Ο κόσμος πλουτίζει εκτός από την Ελλάδα!

Εκθεση-βόμβα της τράπεζας UBS για την οικονομική κατάσταση των πολιτών της χώρας την τελευταία 15ετία. Πρωταθλήτρια η Τουρκία!

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της τράπεζας UBS για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Η χώρα μας είναι η μοναδική από τις 56 που παρακολουθεί η τράπεζα στην οποία μειώθηκε ο πλούτος των πολιτών της την περίοδο 2008-2023. Ολα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα περί ανάπτυξης και αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Global Report Wealth 2024 της UBS, ο μέσος πλούτος μειώθηκε 11% και ο διάμεσος 31% στην τελευταία 15ετία. Η μέση τιμή προκύπτει από τον μέσο όρο του αριθμού των Ελλήνων, ενώ ο διάμεσος διαμορφώνεται όταν εντοπίζεται το σκέλος των πολιτών που βρίσκονται ακριβώς στη μέση της λίστας. Η πολύ μεγαλύτερη μείωση του διάμεσου πλούτου δείχνει ότι πέραν της μείωσης του πλούτου αυξήθηκε και η ανισότητα στην κατανομή του, με αυτόν να συγκεντρώνεται περισσότερο στα υψηλότερα κλιμάκια.

Ο μέσος πλούτος των Ελλήνων έμεινε αμετάβλητος το 2023 σε σχέση με το 2022, ενώ σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στην Τουρκία, όπου εκτινάχθηκε 157%, πολύ περισσότερο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Αν και τα στοιχεία της UBS υποδεικνύουν ότι κατά μέσο όρο οι Ελληνες πολίτες κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 103% όσον αφορά τον πλούτο τους κατά τη δεκαετία 2000-2010, απώλεσαν το 20% αυτού μεταξύ του 2010 και του 2023. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα σε όλες τις χώρες που εξέτασε η UBS, εκτός της Ιαπωνίας, όπου η αντίστοιχη μείωση του πλούτου κυμάνθηκε στο 23%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην τρίτη θέση όσον αφορά την αύξηση του πλούτου το 2023 ήταν η Ρωσία, γεγονός που επίσης δείχνει ότι οι κυρώσεις της Δύσης δεν είχαν τον αντίκτυπο που αναμενόταν. Τον υψηλότερο μέσο πλούτο είχαν οι Ελβετοί, ενώ ακολουθούσαν οι πολίτες του Λουξεμβούργου, του Χονγκ Κονγκ και των ΗΠΑ.

Οσον αφορά τον αριθμό των εκατομμυριούχων, στην Ελλάδα ανέρχονταν πέρυσι σε 80.655 και η UBS εκτιμά ότι ο αριθμός τους θα μειωθεί ελαφρά το 2028, σε 80.295. Σημειώνεται πως η τράπεζα «μετρά» όλους τους Ελληνες που βρίσκονται σε κάθε πλευρά του πλανήτη, καθώς με τα στενά ελληνικά δεδομένα και με βάση τις φορολογικές δηλώσεις αυτά τα νούμερα δεν… βγαίνουν.

Η UBS σημειώνει πάντως πως ο αριθμός των Τούρκων εκατομμυριούχων αναμένεται να αυξηθεί κατά 43% και να φτάσει τους 87.077. Τον μεγαλύτερο αριθμό εκατομμυριούχων είχαν οι ΗΠΑ, σχεδόν 22.000.000 (αντιστοιχούν στο 38% του παγκόσμιου αριθμού), και ακολουθούσαν η Κίνα και η Βρετανία.


«Καμπανάκι» του οίκου Wood για την οικονομία

Την εκτίμησή του για ανάπτυξη 2,8% φέτος στη χώρα μας διατηρεί ο οίκος Wood, ωστόσο σε νέα έκθεσή του είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός σχετικά με την επίδραση των φυσικών φαινομένων. Από τις καταστροφικές φωτιές του περασμένου καλοκαιριού και τις πλημμύρες τον Σεπτέμβριο του 2023 επηρεάστηκε αρνητικά η οικονομική δραστηριότητα και υπάρχει κάποιος κίνδυνος να συμβεί ξανά φέτος, κατά τη Wood.

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, θα παρακολουθούν με προσοχή τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία αναμένεται να υποστηριχθούν από τις επενδύσεις, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και την άνοδο του τουρισμού. «Η πρόβλεψή μας για 2,8% για το 2024 έχει 0,5 ποσοστιαίες μονάδες καθοδικού κινδύνου, κατά την άποψή μας, ωστόσο, δεδομένου του πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός για την Ελλάδα, εμείς επιλέγουμε να περιμένουμε για να παρακολουθήσουμε τα εισερχόμενα στοιχεία για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, πριν προσαρμόσουμε τις προβλέψεις μας» αναφέρεται στην ανάλυση για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τη Wood, η Ελλάδα έχει βγει από τη μακρά περίοδο οικονομικής προσαρμογής που προκλήθηκε από τη δημοσιονομική κρίση του 2010. Οσον αφορά το δυναμικό ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ, ο οίκος το υπολογίζει σε περίπου 3% επί του παρόντος, υποστηριζόμενο από τους βελτιωμένους ισολογισμούς του ιδιωτικού τομέα και την ευνοϊκή χρηματοοικονομική θέση του δημόσιου τομέα, η οποία στηρίζει το κόστος δανεισμού σε μέτρια επίπεδα.


ΟΟΣΑ για τη μείωση των εμποδίων στις επιχειρήσεις

Λιγότερα είναι πλέον τα εμπόδια εισόδου και επέκτασης των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του Δείκτη Αγοράς Προϊόντων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ωστόσο, η μελέτη αναφέρει πως υπάρχουν ελλείψεις στο πλαίσιο που περιβάλλει ρυθμιστικά τις επαγγελματικές υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΟΣΑ απευθύνει έκκληση στην Ελλάδα να διορθώσει τις νομικές ατέλειες, καθώς και τα μη δασμολογικά αναχώματα στο χονδρικό και το λιανικό εμπόριο. Παράλληλα, προτείνει την ακόμα μεγαλύτερη ευθυγράμμιση της διοίκησης των δημόσιων επιχειρήσεων με τις πρακτικές του ΟΟΣΑ, που αποσκοπούν στο να εξασφαλιστούν οι ίδιοι όροι ανταγωνισμού με τον ιδιωτικό τομέα.

«Δεδομένου του σχετικά μεγάλου εύρους των κρατικών επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία, η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί από την περαιτέρω ευθυγράμμιση της διακυβέρνησης των κρατικών επιχειρήσεων με βασικές βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ, που αποσκοπούν στη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού με τον ιδιωτικό τομέα» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Επίσης, τονίζει ότι τα ρυθμιστικά εμπόδια στην είσοδο και στον ανταγωνισμό θα μπορούσαν να μειωθούν στη λιανική διανομή και τη λιανική πώληση φαρμάκων. Επιπλέον, ορισμένα επαγγέλματα ρυθμίζονται αυστηρότερα από ό,τι στη μέση οικονομία του ΟΟΣΑ, και ιδίως οι δικηγόροι, οι οποίοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μεγαλύτερο ανταγωνισμό, όπως και οι αρχιτέκτονες.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα