Νέος κύκλος έντασης ΝΑΤΟ και Ρωσίας με αιχμή τα πυρηνικά

Οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, για την ανάπτυξη οπλοστασίου, ώστε να αντιμετωπιστεί η «αυξανόμενη απειλή» της Μόσχας, οξύνουν την αντιπαράθεση

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναζωπύρωσε τη διπλωματική αντιπαράθεση Δύσης και Ρωσίας με φόντο τα πυρηνικά όπλα, τα οποία πρόσφατα είχε χαρακτηρίσει «έσχατη εγγύηση ασφάλειας και διατήρησης της ειρήνης». «Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε συνομιλίες για να αναπτύξει περισσότερα πυρηνικά όπλα, βγάζοντάς τα από συνθήκες αποθήκευσης και θέτοντάς τα σε ετοιμότητα εν όψει της αυξανόμενης απειλής από τη Ρωσία και την Κίνα» υπογράμμισε ο επικεφαλής της Συμμαχίας, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στείλει ακόμα ένα απειλητικό μήνυμα με κύριο αποδέκτη τη Μόσχα.

Οπως αποκάλυψε στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph», «θα υπάρξουν διαβουλεύσεις ανάμεσα στα μέλη μας για διαφάνεια γύρω από τη χρήση του πυρηνικού τους οπλοστασίου ως αποτρεπτικού παράγοντα». «Ο στόχος του ΝΑΤΟ είναι ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα, αλλά, όσο υπάρχουν τα πυρηνικά όπλα, θα παραμείνουμε μια Συμμαχία με πυρηνικά, γιατί ένας κόσμος όπου η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα έχουν πυρηνικά όπλα και το ΝΑΤΟ δεν έχει είναι ένας πιο επικίνδυνος κόσμος» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας στις παραπάνω αναφορές του Γενς Στόλτενμπεργκ, τον οποίο κατηγόρησε για αντιφάσεις σε σχέση με το κοινό ανακοινωθέν της Διάσκεψης για την Ειρήνη στην Ουκρανία, όπου αναφερόταν ότι «όποια απειλή ή χρήση πυρηνικών όπλων μέσα στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία είναι απαράδεκτη». Ο Ντιμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, έκανε λόγο για ακόμα μία προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης, σε μία περίοδο κατά την οποία οι ρωσικές δυνάμεις καταγράφουν σαφή πρόοδο στα ουκρανικά εδάφη.

Οσο όμως οι συγκρούσεις παραμένουν και οι… πυρηνικές απειλές βρίσκονται πάνω στο διπλωματικό τραπέζι, η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας είναι δεδομένη. Δύο διεθνείς ενώσεις με εκθέσεις τους ανέδειξαν αυτή την πυρηνική κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων σε παγκόσμια κλίμακα, τονίζοντας ότι τα εννέα κράτη που διαθέτουν πυρηνικό εξοπλισμό εκσυγχρονίζουν διαρκώς τα οπλοστάσιά τους, ενώ οι δαπάνες τους αυξήθηκαν κατά το ένα τρίτο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων (ICAN), τα εννέα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια (η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ινδία, η Κίνα, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα) δαπάνησαν συνολικά την περασμένη χρονιά 91 δισ. δολάρια (85 δισ. ευρώ) γι’ αυτά. «Νομίζω πως είναι ακριβές να πούμε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών»,δήλωσε η διευθύντρια της ICAN Μελίσα Παρκ στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Γουίλφρεντ Γουάν, διευθυντής του προγράμματος για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο SIPRI, υπογραμμίζει από την πλευρά του πως «είχαμε να δούμε τα πυρηνικά όπλα να διαδραματίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις από τον Ψυχρό Πόλεμο».

Οι εκθέσεις

Σύμφωνα με τα πορίσματα των δύο εκθέσεων, σχεδόν όλες αυτές οι πυρηνικές κεφαλές ανήκουν στη Ρωσία και στις ΗΠΑ, πρόκειται άλλωστε για τις δύο χώρες που κατέχουν το 90% των πυρηνικών όπλων σε παγκόσμια κλίμακα. Παράλληλα, ICAN και SIPRI επισημαίνουν τον κίνδυνο ότι «πρώτη φορά έχουν τεθεί ορισμένες κεφαλές σε κατάσταση υψηλού επιχειρησιακού συναγερμού», που σημαίνει ότι είναι έτοιμες να εκτοξευθούν ανά πάσα στιγμή. «Ζούμε σήμερα σε μία από τις πιο επικίνδυνες περιόδους στην Ιστορία της ανθρωπότητας» προειδοποίησε ο Νταν Σμιθ, διευθυντής του ινστιτούτου SIPRI.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα