Φόροι-εισφορές «τρώνε» την αύξηση του κατώτατου μισθού

Εργαζόμενοι που έως πέρυσι βρίσκονταν κάτω από το αφορολόγητο θα πληρώσουν φέτος Εφορία, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που δεν τους συμφέρει να δηλώσουν ότι έχουν… προϋπηρεσία

Στη «φάκα» της Εφορίας θα πέσουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, μετά τη νέα αύξηση που τίθεται από σήμερα σε εφαρμογή και διαμορφώνεται στα 830 ευρώ μεικτά ή τα 705,96 ευρώ καθαρά.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα όμως θα πρέπει να γνωρίζουν πως τα ποσά της αύξησης είναι πολύ μικρότερα από αυτά που θα δουν πραγματικά στον τραπεζικό τους λογαριασμό, καθώς αυξάνεται τόσο ο φόρος που θα πληρώσουν όσο και οι εισφορές τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις εργαζόμενοι που έως πέρυσι βρίσκονταν κάτω από το αφορολόγητο θα πληρώσουν φέτος Εφορία, ενώ υπάρχουν και φορολογούμενοι που στην πράξη δεν τους συμφέρει να δηλώσουν ότι έχουν… προϋπηρεσία!

Η αύξηση από τα 780 στα 830 ευρώ, δηλαδή 50 ευρώ τον μήνα, αφορά τον μεικτό μισθό. Το καθαρό ποσό που θα βάλουν στην τσέπη τους οι εργαζόμενοι να αυξάνεται τελικά από 37 έως 47 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τις τριετίες που έχουν, αλλά και τον αριθμό των παιδιών, που έχουν διαφορετικό τρόπο υπολογισμού φόρου.

Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος που συνεχίζει να παίρνει και φέτος τον κατώτατο μισθό και δεν έχει παιδιά, από τα 69,49 ευρώ που πλήρωνε φόρο πέρυσι, για τη φετινή χρονιά θα καταβάλει στην Εφορία 124,83 ευρώ, δηλαδή 55,34 ευρώ περισσότερα.

Σημειώνεται πως τα ποσά είναι σε ετήσια βάση και υπολογισμένα επί των 14 μισθών που λαμβάνει ένας εργαζόμενος στη χώρα μας. Αντίστοιχα, μικρή επιβάρυνση της τάξης των 1,83 ευρώ θα δει ένας εργαζόμενος χωρίς παιδιά και χωρίς καμία τριετία, αφού το εισόδημά του θα ξεφύγει από το όριο του αφορολόγητου.

Ο φόρος όμως ανεβαίνει σημαντικά για όσους έχουν περισσότερα χρόνια εργασίας μετά το «ξεπάγωμα» των τριετιών. Ο ετήσιος φόρος ξεκινά από τα 145,88 ευρώ για εργαζομένους με μια τριετία χωρίς παιδιά και φτάνει έως και τα 188 ευρώ για εργαζομένους με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών, ακόμα κι αν έχουν τρία παιδιά. Αντίστοιχα οι εισφορές αυξάνονται από 7 ευρώ έως 9 ευρώ τον μήνα, δηλαδή από 98 ευρώ έως 126 ευρώ τον χρόνο, ροκανίζοντας επιπλέον το καθαρό εισόδημα των εργαζομένων.

Η «κοροϊδία»

Το να μιλά κανείς με ποσά και να εννοεί πάντα τα μεικτά και όχι τα καθαρά ανέκαθεν προκαλούσε σύγχυση στους εργαζομένους, που δεν είναι λογιστές ούτε έχουν τη γνώση να υπολογίσουν πόση θα είναι η επιβάρυνση του φόρου και των εισφορών τους. Η αύξηση του κατώτατου μεικτού μισθού (χωρίς καμία τριετία) ανέρχεται στα 50 ευρώ. Μετά τον υπολογισμό των επιπλέον φόρων και εισφορών το ποσό της καθαρής αύξησης υπολογίζεται στα 39,11 ευρώ, δηλαδή η αύξηση είναι «ψαλιδισμένη» κατά 21,78%.

Για εργαζομένους με μια τριετία η αύξηση στα μεικτά είναι στα 55 ευρώ και στα καθαρά 36,75%, δηλαδή το ποσό είναι «κουρεμένο» κατά 32,82%. Αντίστοιχο είναι και το «ψαλιδισμένο» ποσοστό για όσους έχουν δύο τριετίες, ενώ το μεγαλύτερο χαμένο ποσό αύξησης λόγω φόρων και εισφορών θα το έχουν οι εργαζόμενοι με τρεις τριετίες, που αγγίζει το 34,54%, καθώς από τα 65 ευρώ του επιπλέον μεικτού μισθού στην τσέπη τους θα δουν καθαρή αύξηση της τάξης των 42,55 ευρώ μηνιαίως.


Κερδισμένοι και χαμένοι

Τη μεγαλύτερη αύξηση στην τσέπη θα δουν οι τρίτεκνοι που έχουν προϋπηρεσία μία τριετία, καθώς η πραγματική αύξηση του «καθαρού» θα αγγίζει τα 47 ευρώ τον μήνα, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν στο χέρι από δω και στο εξής το ποσό των 786 ευρώ μηνιαίως. Ο λόγος είναι ότι ευνοούνται από τη φορολογική κλίμακα, με αποτέλεσμα να προκύπτει μεγαλύτερο ποσό αύξησης του μισθού.

