Μια πολιτική απάτη διαρκείας

Ηταν 16 Ιουνίου 2018 όταν ψηφιζόταν στη Βουλή η πρόταση μομφής της Ν.Δ. κατά της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι 153 βουλευτές του Τσίπρα οδηγούσαν σε ήττα το αίτημα Μητσοτάκη, όμως η Πειραιώς μετρούσε κι άλλα κέρδη από την αγανάκτηση του κόσμου εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2019.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε πει τότε στη Βουλή ότι «ψήφος κατά της πρότασης δυσπιστίας είναι ψήφος υπέρ της υπογραφής της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ. Ψηφίζοντας “όχι” βγάζετε, καθεμία και καθένας ξεχωριστά, ατομικό εισιτήριο για τις Πρέσπες».

Τον Ιανουαρίο του 2019, παραμονές ψήφισης της συμφωνίας από τη Βουλή, ο σημερινός πρωθυπουργός μιλούσε σε κοινό της Θεσσαλονίκης. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε την κύρωση στο Κοινοβούλιο», ανέφερε, τονίζοντας ότι «παραχωρείται η “μακεδονική” γλώσσα και ταυτότητα στους γείτονες, κάτι που συνιστά εγκατάλειψη μιας εξωτερικής πολιτικής δεκαετιών για την Ελλάδα».

Μέχρι τις εκλογές του Ιουλίου εκείνης της χρονιάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεινε διαρκώς το μάτι στους ψηφοφόρους, βεβαιώνοντάς τους πως, όταν έρθει στην κυβέρνηση, θα κάνει βελτιώσεις στη Συμφωνία. Ομως στις προγραμματικές δηλώσεις του ως πρωθυπουργός, τον Ιούλιο του 2019, δεν είπε λέξη για το Σκοπιανό. Ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά τον κατηγόρησαν για υποκρισία.

Από τότε πέρασαν πέντε χρόνια. Μέχρι και χθες, Δευτέρα, η «σκληρή» πτέρυγα της Ν.Δ., με τους Βορίδη, Γεωργιάδη και Πλεύρη, υπονοούσε ότι όλα είναι ανοιχτά για τη συμφωνία, μετά τις τελευταίες προκλήσεις των Σκοπιανών πολιτικών. Με δηλώσεις, όπως «σοφά δεν έχουμε κυρώσει τα Μνημόνια», και με φτηνιάρικες λαϊκιστικές κορόνες περί «πατριωτών του καναπέ».

Ολη αυτή η φαρσοκωμωδία, όμως, δεν γίνεται μόνο υπό το βλέμμα των Ελλήνων ψηφοφόρων. Κυρίως οι ΗΠΑ, αλλά και η Ε.Ε. έχουν πάντα στραμμένο το ενδιαφέρον τους σ’ αυτή τη συμφωνία. Γι’ αυτό και μετά τις τελευταίες εξελίξεις ασκούν ξανά ισχυρές πιέσεις ταυτόχρονα σε Σκόπια και Αθήνα.

Τα έφερε έτσι το διπλό παιχνίδι του Μητσοτάκη που αναγκάστηκε τώρα, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, να παραδεχτεί επιτέλους ότι τόσα χρόνια κορόιδευε τους πολίτες. Ο εκπρόσωπός του Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε χθες: «Το ότι η θέση της Νέας Δημοκρατίας ήταν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν αμφισβητείται. Δεν θεωρούμε εκ των υστέρων καλή μία συμφωνία, που πριν πέντε χρόνια θεωρούσαμε κακή. Αλλά ήμασταν ξεκάθαροι ότι από τη στιγμή που κυρωθεί, πρέπει να εφαρμοστεί. Ετσι συμβαίνει στα σοβαρά κράτη».

Και πρόσθεσε: «Δεν θα πάμε κόντρα στα διεθνώς κυρωθέντα. Αλλο πράγμα η επιθυμία, όπως του κ. Πλεύρη, άλλο πράγμα το τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφραστεί με απόλυτη σαφήνεια και σε επίπεδο πρωθυπουργού και σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών».

Το εύπεπτο παραμύθι που πουλούσε από το 2018 για ψηφοθηρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκαλύφθηκε. Πνίγηκε μέσα στο ίδιο του το ψέμα. Κι έφτασε αναγκαστικά να το παραδεχθεί, μετά τη δυσαρέσκεια του ξένου παράγοντα. Για να αποδειχθεί ότι ακόμα και τα σοβαρότερα εθνικά θέματα μπορούν να μπουν στην κιμαδομηχανή της κάλπης και του επικίνδυνου κυνισμού για την επικράτηση με κάθε κόστος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα