Στο εδώλιο και οι 21 συνολικά κατηγορούμενοι της υπόθεσης που πρωτόδικα είχαν πέσει στα «μαλακά»
Μνήμες από τον εφιάλτη της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, η οποία άφησε πίσω της 104 νεκρούς, ξύπνησαν χθες στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Αθήνας, όπου άνοιξε η αυλαία της δίκης σε δεύτερο βαθμό για τους 21 συνολικά κατηγορουμένους της υπόθεσης.
Οι συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς, αλλά και όσοι επέζησαν της καταστροφής βρέθηκαν ξανά χθες στη γνώριμη για εκείνους αίθουσα του Εφετείου της Αθήνας, προκειμένου να δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας, αλλά και για να δώσουν το «παρών» ως μάρτυρες στο ακροατήριο. Η ανείπωτη τραγωδία που βίωσαν τον Ιούλιο του 2018 αναβιώνει έτσι ξανά γι’ αυτούς τώρα και μάλιστα μόλις 2,5 μήνες από την έκδοση της ετυμηγορίας του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, η οποία είχε ρίξει στα… μαλακά το σύνολο των κατηγορουμένων, γεγονός που είχε ξεσηκώσει «θύελλα» αντιδράσεων. Χθες συγγενείς θυμάτων και επιζήσαντες, μιλώντας με δημοσιογράφους, ζήτησαν μια πιο δίκαιη απόφαση από το Εφετείο, με τον Αριστείδη Χερουβείμ να συγκλονίζει. «Εχασα τη μητέρα μου, την αδερφή μου και τις δύο πεντάχρονες ανιψιές μου στο Μάτι. Δεν υπάρχει κάτι που θα μας κάνει να αισθανθούμε δικαίωση. Το να καταδικαστούν λίγο παραπάνω ή το πρόστιμο να είναι μεγαλύτερο δεν θα προσθέσει τίποτε απολύτως σε αυτό που έγινε σε πρώτο βαθμό. Ελπίζουμε να είναι πιο δίκαιη δίκη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χερουβείμ.
Ειδικότερα, με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου είχε επιβληθεί πενταετή ποινή φυλάκισης εξαγοράσιμη στους Σωτήρη Τερζούδη, τότε αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο, τότε υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννη Φωστιέρη, τότε διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τότε διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, και Χαράλαμπο Χιόνη, τότε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής. Αντίθετα, με την ίδια απόφαση αθώοι είχαν κριθεί ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛ.ΑΣ. Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος Στέργιος Καψάλης, όπως, επίσης, ομόφωνα αθωώθηκαν και τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης. Ακόμα αθώοι κρίθηκαν οι Βάιος Θανασιάς, τότε αντιδήμαρχος Δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς, τότε δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, και Αντώνης Παλπατζής, τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.
Ωστόσο, κατά της απόφασης αυτής είχε ασκηθεί έφεση από την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, με αποτέλεσμα και τα 21 άτομα που κάθισαν στο εδώλιο του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου να δικάζονται τώρα από μηδενική βάση ξανά στο Εφετείο. Μάλιστα, η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό προσδιορίστηκε με διαδικασίες εξπρές, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων. Χθες, πρώτη ημέρα της δίκης στο Εφετείο, το δικαστήριο αναλώθηκε σε διαδικαστικά ζητήματα, με παρόντες μάλιστα στη δικαστική αίθουσα 14 από τους 21 κατηγορουμένους.
Μεταξύ των απόντων ήταν οι Ρένα Δούρου, Ηλίας Ψινάκης, Βασίλης Ματθαιόπουλος κ.ά., οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους. Η δίκη για το Μάτι θα συνεχιστεί σήμερα, οπότε και το δικαστήριο αναμένεται να εξετάσει ενστάσεις και άλλα αιτήματα που μπορεί να υποβληθούν, αλλά και να διορίσει συνήγορο στον κατηγορούμενο Ιωάννη Φωστιέρη.