Ο Μητσοτάκης στην πρέσα των βουλευτών

Μέρα με τη μέρα κάνουν πράξη την προειδοποίησή τους ότι «στο εξής δεν θα τα κάνεις όλα μόνος σου, όπως έκανες πέντε χρόνια τώρα, και θα μας ρωτάς»

Τα ζόρια του Κυριάκου Μητσοτάκη με βουλευτές της Ν.Δ. που πλέον τον… τραβάνε από το μανίκι όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά κάθε μέρα γίνονται και πιο έντονα, αφού πλέον είναι αποφασισμένοι να μην τον αφήνουν να χαράσσει πολιτική και να παίρνει αποφάσεις με τους «μυστικοσυμβούλους του Μαξίμου» και εν αγνοία των βουλευτών.

Μετά την πρώτη του μετεκλογική ήττα μέσα στο ίδιο του το κόμμα, με την κόκκινη κάρτα που έδειξαν βουλευτές της Ν.Δ. στην επιλογή του να τεθεί ως επικεφαλής της Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής η Κατερίνα Φουντεδάκη, η οποία, μάλιστα, ήταν και η συντάκτρια του νόμου για τον γάμο των ομοφυλοφίλων, οι εσωκομματικές ισορροπίες φαίνεται να αλλάζουν ταχύτατα. Η σύγκρουση του Κυριάκου Μητσοτάκη με μεγάλη μερίδα βουλευτών της Ν.Δ. είναι πλέον δεδομένη, καθώς μέρα με τη μέρα κάνουν πράξη την προειδοποίησή τους ότι «στο εξής δεν θα τα κάνεις όλα μόνος σου, όπως έκανες πέντε χρόνια τώρα, και θα μας ρωτάς».

Επειτα, λοιπόν, από αυτό το πρώτο εσωκοινουβουλευτικό χτύπημα, χθες έγινε γνωστό, από δημοσίευμα του newsbreak.gr, ότι σε γνωστή ταβέρνα στο Παγκράτι βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μαζί με τους «γαλάζιους» βουλευτές Κατσανιώτη, Μπαραλιάκο, Μπουκώρο, Βασιλειάδη (Πέλλας) και τον συντοπίτη του Χρυσομάλλη. Θυμίζουμε ότι πριν από είκοσι μέρες είχε γίνει ανάλογη μάζωξη στην ίδια ταβέρνα, με οργανωτή τότε τον βουλευτή Νότη Μηταράκη, ο οποίος χθες επαίνεσε μεν, «έσφαξε με το βαμβάκι» δε την ηγεσία της Ν.Δ. για την απόφασή της να ανακαλέσει την απόφαση για την κυρία Φουντεδάκη… Ο Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο Open, είπε χαρακτηριστικά: «Πολύ θετική η άμεση αντίδραση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας στις απόψεις των βουλευτών. Απρεπής και αμετροεπής η δήλωση της κυρίας Φουντεδάκη, λες και είχε ή κάποιοι της έδωσαν την αίσθηση ότι έχει δικαίωμα επιβολής επί των βουλευτών»!

Οι αντιδράσεις βουλευτών άρχισαν μετά το άσχημο για τη Ν.Δ. αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε τις επόμενες μέρες να συρθεί σε μια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, από τις πιο επεισοδιακές των τελευταίων χρόνων, όπου έγινε αποδέκτης έντονης δυσαρέσκειας. Ακολούθησαν δηλώσεις βουλευτών που εξέφρασαν ανοιχτά τη διαφωνία τους με την (πιθανή) επανεκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας – υπολογίζεται ότι είναι περίπου 20 αυτοί που δηλώνουν πως δεν θα την ψηφίσουν. Μετά ήρθαν οι ομιλίες των Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή που αμφισβήτησαν στο σύνολό της την κυβερνητική πολιτική. Γεγονός είναι, πάντως, ότι ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος Κυριάκος Μητσοτάκης έχει φτάσει σε σημείο να αμφισβητείται έντονα σε επιτροπές, σε ταβέρνες, σε ομιλίες και σε τηλεοπτικά πάνελ από τους δικούς του βουλευτές.


Αισιοδοξία του Κυριάκου για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

Aισιόδοξος για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χθες δήλωσε πως θα επέλθει γρήγορα και λύση «σε αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα», όπως το χαρακτήρισε.

«Σε δύο ημέρες, στις 20 Ιουλίου, συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η οποία οδήγησε στην κατοχή του ενός τρίτου του νησιού. Είναι η τελευταία κατεχόμενη και διαιρεμένη ευρωπαϊκή περιοχή και ελπίζω ότι αυτό το ζήτημα τελικά θα επιλυθεί και ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα συνεχιστούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, πάντοτε στο πνεύμα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που ορίζουν μια πιθανή λύση σε αυτό το δύσκολο ακανθώδες πρόβλημα» είπε, προσερχόμενος στην 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που έγινε στο Oxfordshire της Βρετανίας.

Για Φον ντερ Λάιεν

Επίσης, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι «είναι σημαντικό σε δύσκολους καιρούς να υπάρχει σταθερότητα» και πρόσθεσε ότι «η εμπειρία και η ηγεσία της είναι ανεκτίμητες σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να οικοδομούμε μια ισχυρότερη, πιο ανταγωνιστική και στρατηγικά αυτόνομη Ευρώπη».

Ερωτηθείς για το θέμα της μετανάστευσης που ήταν στην ατζέντα της χθεσινής συνόδου, απάντησε: «Οπως γνωρίζετε, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επικεντρωθεί πολύ περισσότερο στο ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης. Πιστεύω ότι είναι σωστή προτεραιότητα. Εχουμε νομοθετήσει, όπως γνωρίζετε, το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Ασυλο και τη Μετανάστευση, το οποίο συνιστά σημαντική πρόοδο όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Βέβαια, όμως, πρέπει επίσης να συνεργαστούμε με τις χώρες προέλευσης, με τις χώρες διέλευσης, προκειμένου να μειώσουμε την παράνομη μετανάστευση και να εστιάσουμε περισσότερο στις νόμιμες οδούς μετανάστευσης.

Η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει εποικοδομητική συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν είναι οι διακινητές που αποφασίζουν ποιος θα εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά τα κυρίαρχα κράτη που έχουν την τελική ευθύνη για τη λήψη αυτών των αποφάσεων».

H Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα δημιουργήθηκε ως θεσμός το 2022 με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Είναι μια πλατφόρμα, ένα φόρουμ, που στόχο έχει την προώθηση πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας για την αντιμετώπιση ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος. Παράλληλα στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ευρώπη. Συνολικά συμμετέχουν 47 ηγέτες από την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας. Χθες ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν εκπρόσωποι από το ΝΑΤΟ, τον ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα