Ο καρκίνος εντέρου τώρα χτυπά παιδιά και εφήβους!

Σοκάρουν τα στοιχεία: κατά 500% αυξήθηκαν τα κρούσματα στις ηλικίες 10-14, κατά 333% στις ηλικίες 15-19 ετών και κατά 185% στους νέους ενηλίκους 20-24 ετών

Τρομακτικά είναι τα ευρήματα μιας νέας έρευνας για τον καρκίνο του παχέος εντέρου που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, καθώς αποτύπωσαν τη ραγδαία αύξηση των διαγνώσεων σε παιδιά, εφήβους και νέους κατά τα τελευταία χρόνια, με τα ποσοστά να «σκαρφαλώνουν» κατά 500% για τα παιδιά 10-14 ετών!

‘Eρευνα

Για τις ανάγκες της έρευνας που παρουσιάστηκε στο συνέδριο «Digestive Disease Week» στις ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από τη βάση «Wonder Database» των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ, με τα οποία οι ερευνητές κατέγραψαν τις τάσεις στα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου για άτομα ηλικίας 10-44 ετών από το 1999 έως το 2020. Συγκεκριμένα, σε διάστημα 20 ετών αποδείχτηκε ότι τα περιστατικά καρκίνων του παχέος εντέρου αυξήθηκαν κατά 500% στα παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, κατά 333% στους εφήβους ηλικίας 15-19 ετών και κατά 185% στους νέους ενηλίκους ηλικίας 20-24 ετών.

Ειδικότερα, το έτος 2020, 0,6 παιδιά ηλικίας 10-14 ετών ανά 100.000 πληθυσμού διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με 0,1 ανά 100.000 που νοσούσαν το 1999, ενώ οι διαγνώσεις στους εφήβους 15-19 ετών αυξήθηκαν από 0,3 σε 1,3 ανά 100.000 και στους νέους ενηλίκους 20-24 ετών από 0,7 σε 2 ανά 100.000. Επίσης, διαπιστώθηκε σημαντική αύξηση και σε μεγαλύτερες ηλικίες, με τα ποσοστά να αυξάνονται κατά 71% στις ηλικίες 30-34 ετών, κατά 58% στις ηλικίες 35-39 ετών και κατά 37% στις ηλικίες 40-44 ετών, με την τελευταία ηλικιακή ομάδα να παρουσιάζει τη μικρότερη ποσοστιαία αύξηση αλλά και το υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, φτάνοντας τα 20 περιστατικά ανά 100.000 άτομα το 2020.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ανάμεσα στους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της σοβαρής νόσου περιλαμβάνεται το οικογενειακό ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή καρκίνου του παχέος εντέρου, η παχυσαρκία, η χρήση καπνού, η κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και κακές διατροφικές συνήθειες, όπως η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων και ζαχαρούχων ποτών και μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Τέλος, στους πιθανούς, αλλά όχι σταθερά αποδεδειγμένους, παράγοντες περιλαμβάνονται η καθιστική ζωή, η παρουσία βακτηρίων που τείνουν να προκαλούν όγκους, η χρήση αντιβιοτικών και τα διατροφικά συμπληρώματα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα