Η κυβέρνηση πουλάει παραμύθια για βελτίωση της συμφωνίας, ενώ ο πρωθυπουργός ακόμα και χθες επιβεβαίωσε ότι δεν τροποποιείται
Από τη μια μεριά η κυβέρνηση επιχειρεί σκόπιμα να προβάλει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος που πουλάει παραμύθια για κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών αντιμετωπίζοντας τους Ελληνες και τις Ελληνίδες ως ιθαγενείς, από την άλλη όμως ξεκαθαρίζει με τον πιο επίσημο τρόπο πως θα παραμείνει πιστή στη φιλοσκοπιανή γραμμή που έχει χαράξει μετά το 2019 και δεν πρόκειται να ζητήσει την κατάργηση της συμφωνίας.
Τη γραμμή αυτήν την καθορίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος χθες το βράδυ, μιλώντας στην 49η τακτική γενική συνέλευση του ΣΕΒΕ, στη Θεσσαλονίκη, επανέλαβε ουσιαστικά αυτό που είχε πει από το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών, ότι δηλαδή η Συμφωνία των Πρεσπών ούτε τροποποιείται ούτε καταργείται. «Με εντιμότητα, πριν από τις εκλογές του 2019, προειδοποιήσαμε ότι η συμφωνία δεν θα πρέπει να κυρωθεί, γιατί αργότερα δεν θα μπορούσε να ανατραπεί. Και ως νέα κυβέρνηση τιμήσαμε αυτήν την ελληνική υπογραφή σε μια διεθνή συμφωνία που υπερισχύει κάθε νόμου» είπε. Στη συνέχεια σημείωσε πως «η στάση της νέας προέδρου (των Σκοπίων) και του εντολοδόχου πρωθυπουργού είναι και παράνομη και προκλητική, γι’ αυτό και η Ελλάδα την απορρίπτει και την επιστρέφει.
Και το γειτονικό κράτος οφείλει να αντιληφθεί ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη και την πρόοδο περνά και από τη χώρα μας και εκεί μπορεί να σταματήσει. Και κάποιοι ανιστόρητοι εντός των συνόρων πρέπει να καταλάβουν ότι η πατρίδα δεν μπορεί να παραιτείται από τα όπλα της. Φτάσαμε στο σημείο εκείνοι που μας φόρτωσαν τη συμφωνία, να μας ζητούν τώρα να ακυρώσουμε τα Μνημόνια, την ώρα που τα ίδια τα Σκόπια την παραβαίνουν. Το εμπορικό σήμα της Μακεδονίας σε αυτήν τη συγκυρία γίνεται ισχυρό μέσο οικονομικής διπλωματίας».
«Βασικός κόμβος»
Χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, ξεκαθάρισε πως η συμφωνία ούτε τροποποιείται ούτε καταργείται. «Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τροποποιείται ούτε καταργείται μονομερώς από τα μέρη, συνιστά έναν πολύ βασικό κόμβο στον οποίο οικοδομήθηκε η διεθνής σχέση της Βόρειας Μακεδονίας» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Μάλιστα, υπερασπίστηκε εμμέσως την ψήφιση των σχετικών μνημονίων συνεργασίας με τα Σκόπια. «Σήμερα -για εμένα- το σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να τηρήσουμε τα συμφωνημένα, όχι επειδή συμφωνούμε με αυτά, αλλά επειδή είναι συνθήκη για τη συνέχεια και τη σταθερότητα η οποία δημιουργήθηκε» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Παύλος Μαρινάκης
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος φρόντισε να «αδειάσει» και τους δύο λαλίστατους Γεωργιάδη και Πλεύρη, που έχουν σηκώσει τα… λάβαρα της αντίστασης απέναντι στους Σκοπιανούς του VMRO. «Το ότι η θέση της Ν.Δ. ήταν εξαρχής κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν αμφισβητείται. Η Ν.Δ. είχε κάνει άλλωστε και πρόταση δυσπιστίας. Ηταν απέναντι στη συμφωνία. Αρα εμείς δεν είμαστε κωλοτούμπες, δεν θεωρούμε εκ των υστέρων καλή μία συμφωνία που είπαμε ότι είναι κακή. Αλλά ήμασταν ξεκάθαροι ότι άπαξ και κυρωθεί θα πρέπει να εφαρμοστεί» είπε ο κ. Μαρινάκης.
