Το αποκορύφωμα της μυστικής διπλωματίας της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που εμπλέκει τη χώρα ακόμα πιο πολύ και πιο βαθιά στον πόλεμο στην Ουκρανίας, συνιστά η χθεσινή αποκάλυψη του Βολοντίμιρ Ζελένκσι περί υπογραφής Συμφωνίας Ασφαλείας μεταξύ της κυβέρνησής του και της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο Ουκρανός πρόεδρος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία επιταχύνει τις διαδικασίες για την υπογραφή διμερούς Συμφωνίας Ασφαλείας με την Ελλάδα, επί τη βάσει της Διακήρυξης του G7, όπως αυτή σχηματοποιήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Για τη συμφωνία αυτή χρειάζονται απαντήσεις, καθώς, αν ισχύει, υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα. Ομως, ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν έχει ενημερώσει κανέναν, αλλά ούτε και χθες, μετά την ανακοίνωση Ζελένσκι, δήλωσε κάτι σχετικό, παρά το γεγονός ότι από τη Σύνοδο Κορυφής όπου βρισκόταν έκανε ανάρτηση στα social media. Σε αυτή, αφού ανέφερε ότι συνομίλησε με τον κ. Ζελένσκι, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία» και υπογράμμισε πως η επίσκεψή του στην Οδησσό τόνισε ακόμα περισσότερο την «επείγουσα ανάγκη να αυξήσουμε τη βοήθειά μας». «Χαίρομαι που βλέπω την Ουκρανία να σημειώνει σταθερή πρόοδο προς την ένταξη στην Ε.Ε.» σημείωσε.
Η χθεσινή ανακοίνωση του κ. Ζελένσκι για τη συμφωνία του με τον κ. Μητσοτάκη ήταν εξόχως αποκαλυπτική, καθώς έκανε λόγο για εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Οδησσό και ανέφερε πως η συμφωνία αφορά αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ουκρανίας, «ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνάς μας». «Στις 6 Μαρτίου, στην Οδησσό, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης μπόρεσε να δει από πρώτο χέρι τη σημασία της αξιόπιστης προστασίας του ουρανού μας» σημείωσε. Η αναφορά του κ. Ζελένσκι περί «αεράμυνας» επανέφερε στο προσκήνιο παλιότερες πληροφορίες ότι η Ελλάδα εξετάζει να δώσει στο Κίεβο τους S-300 ή άλλα ρωσικά συστήματα που έχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, «όλα απαραίτητα για την άμυνά μας», όπως μας λένε στρατιωτικοί.
Κυβερνητικές πηγές
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε χθες κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως δεν υπεγράφη καμία συμφωνία και τόνιζαν πως «η ομάδα του G7 τον περασμένο Ιούλιο υιοθέτησε μια κοινή δήλωση υποστήριξης της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου, στην οποία έχουν προσχωρήσει και η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της. Σε συνέχεια αυτής της δήλωσης η Ε.Ε. συζητά με το Κίεβο συμφωνία υποστήριξης ασφαλείας Ε.Ε. – Ουκρανίας. Η χώρα μας, όπως και τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., συζητάει αντίστοιχα με την Ουκρανία διμερώς». Για το θέμα αυτό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής έκανε λόγο για θέμα μείζονος εθνικής σημασίας, επισημαίνοντας πως η εθνική αντιπροσωπία δεν γνωρίζει τίποτα για το ζήτημα που άνοιξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας με ανάρτησή του στο Χ.
«Τίθεται ένα αμείλικτο ερώτημα, ποιες είναι οι συμφωνίες στις οποίες προχώρησε ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία;» διερωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε απαντήσεις για το περιεχόμενο των συμφωνιών μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Ζελένσκι.