«Η Πολιτεία και το εκάστοτε υπουργείο που αναλαμβάνει ένα τέτοιο έργο θα έπρεπε να είχαν βάλει αυστηρές προδιαγραφές»
Υγειονομική «βόμβα» φαίνεται πως είναι τα γεύματα που διατίθενται στους μαθητές σχολείων σε όλη τη χώρα, καθώς το κράτος δεν διενεργεί αυστηρούς ελέγχους ποιότητας των φαγητών που τρώνε τα παιδιά. «Κορυφή του παγόβουνου» αποτελεί η μαζική δηλητηρίαση δεκάδων μαθητών, επτά δημοτικών σχολείων στη Λαμία, μητέρας και δασκάλου από τα μακαρόνια με κιμά που διανεμήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την εταιρία Γιαννίτσης.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Harvard και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού καταγγέλλει ότι το κράτος δεν κάνει αυστηρούς ελέγχους στα σχολικά γεύματα που διανέμονται στους μαθητές δημοτικού. Η ίδια γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση, καθώς ηγείται του Ινστιτούτου Prolepsis, που μοιράζει καθημερινά περίπου 8.000 γεύματα σε μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.
«Ενώ για την παραμικρή ταβέρνα υπάρχει τμήμα του υπουργείου Υγείας που κάνει ελέγχους και σε προγράμματα ιδιωτικά γίνονται έλεγχοι θεωρητικά, άλλο αν εμείς έχουμε δικούς μας ελέγχους πολύ πιο αυστηρούς, το κράτος σε αυτό που παρέχει το ίδιο το κράτος δεν κάνει ελέγχους. Η Πολιτεία και το εκάστοτε υπουργείο που αναλαμβάνει ένα τέτοιο έργο θα έπρεπε να έχουν βάλει προδιαγραφές» τόνισε. «Το κύριο πρόβλημα σε αυτά τα γεύματα είναι ότι δεν υπάρχει έλεγχος. Το ίδιο το κράτος έχει κάνει συμβάσεις για τα γεύματα αυτά που δίνει. Είναι πρόγραμμα του κράτους» πρόσθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Ινστιτούτο Prolepsis, που έχει ιδρύσει η Αθηνά Λινού, έχει χορηγήσει από το 2012 μέχρι σήμερα περισσότερα από 16 εκατομμύρια γεύματα σε 728 σχολεία και τουλάχιστον 112.700 μαθητές σε όλη την Ελλάδα. «Εμείς που δίνουμε πιο απλά πράγματα, δηλαδή, γιαούρτι, γάλα, σάντουιτς και φρούτο, τηρούμε πολύ αυστηρούς κανόνες και ελέγχους. Καταρχήν παρέχουμε δικά μας ψυγεία στα σχολεία. Πρώτα πάει επώνυμος γιατρός με συνοδεία άλλων και ελέγχει την παρασκευή, εκεί όπου παρασκευάζονται τα φαγητά, δεύτερον, παίρνουμε δείγματα και από τα σχολεία και από τα σημεία παρασκευής και τα στέλνουμε για ανάλυση σε πιστοποιημένους οργανισμούς και για μικρόβια και για άλλα» εξήγησε η κυρία Λινού.
Επίσης, ανέφερε πως εργαζόμενος του Ινστιτούτου Prolepsis ελέγχει κάθε εβδομάδα αν τα τρόφιμα και τα ψυγεία είναι στη σωστή θερμοκρασία, διασφαλίζοντας ότι τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. «Νομίζω ότι στους κανόνες και στις προδιαγραφές των γευμάτων αυτών το κράτος δεν ζητάει τέτοια πράγματα από τους προμηθευτές του» ανέφερε με νόημα η καθηγήτρια και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ζητά την εφαρμογή χρηματικής ρήτρας προς τους προμηθευτές για τη διάθεση ακατάλληλων προς κατανάλωση σχολικών γευμάτων στους μικρούς μαθητές.
Εισαγγελέας για τη φωτιά στη Γιαννίτσης Group
Αρον άρον ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, αποφάσισε να σταματήσει τη συνεργασία του με την εταιρία Γιαννίτσης Group μετά τον εντοπισμό σταφυλόκοκκου στα γεύματα που διένειμε σε μαθητές σχολείων στη Λαμία.
Η απόφαση για την αναστολή της παροχής των σχολικών γευμάτων από τη συγκεκριμένη εταιρία έχει προσωρινό χαρακτήρα, μέχρι να διεξαχθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι και να επαναξιολογηθεί η άδεια λειτουργίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των παιδιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί πάνω από 30 μηνύσεις από γονείς μαθητών για τη μαζική τροφική δηλητηρίαση από τα σχολικά γεύματα που είχαν ετοιμαστεί και διανεμηθεί από την εταιρία Γιαννίτσης. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 63 μαθητές, έναν δάσκαλο και μία μητέρα, η οποία κατανάλωσε μέρος των μακαρονιών με κιμά που είχε δοθεί στο παιδί της την περασμένη Πέμπτη. Μετά τη μαζική γαστρεντερίτιδα που υπέστησαν όσοι έφαγαν τα μολυσμένα μακαρόνια, ελήφθησαν δείγματα του επίμαχου σχολικού γεύματος και αναλύθηκαν σε εργαστήρια, όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικά στο βακτήριο του σταφυλόκοκκου.
Το βακτήριο απομονώθηκε σε δέκα δείγματα που εστάλησαν στο περιφερειακό εργαστήριο δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία, ενώ η εργαστηριακή και η επιδημιολογική διερεύνηση των δειγμάτων συνεχίζονται. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Αντώνης Ζαμπέλας έριξε χθες το… μπαλάκι των ευθυνών για τον έλεγχο των γευμάτων στον ΕΟΔΥ, που έχει «την άμεση εποπτεία για τα γεύματα και κάποιες αναλύσεις που έχουν δρομολογηθεί», προσθέτοντας ότι «περιμένουμε τα αποτελέσματα».
Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα για τη φωτιά στο εργοστάσιο Γιαννίτσης το βράδυ της Κυριακής, κατά διαβολική σύμπτωση λίγες ώρες προτού γίνει έλεγχος από τον ΕΦΕΤ μετά τη μαζική τροφική δηλητηρίαση των μαθητών. Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Λαμίας διενεργεί έρευνα κατ’ εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, για να διαπιστωθεί αν η φωτιά συνδέεται με τον επικείμενο έλεγχο των Αρχών. Υπενθυμίζεται πως από τη φωτιά δεν καταστράφηκε η μονάδα παραγωγής του εργοστασίου, αλλά οι αποθήκες όπου ήταν αποθηκευμένα τα υπό διανομή γεύματα, τα τρόφιμα και οι πρώτες ύλες.
Το κλιμάκιο του ΕΦΕΤ δεν είναι σε θέση να ερευνήσει αν τα σχολικά γεύματα που θα διανέμονταν το πρωί της Δευτέρας ήταν κατάλληλα, καθώς τα υλικά κάηκαν… Ως προς την έρευνα που διενεργείται από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εμπρησμών της Πυροσβεστικής, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα η φωτιά ξέσπασε από όχημα που ήταν έξω από το εργοστάσιο. Αυτό που προβληματίζει είναι το γεγονός πως επεκτάθηκε γρήγορα σε πολλά διαφορετικά σημεία του εργοστασίου. Οι πυροσβέστες αναζητούν βιντεοληπτικό υλικό από διπλανές επιχειρήσεις για να ρίξουν περισσότερο φως στις συνθήκες και τα αίτια της πυρκαγιάς.