές, αφού ο πόλεμος που δέχθηκε από τον Αρειο Πάγο και το σύστημα Μητσοτάκη η ΑΔΑΕ του Ράμμου, με στόχο να εμποδιστεί η έρευνά του για την αλήθεια, είναι γνωστός και πλήρως αποδεδειγμένος. Από χθες, λόγω Αρείου Πάγου, ο Μητσοτάκης έχει έναν βραχνά λιγότερο, αφού οι υποκλοπές αποτέλεσαν το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην πρωθυπουργία του. Η Δικαιοσύνη φρόντισε μεθοδικά να βγάλει εν τέλει τον πρωθυπουργό από τη θέση του απολογούμενου.
Το δεύτερο βαρίδι είναι αυτό των Τεμπών. Η κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα για να απαλλαγεί, παραβαίνοντας σειρά από νόμους και κανονισμούς, ενώ και η Δικαιοσύνη έως τώρα βαδίζει στον δρόμο του Μαξίμου. Οποτε, άλλωστε, η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση, η Δικαιοσύνη φροντίζει να επιδεικνύει την απροθυμία της για οποιαδήποτε σοβαρή διερεύνηση υπόθεσης. Στα Τέμπη οι συγγενείς είναι αυτοί που τρέχουν στα ανακριτικά γραφεία να παρουσιάσουν στοιχεία της προσωπικής έρευνάς τους, εκλιπαρώντας για λίγη προσοχή. Η Δικαιοσύνη δεν έχει πράξει το παραμικρό αυτοβούλως για να βρει τους υπεύθυνους του μαζικού εγκλήματος. Η Αδειλίνη ουδέποτε κρύφτηκε. Από την αρχή επιβεβαίωνε με κάθε τρόπο τους φόβους ότι βρέθηκε στην κορυφή της ελληνικής Δικαιοσύνης λόγω πολιτικής συγκυρίας και μόνο.
Πριν από μόλις τέσσερις μήνες συνέβη το πρωτοφανές, η επικεφαλής του Αρείου Πάγου να συμμετέχει σε ιδιωτικό φόρουμ επιχειρηματικότητας. Βρέθηκε εκεί, όμως, με σκοπό να επιτεθεί στα θύματα των Τεμπών, υπερασπιζόμενη εμμέσως πλην σαφώς την κυβέρνηση: «Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι παρέπεμψα οποιονδήποτε συγγενή να βρει παρηγοριά στην εκκλησία» στράφηκε κατά των γονέων των σκοτωμένων παιδιών, με τους συγγενείς των θυμάτων να την κατηγορούν για χυδαία ψεύδη. Η Αδειλίνη υπερασπίστηκε τότε και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, που 1,3 εκατ. πολιτών έχουν ψηφίσει υπέρ της κατάργησής του. «Τέτοιες διατάξεις υπάρχουν στα περισσότερα κράτη του κόσμου πρέπει να σας πω», μας ενημέρωνε, προϊδεάζοντάς μας για τη «μαύρη» συνέχεια της υπόθεσης των Τεμπών.
Από τον Ιούλιο του 2023 που βρέθηκε τόσο ψηλά στην ιεραρχία η Αδειλίνη έχει αθωώσει τον πρωθυπουργό και τον μηχανισμό του για τις υποκλοπές κι έχει από περίεργη έως προκλητική στάση για τα Τέμπη. Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος αποκλειστικές πληροφορίες για να αντιληφθεί τι θα ακολουθήσει με την έρευνα για το πολύνεκρο δυστύχημα… Με τις πρωτοφανείς πράξεις της και πρακτικές της η Αδειλίνη έχει διαλέξει πλευρά στην ιστορία του τόπου. Εχει αποφασίσει να λειτουργεί λιγότερο ως εκπρόσωπος της Δικαιοσύνης και περισσότερο ως πολιτικός ακόλουθος του Μαξίμου.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΔΕΙΛΙΝΗ
Εισαγγελέας Αρείου Πάγου
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ πραγματοποίησε και μουσικές σπουδές στο Ωδείο Αθηνών. Εισήλθε μεταξύ των πρώτων στον εισαγγελικό κλάδο το 1984. Υπηρέτησε στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Ηρακλείου και Αθήνας και στις Εισαγγελίες Εφετών Ναυπλίου και Αθήνας. Προήχθη σε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου το 2019. Ως εισαγγελέας Εφετών άσκησε καθήκοντα εισαγγελέα της ΕΥΠ. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας της χειρίστηκε υποθέσεις όπως η κατάρρευση του εργοστασίου της Ρικομέξ, η δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου, οι διαγωνισμοί των τηλεοπτικών αδειών του 2016, η ανάκριση της Χρυσής Αυγής κ.ά. Από τις 25 Ιουλίου 2023 αναβαθμίστηκε σε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έπειτα από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη προς το υπουργικό συμβούλιο και ψήφους από τα 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.