Ο Αδωνις βάζει ταφόπλακα στη δημόσια Υγεία

Με το ΕΣΥ υπό κατάρρευση, θεώρησε πως είναι η κατάλληλη στιγμή να δώσει το πράσινο φως στους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων να αρχίσουν το ιδιωτικό τους έργο. Εκδόθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του υπουργείου

Την ώρα που η κόντρα ανάμεσα στους ιδιώτες γιατρούς και τον Αδωνι Γεωργιάδη κορυφώνεται, με φόντο την επίταξή τους, προς όφελος του βαθιά υποστελεχωμένου ΕΣΥ κι ενώ οι ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας των νησιών εν μέσω τουριστικής περιόδου αυξάνονται με φρενήρεις ρυθμούς, ο υπουργός Υγείας συνεχίζει ακάθεκτος το παράλογο και αναποτελεσματικό έργο του, δίνοντας τη δυνατότητα στο ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων να εργάζεται και στον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα, εν μέσω του «πολεμικού» κλίματος που επικρατεί, ο Αδωνις Γεωργιάδης αποφάσισε πως είναι το κατάλληλο διάστημα να δώσει το πράσινο φως στους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων, ώστε να αρχίσουν το ιδιωτικό τους έργο. Ο ίδιος θεωρεί πως με την πρακτική αυτή τους δίνει… κίνητρο να εργαστούν σκληρότερα και να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο εισόδημα, μετατρέποντας παράλληλα το ΕΣΥ σε ελκυστικό φορέα. Παρά ταύτα, ουσιαστικά, το μόνο που τους προσφέρει είναι η δυνατότητα να αμειφθούν περισσότερο, εργαζόμενοι διπλά, ενώ οι δημόσιες δομές παραμένουν υπό κατάρρευση! Του διαφεύγει μάλλον το γεγονός ότι έχει τη θεσμική υποχρέωση να τους προσφέρει ανταγωνιστικές αποδοχές, ώστε να ασκούν το έργο τους προς όφελος της δημόσιας Υγείας.

Η σχετική απόφαση του υπουργείου εκδόθηκε σε ΦΕΚ, δίνοντας πλέον μία τελείως διαφορετική μορφή στο ΕΣΥ, το οποίο τα τελευταία 40 χρόνια απαγόρευε την παράλληλη εργασία των γιατρών που είχαν σχέση αποκλειστικής απασχόλησης με το Δημόσιο! Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας, σε ένα ατέρμονο επικοινωνιακό σόου, προωθεί τη συγκεκριμένη αλλαγή ως μία «μεταρρύθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας», στην πράξη αναμένεται να επηρεάσει τη σχέση των ασθενών με το Δημόσιο. Ειδικότερα, ελλοχεύει ο κίνδυνος οι γιατροί που θα ασκούν ιδιωτικό έργο να κατευθύνουν εντέχνως τους πολίτες προς τις ιδιωτικές δομές, με απώτερο σκοπό να έχουν οικονομικό όφελος. Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να θεσμοθέτησε δικλίδες ασφαλείας ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί ελέγχους για την τήρηση της νομιμότητας, ωστόσο οι πρακτικές αυτές δεν φαίνεται να μπορούν να διασφαλίσουν το συμφέρον των ασθενών.

Ειδικότερα, προβλέπεται η μη άσκηση κλινικού έργου σε άτομα που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του νοσοκομείου ή στο Κέντρο Υγείας από τον ίδιο γιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου, ενώ προβλέπεται η μη διατάραξη, διαφοροποίηση ή παραβίαση της εύρυθμης ολοήμερης, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργίας του νοσοκομείου, καθώς και της ομαλής κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών ή της αντίστοιχης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας. Σε ό,τι αφορά την ομαλή κατάρτιση του προγράμματος των εφημεριών δύναται, πριν από τη χορήγηση της εν λόγω άδειας, να ζητείται η γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου.

Ερωτήματα

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο πώς ο διοικητής του εκάστοτε νοσοκομείου θα μπορεί να ελέγξει αν ένας γιατρός του Δημοσίου εργάζεται, λόγου χάρη, σε μία προμηθεύτρια εταιρία που διαθέτει τα υλικά της στη δημόσια μονάδα. Αλλωστε, στα νοσοκομεία μπαίνουν καθημερινά χιλιάδες αναλώσιμα είδη και φάρμακα και παραμένει αμφίβολο πώς θα ελεγχθεί αυτό στην περίπτωση που υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε ήδη οργισμένες αντιδράσεις, με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκο Νίτσα να κάνει σαφές πως οι απειλές του Αδωνη Γεωργιάδη προς τους γιατρούς δεν τείνουν προς τη σωστή κατεύθυνση: «Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει να ξέρει ότι δεν έχουμε γιατρούς… τσέπης. Δεν έχουμε γιατρούς που τους βγάζουμε από την τσέπη μας και τους τοποθετούμε όπου θέλουμε».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα