Εκτός από τις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Πελοποννήσου, ο ιός εντοπίστηκε και σε ζώα στην Αττική. Αγώνας δρόμου των κτηνιάτρων με ελέγχους να προλάβουν τη διασπορά
Aνησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει η πανώλη στις κτηνοτροφικές μονάδες της χώρας, αφού τα μολυσμένα αιγοπρόβατα ολοένα αυξάνονται, οδηγώντας τους επαγγελματίες του κλάδου σε απόγνωση. Εκτός από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο ιός εντοπίστηκε και σε ζώα στην Αττική, με τα κλιμάκια κτηνιάτρων να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να προλάβουν τη διασπορά με ελέγχους και ιχνηλατήσεις. Παράλληλα, χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην Ελευσίνα, με σκοπό την εκτίμηση της κατάστασης και τη διαχείρισή της.
Οπως έγινε γνωστό, τα κρούσματα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών ανέρχονται σε 22 μέχρι στιγμής, ενώ περισσότερα από 10.000 έχουν οδηγηθεί στον θάνατο. «Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της επιστημονικής διερεύνησης. Αναμένουμε τα αποτελέσματα που θα μας φέρουν οι κτηνίατροι που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, ο οποίος συμμετείχε στην έκτακτη σύσκεψη της Περιφέρειας Αττικής. Συμπλήρωσε πως ιχνηλατούνται όλες οι πορείες των ζώων, ενώ επεσήμανε πως κάθε φορά που υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε μια μονάδα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο, ακολουθούν η θανάτωση του συνόλου των ζώων ή η υγειονομική ταφή και στη συνέχεια η απολύμανση της μονάδας και η καραντίνα της.
Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του φαινομένου που έχει προκαλέσει ανησυχία στη χώρα, ανακοινώθηκε προχθές πως με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνου Τσιάρα τα αιγοπρόβατα μπαίνουν σε επ’ αόριστον καραντίνα. Ως εκ τούτου, απαγορεύεται η μετακίνησή τους για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή σε ολόκληρη την επικράτεια.
Πρωτόκολλο
Ο υπουργός έκανε χθες αναφορά στο ζήτημα, υποστηρίζοντας πως από την πρώτη στιγμή εφαρμόστηκαν τα πρωτόκολλα. «Ο ιός έχει 22 ημέρες επώαση. Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον βρίσκουμε ένα κρούσμα τουλάχιστον σε αυτές τις περιοχές για τουλάχιστον 22 ημέρες -που τις κάνουμε 30-, πρέπει να είμαστε σε απόλυτη επιφυλακή» είπε αρχικά και συνέχισε: «Αρα λοιπόν, όταν θα δούμε ποιο θα είναι το τελευταίο κρούσμα, θα μπορέσουμε να κλείσουμε όλη αυτή την υπόθεση».
Σε ερώτηση για τη χώρα προέλευσης της ζωονόσου, ο υπουργός τόνισε ότι θα πρέπει πρώτα να έχουμε τα αποτελέσματα του επιδημιολογικού ελέγχου, υποστηρίζοντας πως είναι πιθανόν να εισήχθησαν προσβεβλημένα ζώα χωρίς να έχει γίνει εντοπισμός της νόσου, καθώς τα ζώα πιστοποιήθηκαν ως υγιή. «Το ζήτημα δεν είναι αυτή τη στιγμή από πού προήλθε το πρώτο κρούσμα, αλλά να απομονώσουμε τον ιό» τόνισε, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι τα κρούσματα τόσο σε Φαλάνη και Μέσινο όσο και στον Ασπρόπυργο εντοπίστηκαν από την ιχνηλάτηση και τους προληπτικούς ελέγχους.
Ο ίδιος έκανε σαφές πως δεν τίθεται θέμα για τη δημόσια υγεία. «Ο άνθρωπος μπορεί να το μεταφέρει, αλλά δεν κολλάει, δεν νοσεί. Οταν όμως τα παπούτσια του, τα ρούχα του έρθουν σε επαφή με ένα βιολογικό υλικό του ζώου, θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι αυτός ο οποίος θα μεταφέρει σε ένα άλλο κοπάδι» σημείωσε και κατέληξε: «Αυτή τη στιγμή η μάχη που δίνουμε είναι μια μάχη απομόνωσης του ιού με τον χρόνο. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο οδηγηθήκαμε στο να μην υπάρξει μετακίνηση ζώων για κανέναν από τους γνωστούς λόγους».