Μετά τη διπλή εκλογική νίκη του VMRO, άρχισαν οι δηλώσεις με τις οποίες επαναφέρουν όλες τις αλυτρωτικές κορόνες. Την μπάλα στην εξέδρα πετά η ελληνική κυβέρνηση
Οι εξελίξεις στα Σκόπια είναι ραγδαίες, καθώς ο εκλογικός θρίαμβος του VMRO τόσο στις βουλευτικές όσο και στις προεδρικές εκλογές έφερε και τις πρώτες δηλώσεις των νικητών, οι οποίοι αμφισβητούν ευθέως την -ούτως ή άλλως επαίσχυντη- Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά επαναφέρουν όλες τις αλυτρωτικές κορόνες των Σκοπιανών.
Η Αθήνα τηρεί σιγήν ιχθύος, με τα κυβερνητικά στελέχη να επικαλούνται την «καραμέλα» ότι δεν σχολιάζουν τα εκλογικά αποτελέσματα άλλων χωρών, λες και δεν επηρεάζει στο παραμικρό την Ελλάδα η εκλογή της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάνκοβα στην προεδρία της γειτονικής μας χώρας, η οποία έσπευσε να δηλώσει: «Αγαπητοί πολίτες της Μακεδονίας, σας συγχαίρω, αυτή είναι η νίκη σας!» και «Η Μακεδονία είναι στα χέρια σας, είστε οι φορείς της νομιμότητας! Η Μακεδονία είναι περήφανη!»
Αλήθεια, πώς αισθάνονται με αυτήν τη δήλωση όλοι αυτοί οι βουλευτές και υπουργοί που ξιφουλκούσαν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση και σήμερα σιωπούν; Ακόμη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος δέχθηκε συγκεκριμένη ερώτηση γι’ αυτές τις δηλώσεις, οι οποίες προκαλούν το αίσθημα των Ελλήνων, απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση και «έριξε την μπάλα στην εξέδρα»: «Ας περιμένουμε, καταρχάς, να δούμε τι θα πει μετεκλογικά η κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από την εκλογική διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας. Ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Νέα Δημοκρατία τότε, ως αντιπολίτευση, είχε, νομίζω, την πιο συνεπή, την πιο καθαρή και απολύτως ορθά διατυπωμένη, τουλάχιστον με όσα πρεσβεύουμε διαχρονικά, στάση. Είχαμε εκφράσει από την αρχή τις πολύ σοβαρές μας επιφυλάξεις και αντιρρήσεις, κάνοντας χρήση όλων των θεσμικών κοινοβουλευτικών εργαλείων που διαθέταμε τότε ως αντιπολίτευση. Οπως όμως είχε επισημάνει ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη στιγμή που αυτό θα αποτελέσει απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου, θα ψηφιστεί δηλαδή κατά πλειοψηφία, αποτελεί μία δέσμευση, η οποία με βάση τη συνέχεια του κράτους θα ακολουθεί και τις επόμενες κυβερνήσεις.
Εμείς το σεβόμαστε αυτό απολύτως. Είναι μία διεθνής συνθήκη, που έχει κυρωθεί. Υπερισχύει από κάθε άλλη διάταξη και αυτό νομίζω περιμένουμε να το δούμε να γίνεται σεβαστό και από την άλλη πλευρά. Τώρα, από εκεί και πέρα, ο χρονισμός όλων των υπολοίπων δεν έχει να κάνει με τις αιτιάσεις οι οποίες προβάλλονται κατά καιρούς από διάφορα δημοσιεύματα, και νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας, αφού δούμε τις εξελίξεις οι οποίες επίκεινται, μπορούμε να τα σχολιάσουμε όλα συνολικά και εκεί να απαντήσουμε και συνολικά σε κάποια ερωτήματα. Αλλά ας μη μιλάμε υποθετικά για κάτι που μπορεί να δούμε να γίνεται από μία κυβέρνηση ενός άλλου κράτους. Ας περιμένουμε την κυβέρνηση αυτή, να δούμε πώς θα τοποθετηθεί, και εδώ θα είμαστε, να τοποθετηθούμε και εμείς».
Στην… ελπίδα
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος με επικολυρική διάθεση, λειτουργώντας κάθε άλλο παρά ως υπουργός Εξωτερικών, βασίζει την ελληνική εξωτερική πολιτική στην… ελπίδα: «Το παρακολουθούμε από κοντά. Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια. Εξάλλου, η σωστή διπλωματία είναι η διπλωματία η οποία κάνει πάντοτε σχεδιασμό για όλες τις δυνατές εξελίξεις. Από την άλλη πλευρά, ευελπιστώ ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην εξωτερική πολιτική αλλά και στα εσωτερικά θέματα της Βόρειας Μακεδονίας».