Εμφάνιση-αστραπή του Κασσελάκη, που προσήλθε, μίλησε και αποχώρησε χωρίς να γίνει στοιχειώδης αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος
Αποφασισμένος να διατηρηθεί στην προεδρική καρέκλα εμφανίστηκε και πάλι χθες ο Στέφανος Κασσελάκης, καλώντας τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ να συνηθίσει στην ιδέα ότι στο εξής θα πρέπει να πορευθεί με τον ίδιο στην ηγεσία του κόμματος. Ηταν μια εμφάνιση-αστραπή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, στην οποία ο Κασσελάκης προσήλθε, μίλησε κι αποχώρησε, αφήνοντας τους βουλευτές να σχολιάζουν πικρόχολα ότι κανείς δεν τους είχε προειδοποιήσει πως, αντί για μια στοιχειώδη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, θα έπαιζαν τον «άμισθο» ρόλο των κομπάρσων…
- Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου
«Σενάριο να αποχωρήσω για να έρθει ένας από μηχανής θεός δεν υπάρχει. Η ψήφος της Κυριακής με ανέδειξε ως αντίπαλο της Ν.Δ.» ξεκαθάρισε νωρίτερα ο Κασσελάκης, απευθυνόμενος σε όσους προτείνουν την ανασυγκρότηση της προοδευτικής/αριστερής παράταξης με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, που εμφανίζεται σαν τον «Ελ Σιντ» της Κεντροαριστεράς, κάτι που φαίνεται πως ενοχλεί σφόδρα τον σημερινό πρόεδρο, o οποίος στις δημοσκοπήσεις καταγράφει αμελητέα ποσοστά κοινωνικής αποδοχής.
Πρόκληση
Για να μετριάσει σχετικώς την πρόκληση, την… ενίσχυσε με μια εντονότερη, δηλώνοντας ότι θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα σε ενδεχόμενη νέα εσωκομματική αναμέτρηση για την ηγεσία, με τα λόγια: «Αν θεωρητικώς περισσότερα σχήματα της δημοκρατικής παράταξης φτάσουν στο σημείο συναίρεσης, τότε το τελευταίο πράγμα που θα ήταν εμπόδιο θα ήταν η δική μου καρέκλα.
Και αν είναι προϋπόθεση να υπάρχει εκ νέου εκλογή προέδρου από το επανιδρυμένο κόμμα, από τον μεγαλύτερο προοδευτικό χώρο, τότε με ταπεινοφροσύνη και αίσθημα ευθύνης θα ανταποκριθώ σε αυτή την προϋπόθεση και θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία. Διότι όντως συμφωνώ ότι οι ηγεσίες πρέπει πάντα να έχουν τη σφραγίδα της βάσης». Από το βήμα έκανε άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στην Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, εξηγώντας όμως ότι δεν πιστεύει στις συμφωνίες μεταξύ πολιτικών αρχηγών, αλλά σε συνεργασίες από τη βάση.
«Πρέπει να είμαι ξεκάθαρος σε κάτι σοβαρό που τίθεται στον δημόσιο διάλογο ακόμη και από στελέχη μας, κι αυτό δεν είναι άλλο από μια φαντασιακή λαϊκή εντολή να ενωθούμε με “συμφωνίες κορυφής” με άλλα δημοκρατικά κόμματα για να κερδίσουμε τη δεξιά-ακροδεξιά συγκυβέρνηση της Ν.Δ. στις ερχόμενες εθνικές εκλογές» είπε. «Το να κλειστούμε σε ένα γραφείο τρεις τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί και να συμφωνήσουμε σε μια ένωση, αντί να επιμείνουμε στην πορεία μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αυτοτελές κόμμα εξουσίας που θα προσκαλεί με ένα ελκυστικό αφήγημα τους δημοκρατικούς πολίτες στο πλευρό του, είναι λάθος» πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ στην παραγωγή προτάσεων νόμου. «Παροτρύνω τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσετε τους συναδέλφους σας από το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας και να συνεργαστείτε με διαφάνεια, μπροστά στα μάτια του λαού» ανέφερε και συμπλήρωσε πως αφετηρία αυτής της συνεργασίας θα μπορούσε να είναι η στήριξη της πρότασης για Προανακριτική Επιτροπή που αφορά το μπάζωμα στο έγκλημα των Τεμπών και τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Χωρίς να τεκμαίρεται από πουθενά, επιμένει να θεωρεί ότι εκλογικά τα πήγε καλά κι ότι ήταν δικό του επίτευγμα η εκλογική υποχώρηση της Ν.Δ. Ραντεβού δίνει για το συνέδριο του Οκτωβρίου, οπότε θα επιδιώξει να απαλλαγεί οριστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ και να στήσει ένα κόμμα της αρεσκείας του…
Διάλεξε αντίπαλο στο πρόσωπο του Τεμπονέρα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει διαλέξει αντίπαλο στο πρόσωπο του Διονύση Τεμπονέρα, δείχνοντάς του διαρκώς την έξοδο. Η απάντηση του στελέχους που στοχοποιήθηκε και χθες, απλή: «Ημουν πολλά χρόνια πριν από εκείνον, είμαι και θα παραμείνω ενδεχομένως και μετά από αυτόν στο αξιακό πλαίσιο του κόμματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε με διαδοχικές αποφάσεις συνεδρίων υπό τον Αλέξη Τσίπρα».