Ο Μητσοτάκης συναντήθηκε ξανά μαζί του χθες στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία. Διέψευσε τη μεταφορά F-16
Εναν μήνα μετά τη συνάντησή τους στην Οδησσό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκαν ξανά χθες στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών. Κατά τη διάρκεια της σύντομης συνάντησής τους συζητήθηκαν οι τελευταίες ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, με τον κ. Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, ενώ αποδέχτηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος της Ουκρανίας να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ειρήνης που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Ελβετία.
Η χθεσινή, νέα συνάντηση, έγινε δύο μέρες μετά το δημοσίευμα του «Newsweek», που στηρίχθηκε σε δημοσίευμα της «δημοκρατίας», ότι η Ελλάδα είναι σε διαδικασίες να μεταφέρει 32 μαχητικά F-16 στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση μετά τον θόρυβο και τις αντιδράσεις έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα του «Newswwek» (δεν είχε κάνει το ίδιο όμως όταν η πληροφορία είχε δημοσιευτεί στη «δημοκρατία»), με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να υποστηρίζει ότι έχει τελειώσει αυτό το θέμα από κάθε πλευρά.
«Ουδέν ζήτημα μεταφοράς ελληνικών F-16 στην Ουκρανία υπάρχει. Ολα τα άλλα αποτελούν ακατάσχετη σεναριολογία» έλεγαν επίσης πηγές του υπουργείου Εξωτερικών. Θυμίζουμε πάντως ότι λίγες μέρες μετά την προ μηνός επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Οδησσό ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με δηλώσεις του είχε αφήσει να εννοηθεί πως υπήρξαν συζητήσεις ή και συμφωνία για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, κυρίως σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας. Ωστόσο ο πρωθυπουργός προχώρησε σε διάψευση, λέγοντας πως «καμία συμφωνία Ελλάδας – Ουκρανίας δεν υπεγράφη». «Δεν θα ήταν δυνατόν να πάω εκεί και να υπογράψω κάποια συμφωνία εν κρυπτώ. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Η Ελλάδα στηρίζει τη δυνατότητα της Ουκρανίας να αμύνεται, χωρίς σε καμία περίπτωση να θέτει εν αμφιβόλω την επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας» είχε πει.
Ενεργειακή πύλη
Στο μεταξύ, χθες ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών στο Βίλνιους της Λιθουανίας, αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακή πύλη, στις μεταφορές και στα logistics στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με πρωταγωνιστή το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που παίζει κυρίαρχο ρόλο και στην ενεργειακή στήριξη των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών. Οπως είπε: «Η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών ανοίγοντας τον νότιο διάδρομο διασυνδεσιμότητας, είτε αυτός περιλαμβάνει τις μεταφορές είτε την ενέργεια, καθώς μπορούμε να γίνουμε η φυσική πύλη εισόδου για την ενέργεια, είτε αυτό είναι φυσικό αέριο είτε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από τον Νότο στον Βορρά».
Και κατέληξε: «Αν το σκεφτεί αυτό κανείς με γεωγραφικούς όρους, η Ελλάδα είναι πλέον μέλος της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών και δικαιολογείται να ονομαστεί πρωτοβουλία των τεσσάρων θαλασσών, καθώς άνοιξε ο νότιος διάδρομος στο Αιγαίο». Ο πρωθυπουργός σήμερα βρίσκεται στην Πολωνία και θα συναντήσει στη Βαρσοβία τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.