Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το master plan για την αντιπλημμυρική θωράκιση στους εκπροσώπους θεσμικών φορέων και στον περιφερειάρχη
Την παρουσίαση του master plan της ολλανδικής εταιρίας HVA International για την ανάταξη και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας έκανε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους εκπροσώπους θεσμικών φορέων και στον περιφερειάρχη της περιοχής. Θέμα αιχμής του σχεδίου είναι η διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, που, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «βαίνουν προς εξάντληση».
Σήμερα οι εκπρόσωποι της ολλανδικής εταιρίας θα παρουσιάσουν το πλήρες σχέδιο τους σε εκδήλωση στη Λάρισα, καθώς επιθυμία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση. Οπως ειπώθηκε, η χθεσινή συνάντηση ήταν η πρώτη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν για την τελική διαμόρφωση του σχεδίου για τη Θεσσαλία.
Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης έθεσε μετ’ επιτάσεως το θέμα των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, οι οποίοι, όπως είπε, βαίνουν προς εξάντληση και γι’ αυτό «δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη ή τραγική κατάσταση σε κάποια χρόνια από τώρα – 10, 15, 20, δεν το γνωρίζουμε. Ούτε οι επιστήμονες μπορούν να μας το υποδείξουν».
«Η ζημιά η οποία θα έχει γίνει στη Θεσσαλία από την εξάντληση των υπόγειων υδάτινων πόρων θα είναι μη αναστρέψιμη και σ’ αυτό έχουμε όλοι ευθύνη, να τοποθετηθούμε με απόλυτη σαφήνεια. Πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε η ζημιά που θα έχει γίνει από την έλλειψη υδάτινων πόρων έπειτα από χρόνια να μην είναι αναστρέψιμη» είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε στους συνομιλήτες του ότι «η δύσκολη δουλειά τώρα αρχίζει».
Αναφερόμενος στο σχέδιο των Ολλανδών, είπε πως «πρόκειται για ένα master plan, το οποίο ξεπερνάει τις 400 σελίδες, και το οποίο θα έλεγα ότι αποτελεί ίσως την πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, και το οποίο ακουμπά και μια σειρά από σημαντικούς τομείς, όπως την ανάγκη για έναν πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό των έργων υποδομής στη Θεσσαλία, τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η ολιστική διαχείριση των υδάτινων πόρων, τις επιπτώσεις που προφανώς όλο αυτό θα έχει στην αγροτική παραγωγή και στον πρωτογενή τομέα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Δίνει κατευθύνσεις
Οπως είπε, η μελέτη των Ολλανδών δεν είναι θέσφατο, αλλά δίνει κατευθύνσεις. «Θα είναι σημαντικό να συμφωνήσουμε ότι αποτελεί έναν οδικό χάρτη που μπορούμε να συμφωνήσουμε ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μια δραστική παρέμβαση για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας. Κάνουμε μια δραστική παρέμβαση στη Θεσσαλία, να μετατρέψουμε τη μεγάλη καταστροφή της κακοκαιρίας “Daniel” σε ευκαιρία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Στο σημείο αυτό και λόγω του προβλήματος εξάντλησης των υδάτινων πόρων υπογράμμισε πως «αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση -επειδή είδα και τις δηλώσεις του κ. περιφερειάρχη- ότι πρέπει αύριο να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι και να πάμε σε δραστικές παρεμβάσεις αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στη Θεσσαλία». «Δεν πρότεινε, εξάλλου, κάτι τέτοιο ούτε η μελέτη. Και θα ήταν πολύ άδικο από όλη αυτήν την αναλυτική δουλειά που έχει γίνει να εστιάσουμε την προσοχή μας μόνο σε αυτήν τη διάσταση. Ξεκαθαρίζω, λοιπόν, εξαρχής ότι δεν τίθεται κάποιο τέτοιο ζήτημα» συμπλήρωσε.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας και οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων έθεσαν στον πρωθυπουργό το θέμα της ολοκλήρωσης του καθαρισμού των ρεμάτων και της διάνοιξης νέων το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να επιταχυνθεί η απορροή των υδάτων και να ετοιμαστούν οι καλλιέργειες για το καλοκαίρι. Οπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, «πρέπει να αρχίσει… χθες η διάνοιξη ρεμάτων», σημειώνοντας ότι, εκτός από τη μελέτη των Ολλανδών, οι φορείς υπέβαλαν και δική τους μελέτη. Τόνισε δε πως «θέλουμε να συνεισφέρουμε στην κοινή αυτή προσπάθεια με τεκμηρίωση και δουλειά πολλή το επόμενο διάστημα», προσθέτοντας: «Από αυτά που έχω δει και έχω συζητήσει, πιστεύω ότι το 90% των πραγμάτων είναι κοινά».