Σώθηκε ο πιλότος του αεροσκάφους F-16 Block 52+, ο οποίος κατάφερε να απεγκλωβιστεί και να ανοίξει το αλεξίπτωτό του πρoτού συντριβεί το μονοθέσιο στη θάλασσα
Τρίτωσε το κακό για την 337 Μοίρα της 110 Πτέρυγας Μάχης στη νησίδα Ψαθούρα, βόρεια της Αλόννησου, όπου έπεσε το τρίτο κατά σειρά μαχητικό αεροσκάφος, αλλά ευτυχώς σώθηκε ο πιλότος.
Συναγερμός σήμανε στις Ενοπλες Δυνάμεις λίγα λεπτά μετά τις 13.29 το μεσημέρι, όταν ο πιλότος του F-16 Block 52+ ενημέρωσε πως παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα στον κινητήρα και αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει, ενεργοποιώντας το σύστημα εκτίναξης καθίσματος. Ο Ικαρός μας κατάφερε να απεγκλωβιστεί και να ανοίξει το αλεξίπτωτό του προτού συντριβεί το μονοθέσιο αεροσκάφος στη θάλασσα. Στην περιοχή έσπευσαν ελικόπτερο διάσωσης Super Puma, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, πυροσβεστικό ελικόπτερο και η φρεγάτα «Αιγαίον», ενώ σε ετοιμότητα είχε τεθεί και αεροσκάφος C-130.
Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν καλές, αλλά ο πιλότος κατάφερε να παραμείνει στη σωστική σχεδία, που άνοιξε αυτόματα. Στις 3 μετά το μεσημέρι εντοπίστηκε καλά στην υγεία του από το πλήρωμα του Super Puma, που τον μετέφερε στη Λήμνο για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Από εκεί οδηγήθηκε στο 251ο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στην Αθήνα.
Εκπαιδευτική πτήση
Το F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας είχε απογειωθεί λίγο νωρίτερα μαζί με ακόμα τρία μαχητικά από την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, εκτελώντας εκπαιδευτική πτήση βόρεια των Σποράδων. Τα τέσσερα F-16 πραγματοποιούσαν αερομαχίες ανά δυάδες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο πιλότος ενημέρωσε για κράτημα του κινητήρα, ο οποίος στη συνέχεια έσβησε. Ακολούθησε τη διαδικασία επανεκκίνησης του κινητήρα, αλλά, όταν αυτή απέτυχε, τότε ο υποσμηναγός ενημέρωσε τους υπευθύνους του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ότι εγκαταλείπει το μαχητικό.
Είναι η τρίτη πτώση αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας της ίδιας μοίρας, της 337 της 110 Πτέρυγας Μάχης, σε θαλάσσια περιοχή κοντά στη νησίδα Ψαθούρα. Τον Δεκέμβριο του 2007 είχε πέσει άλλο F-16 Block 52+ κατά τη διάρκεια νυχτερινής άσκησης με κυβερνήτη τον 35χρονο σμηναγό Αθανάσιο Μπατσαρά, ο οποίος δεν είχε προλάβει να σωθεί. Τον Ιανουάριο του 1987 σκοτώθηκαν κατά την εκτέλεση άσκησης χαμηλών αναχαιτίσεων νύχτας ο σμηναγός Βασίλειος Χρηστίδης και ο υποσμηναγός Ευάγγελος Ατματζάκης με αεροσκάφος Phantom F-4E της 337 Μοίρας Παντός Καιρού της 110 Πτέρυγας Μάχης.
Ευχές του Δένδια για ανάρρωση
Λίγες ώρες μετά το περιστατικό με την πτώση του F-16 στο Αιγαίο ο Νίκος Δένδιας θέλησε να στείλει τις ευχές του για ανάρρωση στον πιλότο του αεροσκάφους. Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στην πλατφόρμα Χ ο υπουργός Εθνικής Aμυνας ευχήθηκε μεταξύ άλλων στον πιλότο, ο οποίος εγκατέλειψε επιτυχώς το F-16 και παρέμεινε επί μιάμιση ώρα μέσα στη θάλασσα, προτού διασωθεί από Super Puma, «ταχεία επάνοδο στα καθήκοντά του».
Παράλληλα έστειλε τα συγχαρητήριά του σε όσους συμμετείχαν στη διάσωσή του. «Εκφράζουμε τις πιο ειλικρινείς μας ευχές για ταχεία επάνοδο στα καθήκοντά του στον χειριστή του μαχητικού αεροσκάφους F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο κατέπεσε σήμερα σε θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου. Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στην επιτυχή και ταχύτατη επιχείρηση διάσωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο Νίκος Δένδιας.
Λίγη ώρα αργότερα ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης ζήτησε τη διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στην πτώση του υπερσύγχρονου πολεμικού αεροσκάφους.