Χαρακτήρισε προσωπική επιθυμία και άποψη ορισμένων στελεχών το να μην επιθυμούν την εφαρμογή της. «Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα πάμε κόντρα στα διεθνώς κυρωθέντα. Αλλο η επιθυμία καθενός, άλλο τι θα κάνει η κυβέρνηση» συνέχισε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση έχει εκφραστεί με σαφήνεια σε επίπεδο πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών ότι αντιλαμβάνεται πλήρως την υποχρέωσή της για εφαρμογή της συμφωνίας. Αλλά δεν θα είμαστε πιο βιαστικοί από ό,τι επιτάσσει η προστασία των συμφερόντων μας».
Οικονόμου: «Κάποιες φορές χρειάζεται και η συγγνώμη»
Και ενώ η διγλωσσία μετατρέπεται σε κεντρική γραμμή της κυβέρνησης για το Σκοπιανό, ο Βασίλης Οικονόμου αποφάσισε να σπάσει τη γραμμή και να πει αυτό που νιώθουν όλα τα «γαλάζια» στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τη συγκεκριμένη συμφωνία. Αναφερόμενος στη στάση που τήρησε η Ν.Δ. (και ερωτηθείς αν δικαιώνεται ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας), είπε χαρακτηριστικά ότι «κάποιες φορές στη ζωή ίσως χρειαστεί να πεις και συγγνώμη», διερωτώμενος, μάλιστα, «το αλάθητο ποιος το έχει;»
Δυσαρέσκεια ΗΠΑ για την πρόεδρο των Σκοπίων
Τη δυσαρέσκειά της για τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις της νέας προέδρου των Σκοπίων Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της υφυπουργού Δημόσιας Διπλωματίας και Δημοσίων Σχέσων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ελίζαμπεθ Αλεν. «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα και είναι απογοητευμένες που η πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα κατά την ορκωμοσία της» δήλωσε από τα Σκόπια η αρμόδια Αμερικανίδα υφυπουργός, η οποία πραγματοποιεί τις ημέρες αυτές περιοδεία σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και το θέμα αυτό αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί.
«Απογοητευτήκαμε»
«Φυσικά, απογοητευτήκαμε όταν είδαμε ότι η πρόεδρος δεν χρησιμοποίησε το πλήρες και επίσημο όνομα της χώρας. Θα δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση. Είμαστε σε διαρκή διάλογο με την υπό σχηματισμό κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, δεν θα ήθελα να προκαταλάβω για κάποια συνέπεια εδώ, αλλά φυσικά ελπίζουμε και ενθαρρύνουμε τη νέα ηγεσία να τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες» δήλωσε ξεκάθαρα στην ιστοσελίδα των Σκοπίων «SDK» η υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η αντίδραση των ΗΠΑ έρχεται να προστεθεί στις καταδικαστικές δηλώσεις των δυτικών ηγεσιών αλλά και του ΝΑΤΟ, οι οποίοι έβαλαν στο στόχαστρό τους τη νέα πρόεδρο της γειτονικής χώρας.
Σημειώνεται ότι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (η οποία στις προεδρικές εκλογές της 8ης Μαΐου εξελέγη νέα πρόεδρος της χώρας ως υποψήφια του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE), κατά την ορκωμοσία της στις 12 Μαΐου, αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», ενώ αντίστοιχη αναφορά έκανε λίγες μέρες μετά και ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων Χρίστιαν Μίτσκοσκι.