Οι οργισμένες δηλώσεις γιατρών ανάγκασαν τον υπουργό Υγείας σε αναδίπλωση. Τώρα δηλώνει ότι δεν θα ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις για εκείνους που αρνούνται να εργαστούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι απειλές περί επίταξης των ιδιωτών γιατρών, προς όφελος του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο Αδωνις Γεωργιάδης φαίνεται πως κατάλαβε ότι το μοναδικό που είχε καταφέρει ήταν να εντείνει την πόλωση, αφού τελικά έκανε… μισό βήμα πίσω και δήλωσε πως στην περίπτωση που υπάρξει διάθεση από τους ελεύθερους επαγγελματίες να συμβάλουν εθελοντικά στις εφημερίες δεν θα ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις σε βάρος εκείνων που αρνούνται.
- Από την Ιωάννα Τσέφλιου
Ο υπουργός, μετά τις συστηματικές απειλές και τα τιμωρητικά μέτρα με τα οποία επιχείρησε να πείσει τους γιατρούς να βάλουν «πλάτη», προσπαθεί τώρα να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, τονίζοντας πως το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία έχει… αδικηθεί! Μάλλον προσγειώθηκε απότομα στην πραγματικότητα και αντιλήφθηκε πως οι πρόσθετες διατάξεις, που επιτρέπουν την επίταξη των ιδιωτών γιατρών και τον τερματισμό της σύμβασής τους με τον ΕΟΠΥΥ στην περίπτωση που αρνηθούν, ρίχνουν λάδι στη φωτιά, αφού ομοσπονδίες και οργανώσεις στον κλάδο της Υγείας τού απάντησαν με σκληρό τρόπο, κάνοντας λόγο για αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές, που οδηγούν τους γιατρούς στα όριά τους.
Χθες οι κινητοποιήσεις κλιμακώθηκαν, με τους φορείς του κλάδου να αντιτίθενται σύσσωμοι στο νομοσχέδιο. Ειδικότερα, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) προχώρησαν σε στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος. Παράλληλα, το σωματείο εργαζομένων στο ΨΝΑ και εργαζόμενοι στην απεξάρτηση πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ ακολούθησαν κι άλλα σωματεία.
Την ίδια ώρα, με μία ανακοίνωση-κόλαφο απάντησαν στον Αδωνι Γεωργιάδη και οι ιδιώτες γιατροί του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ), καλώντας τους συναδέλφους τους σε αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ως αντίδραση στη διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπει «ποινές» σε όσους δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα που αφορά τη στελέχωση του ΕΣΥ. «Το κράτος κατακλέβει τα εισοδήματα των γιατρών και τους δίνει βορά στην κοινωνία. Η αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι το ελάχιστο δείγμα αξιοπρέπειας προς το λειτούργημά μας» τόνισαν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους και συνέχισαν:
«Η Πολιτεία πληρώνει το εξευτελιστικό ποσό των 10 ευρώ μεικτά τους ειδικούς ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, εδώ και 12 χρόνια, “ξεχνώντας” την επαναφορά της αποζημίωσης των 20 ευρώ ανά επίσκεψη, προ των Μνημονίων. Τους ιατρούς του ΕΣΥ τους βγάζει έξω στον ιδιωτικό τομέα και επιστρατεύει τους ελευθεροεπαγγελματίες για να καλύψει τα κενά του ΕΣΥ δημιουργώντας ένα χαοτικό μείγμα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας! Και για άλλη μία φορά χρησιμοποιεί ως δεκανίκι την “πολύτιμη” σύμβαση του ΕΟΠΥΥ, που δεν αποφέρει πλέον τίποτα στον ιατρό, παρά μόνο οργή και απογοήτευση, από τους απλήρωτους λογαριασμούς. Και την αφαίρεση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ως οπλοστάσιο επιστράτευσης. Οχι, κ. υπουργέ, φτάσαμε στα όριά μας! Δεν φοβόμαστε καμία απειλή! Εχουμε (και έχετε) πιάσει πάτο! Υπάρχουν άλλες χώρες στις οποίες θα αισθανόμαστε ιατροί με αναγνωρισμένο κοινωνικό έργο και σεβασμό από την κοινωνία αλλά και το κράτος! Ο τσάμπας πέθανε».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) Αννα Μαστοράκου, που εξήγησε πως εκείνοι που βγαίνουν ζημιωμένοι από τον «εμφύλιο» που έχει ξεσπάσει είναι στην ουσία οι πολίτες. «Εμείς οι γιατροί τη δουλειά μας θα την κάνουμε. Θα εξυπηρετούμε τους πολίτες με χειρόγραφες συνταγές» σημείωσε, ενώ επεσήμανε πως δημιουργείται πρόβλημα για τον πολίτη και όχι για τον γιατρό. Και αυτό, καθώς εάν διακοπεί το δικαίωμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπως λέει, θα μπορούν οι πολίτες να πάρουν μεν χειρόγραφη συνταγή, αλλά δεν θα αποζημιώνονται για φάρμακα και εξετάσεις. Θα πληρώνουν, δηλαδή, οι ίδιοι για τις θεραπείες ή τις εξετάσεις που πρέπει να κάνουν.
Οι απειλές που εξαπέλυσε ο Αδωνις τις προηγούμενες ημέρες δεν έφεραν εκτός εαυτού μόνο τους γιατρούς, αλλά και τον «γαλάζιο» πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, ο οποίος «ξέσπασε» στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, τονίζοντας πως στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί η διάταξη θα ακολουθήσει blackout στην Υγεία.