Στρατιωτικό drone «έκαψε» τον Υμηττό

Συνελήφθησαν 4 άτομα ιδιωτικής εταιρίας που έκαναν δοκιμαστική πτήση του μη επανδρωμένου οχήματος όταν εξερράγη η μπαταρία του

Σαράντα πέντε αγροτοδασικές πυρκαγιές αντιμετώπισαν το χθεσινό 24ωρο το Πυροσβεστικό Σώμα και οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας. Η μεγαλύτερη προσοχή, αλλά και κινητοποίηση δυνάμεων υπήρξε για τη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στις 14.20 στον Υμηττό, στην περιοχή των Γλυκών Νερών. Οι πυροσβέστες έδωσαν μεγάλη μάχη για να αποτρέψουν την εξάπλωσή της και κατάφεραν να την οριοθετήσουν μέσα σε δύο ώρες. Επιχείρησαν 105 πυροσβέστες, με έξι ομάδες δασοκομάντος της 1ης ΕΜΟΔΕ, 26 οχήματα, εννέα αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον συντονισμό τους, εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Το πρωτοφανές είναι πως η φωτιά που απείλησε τον δασικό όγκο της Αττικής άρχισε από έκρηξη μπαταρίας drone στρατιωτικού τύπου που πετούσε στην περιοχή και εξαπλώθηκε στο σημείο. Χειριστές του ήταν τέσσερα άτομα που έκαναν δοκιμαστική πτήση, καθώς είναι εργαζόμενοι σε εταιρία κατασκευής drone. Μάλιστα, όταν ξέσπασε η φωτιά, οι τέσσερις επιχείρησαν να απομακρυνθούν από το σημείο, ωστόσο έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς και προσήχθησαν στο Α.Τ. Παιανίας, ενώ το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής συντάσσει δικογραφία. Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα και παράλληλα δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το Αμερικανικό Κολλέγιο. Φωτιά εκδηλώθηκε και στον λόφο Φιλοπάππου στις 17.15. Αντιμετωπίστηκε σε 15 λεπτά από 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα, όμως ήταν η δεύτερη φωτιά μέσα σε λίγα 24ωρα στον λόφο.

Στις Σέρρες ξέσπασε φωτιά χθες το απόγευμα σε περιοχή του Δήμου Σιντικής, σε χαμηλή βλάστηση, δίπλα στον δρόμο για τα Ανω Πορόια, κοντά στο ελικοδρόμιο. Στο σημείο επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις με 24 πυροσβέστες για την κατάσβεση και αεροσκάφος. Φωτιά είχε ξεσπάσει νωρίτερα και στην περιοχή Τρία Πλατάνια, στο Φίλυρο της Θεσσαλονίκης, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο. Επίσης, μετά τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο Μελίσσι Κορινθίας, σε αγροτική έκταση. Για την κατάσβεση επιχείρησαν επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα. Ακόμα μία φωτιά ξέσπασε χθες λίγο μετά τις 15.30 σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μηλίτσα, στη Μεσσηνία. Στο σημείο έσπευσαν 24 πυροσβέστες, με επτά οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 9ης ΕΜΟΔΕ, αλλά και τέσσερα αεροσκάφη που την περιόρισαν άμεσα. Δύο φωτιές εκδηλώθηκαν και στην Εύβοια. Η μία στο Καλοχώρι Αυλίδας, κοντά στο διάζωμα της εθνικής οδού, και η δεύτερη σε αγροτοδασική έκταση στη Νέα Αρτάκη.

Η γρήγορη παρέμβαση της Πυροσβεστικής είχε αποτέλεσμα να τεθεί άμεσα υπό έλεγχο η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λάλας, στην Αρχαία Ολυμπία. Από πτώση κεραυνών προκλήθηκαν οι δύο εστίες σε δασική έκταση στη Θάσο, ωστόσο χάρη στη μεγάλη κινητοποίηση ελέγχθηκε, χωρίς να ξεφύγει. Μια πυρκαγιά, που πήρε γρήγορα διαστάσεις, ξέσπασε μεταξύ του χωριού Μεσοποταμίας και Αγίας Κυριακής, στην Καστοριά. Η πυρκαγιά άρχισε από ένα φωτοβολταϊκό πάνελ. Στο μεταξύ συνελήφθη από την Πυροσβεστική ένας πρώην εποχικός δασοπυροσβέστης ως υπαίτιος 12 πυρκαγιών στην περιοχή του Αμπελώνα Λάρισας σε αγροτικές εκτάσεις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα