Η κυβέρνηση λύνει τα χέρια των εργοδοτών, αφού δεν είναι απαραίτητη η συμφωνία των εργαζομένων
Τη στιγμή που σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Βρετανία και η Γερμανία, εφαρμόζεται πιλοτικά η τετραήμερη εργασία χωρίς μείωση μισθού, στην Ελλάδα τίθεται από σήμερα σε ισχύ η εξαήμερη εργασία. Πρόκειται για την ενεργοποίηση της διάταξης που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο (Ν.5053/2023) και παρέχει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με εναλλασσόμενες βάρδιες να ζητούν από τους εργαζομένους να δουλεύουν και την έκτη ημέρα της εβδομάδας, με αύξηση του ημερομισθίου κατά 40%.
Φυσικά, η κυβέρνηση διαστρεβλώνει την πραγματικότητα κάνοντας λόγο για «δικαίωμα του εργαζομένου» να εργάζεται τα Σάββατα λαμβάνοντας προσαύξηση στις αποδοχές του. Στην ουσία όμως η κυβέρνηση λύνει τα χέρια των εργοδοτών να εφαρμόσουν το εξαήμερο υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους χωρίς να είναι απαραίτητη η συμφωνία τους. Το μόνο θετικό είναι ότι θα μπει τέλος στην παράτυπη απασχόληση, καθώς η εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα ισχύει ήδη, με τις επιχειρήσεις να βάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν τα Σάββατα χωρίς να τους δηλώνουν στην «Εργάνη» ή χωρίς να τους καταβάλλουν μισθό 40% επάνω όπως ορίζει η νομοθεσία.
Η δυνατότητα εξαήμερης εργασίας αφορά αποκλειστικά: α) επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας από τη φύση τους, που λειτουργούν όλες τις ημέρες της εβδομάδας επί 24ωρου βάσεως με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τους εργαζομένους τους και β) επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας που λειτουργούν 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα επί 24ωρου βάσεως με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τους εργαζομένους τους, σε περίπτωση αυξημένου φόρτου εργασίας, με υποχρέωση σχετικής δήλωσης στο Π.Σ. «Εργάνη». Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης.
Βάσει των διατάξεων, οι εν λόγω εργοδότες θα μπορούν μονομερώς να επιβάλλουν στους εργαζομένους τους εργασία κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας, με προσαύξηση ημερομισθίου κατά 40%. Στο σύστημα «Εργάνη» δημιουργήθηκαν τα απαιτούμενα έντυπα δήλωσης απασχόλησης 6ης ημέρας, αλλά και η απολογιστική υποβολή ψηφιακών ωραρίων και υπερωριών. Σε περίπτωση που η 6η ημέρα συμπίπτει με Κυριακή ή επίσημη αργία, ο εργαζόμενος δικαιούται το ημερομίσθιό του προσαυξημένο κατά 115% (40% από την προσαύξηση της 6ης ημέρας συν 75% για την απασχόλησή του την Κυριακή/αργία), προσαύξηση η οποία δυνητικά μπορεί να ξεπεράσει και το 115% σε περίπτωση εργασίας σε νυχτερινές ώρες για τις οποίες ισχύει επιπρόσθετη προσαύξηση 25%. Η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα, δεν δύναται να υπερβαίνει τις 8 ώρες και δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης. Σε περιπτώσεις που επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις έχουν νυχτερινές βάρδιες πενθημέρου (24.00-06.00), δεν θα επιτρέπεται η απασχόλησή τους 6η μέρα κατά τη νυχτερινή βάρδια.
Ελεγχος
Κάθε φορά που μία επιχείρηση επιθυμεί να εφαρμόσει την έκτη ημέρα εργασίας, πρέπει να δηλώνει εκ των προτέρων στο ΠΣ «Εργάνη» ΙΙ ότι έχει ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας για τη συγκεκριμένη περίοδο. Η ειδική αυτή συνθήκη δηλώνεται από τον εργοδότη στην Επιθεώρηση Εργασίας πριν από την έναρξη της υπηρεσίας από τον εργαζόμενο και υπόκειται σε έλεγχο σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη έρευνα του kariera.gr. το 91% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη την εξαήμερη εργασία.
Η εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας για όσους εργάζονται πενθήμερο ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει τον Μάρτιο, όταν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις θα εντάσσονταν στο σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Ωστόσο, η ένταξή τους αναβλήθηκε για την 1η Ιουλίου, όταν θα αρχίσει να ισχύει το σύστημα της εξαήμερης εργασίας. Οι εργαζόμενοι στους κλάδους της Βιομηχανίας και του Λιανεμπορίου εντάχθηκαν στο μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2024 και από σήμερα το μέτρο επεκτείνεται στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη σε τράπεζες, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρίες security και ΔΕΚΟ.