Αντίθετα, οι τρίτεκνοι με μεγαλύτερη προϋπηρεσία θα έχουν τελικά μικρότερη αύξηση μισθού, καθώς ανεβαίνουν κλίμακα στον φόρο εισοδήματος, ενώ θα έχουν και μεγαλύτερες κρατήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εργαζόμενοι με εννέα χρόνια προϋπηρεσία, που θα δουν αύξηση 42,5 ευρώ.

Μία τριετία

Τη μικρότερη αύξηση στην τσέπη, της τάξης των 37 ευρώ τον μήνα, θα έχουν οι μισθωτοί με προϋπηρεσία μιας τριετίας, ανεξάρτητα από το αν βαρύνονται ή όχι με κάποιο τέκνο, καθώς δεν ευνοούνται από τη φορολογική κλίμακα. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, μάλιστα, θα βρεθούν μπροστά σε μια… έκπληξη, καθώς τους συμφέρει να μη δηλώσουν ότι έχουν τριετία!

Κι αυτό γιατί το καθαρό ποσό της αύξησης με μία τριετία ανέρχεται στα 37 ευρώ τον μήνα, ενώ αν δεν έχουν καμία τριετία θα λάβουν 39 ευρώ παραπάνω τον μήνα (αν έχουν ένα παιδί) ή 42 ευρώ τον μήνα (με δύο παιδιά). Πρόκειται για ένα παράδοξο των νέων αλλαγών που επιφέρει στα μισθολογικά η αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς αν ένας εργαζόμενος αποποιηθεί την τριετία του, θα… κερδίσει τον μήνα από 2 έως και 5 ευρώ!


Πώς θα διαμορφωθούν τα επιδόματα σήμερα

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα ο νέος κατώτατος μισθός, μετά τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σύμφωνα με αυτή, προκαλείται αύξηση εσόδων στον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ, του ΕΟΠΥΥ και της ΔΥΠΑ εκτιμώμενου ύψους 219.600.000 ευρώ κατ’ έτος.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, σε σύνολο 2.485.842 απασχολούμενων υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών, με διαφορετικό καθεστώς απασχόλησης (πλήρους/μερικής/εκ περιτροπής), ποσοστό 29% αμείβεται με αποδοχές έως του ύψους του νέου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου. Επίσης, σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, για κάθε ποσοστιαία μονάδα (1%) αύξησης του κατώτατου μισθού οι ασφαλιστέες αποδοχές αυξάνονται, κατά προσέγγιση, κατά 140.000.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου σε ποσοστό 6,41%, ήτοι από 780 ευρώ σε 830 ευρώ και από 34,84 ευρώ σε 37,07 ευρώ, με μέσο ποσοστό εισφορών 36,16%, επί 14 μήνες, οδηγεί σε ετήσια αύξηση των ασφαλιστέων αποδοχών κατά 897.400.000 ευρώ και κατά συνέπεια σε εκτιμώμενη ετήσια αύξηση των εσόδων των ανωτέρω φορέων ύψους 324.500.000 ευρώ.

Επίσης προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού των ανωτέρω φορέων (e-ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ και ΔΥΠΑ) από την αύξηση των καταβαλλόμενων ποσών του επιδόματος ανεργίας και όσων επιδομάτων είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο, εκτιμώμενου ύψους 104.900.000 ευρώ, καθώς και αύξηση των δαπανών των προγραμμάτων απασχόλησης που είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο, η οποία όμως δεν δύναται να υπολογισθεί, καθώς εξαρτάται από το πλήθος των προγραμμάτων, των δικαιούχων και τη διάρκεια του κάθε προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, χωρίς ηλικιακή διάκριση, καθορίζεται ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα οκτακόσια τριάντα ευρώ (830,00 €).

β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε τριάντα επτά ευρώ και επτά λεπτά (37,07 €).

• Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω και μία σειρά εργατικά και κοινωνικά επιδόματα που για δεκαετίες είναι συνδεδεμένα με τον εκάστοτε κατώτατο μισθό.


Το ΓΛΚ ζητά πίσω τις αυξήσεις στους συμβασιούχους

Η απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που καταργεί όλες τις μισθολογικές αυξήσεις σε συμβασιούχους που εξακολουθούν να εργάζονται με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με την ΠΟΕ-ΟΤΑ να καλεί σήμερα σε συγκέντρωση στις 11 το πρωί έξω από το ΓΛΚ, στην οδό Πανεπιστημίου 37. Οι συμβασιούχοι αυτοί, σύμφωνα με το έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όχι μόνο στερούνται την πενιχρή αύξηση του βασικού τους μισθού, ύψους 40 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου 2024 και έπειτα, αλλά επιπλέον τους ζητά να την επιστρέψουν αναδρομικά από την αρχή του έτους.

Με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 2/13620/ΔΕΠ/5-3-2024 πρόσφατο έγγραφο-απάντηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) σε ερώτημα δήμου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι υπάλληλοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έληξε και απασχολούνται δυνάμει προσωρινής διαταγής δεν εξελίσσονται μισθολογικά σύμφωνα με τον Ν. 4354/2015, ούτε είναι δικαιούχοι των αυξήσεων του Ν. 5045/2023, διότι η απασχόλησή τους κατά το χρονικό διάστημα αυτό δεν στηρίζεται στη σύμβαση εργασίας».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, σε έκτακτη συνεδρίασή της, αποφάσισε να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας των μελών των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων – μελών στην Περιφέρεια Αττικής και των εργαζομένων των ΟΤΑ που εργάζονται με εντολή προσωρινών δικαστικών αποφάσεων και ασφαλιστικών μέτρων, «απαιτώντας από την κυβέρνηση, που ήδη έχει ενημερωθεί αλλά κωφεύει, την ανάκληση του απαράδεκτου αυτού εγγράφου».

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα