Κλιμάκιο του οργανισμού μετέβη στο πανεπιστήμιο και χορήγησε αντιβιώσεις και εμβόλια σε όσους ήρθαν σε επαφή με τους τρεις φοιτητές που νόσησαν
Εμβόλια και αντιβιώσεις χορήγησε χθες το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στις επαφές των τριών φοιτητών του Πανεπιστημίου της Πάτρας που νόσησαν τους τελευταίους δυόμισι μήνες από μηνιγγίτιδα, ενώ την ίδια στιγμή οι δύο από τους τρεις φοιτητές νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χθες το πρωί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από την Αθήνα επισκέφτηκε την αχαϊκή πρωτεύουσα και συσκέφθηκε με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, προκειμένου να εκτιμηθεί η διασπορά των κρουσμάτων και να συντονιστούν οι δράσεις. Ετσι, αποφασίστηκαν η ιχνηλάτηση των επαφών των τριών φοιτητών που νόσησαν και η χορήγηση εμβολίων και αντιβιώσεων σε όσους ήρθαν σε επαφή μαζί τους το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα, το κλιμάκιο ενημέρωσε τους φοιτητές που σπουδάζουν στα τμήματα όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα και χορήγησε προληπτική χημειοπροφύλαξη στις στενές, αλλά και τις ευρύτερες επαφές των κρουσμάτων.
Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η 6η ΥΠΕ, «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πανικού μετά την εμφάνιση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας, αφού οι υγειονομικές Αρχές έχουν τηρήσει όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και το περιβάλλον είναι απολύτως ασφαλές». Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το γεγονός ότι τα τρία νεαρά άτομα νόσησαν από μηνιγγίτιδα με λίγες μέρες διαφορά μεταξύ τους, στην ίδια περιοχή και παρότι δεν συνδέονται άμεσα μεταξύ τους προκαλεί λόγους ανησυχίας που απαιτούν τη λήψη αποφάσεων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το πρώτο σοβαρό κρούσμα στην Πάτρα ήταν ένας 18χρονος φοιτητής που νόσησε στις 11 Ιανουαρίου και νοσηλεύεται πλέον εκτός κινδύνου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, ενώ η 20χρονη φοιτήτρια του Μαθηματικού νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση από τις 22 Φεβρουαρίου, όπως και ο 20χρονος φοιτητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών που παραμένει διασωληνωμένος στη ΜΕΘ από την περασμένη Τετάρτη.
Πάνω από 12 κρούσματα εντός του 2024!
Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους του ΕΟΔΥ, τα τρία κρούσματα μηνιγγίτιδας που σημειώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας συνιστούν έξαρση κρουσμάτων, ενώ από τις αρχές του 2024, δηλαδή μέσα σε λιγότερο από δυόμισι μήνες, έχουν δηλωθεί 12 κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα. Μάλιστα, ο οργανισμός στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι η διαβίωση σε κοινοβιακό περιβάλλον ευνοεί την εξάπλωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας και γι’ αυτόν τον λόγο φοιτητές, στρατιώτες, παιδιά σε οικοτροφεία κ.λπ. διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Επιπλέον, αξίζει να τονιστεί ότι ο μόνος τρόπος προφύλαξης κατά της βακτηριακής μηνιγγίτιδας Β’ είναι ο εμβολιασμός, ωστόσο τα εμβόλια αυτά είναι υψηλού κόστους και δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, γι’ αυτό ο ΕΟΔΥ, κατόπιν εντολών της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, χορήγησε χθες δωρεάν εμβόλιο στις πολύ στενές επαφές των τριών φοιτητών και αντιβιοτική χημειοπροφύλαξη σε δεκάδες άτομα, όπως φοιτητές και καθηγητές του πανεπιστημίου. Τέλος, να σημειωθεί ότι οι στενές επαφές στον μηνιγγιτιδόκοκκο δεν είναι πολλές, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με τις επαφές του κορονοϊού, ενώ ο τελευταίος μπορεί να μεταδοθεί ύστερα από επαφή με μολυσμένο άτομο το πολύ μέσα σε 15 λεπτά, σε αντίθεση με τον μηνιγγιτιδόκοκκο που απαιτούνται ακόμη και ώρες για τη μετάδοσή του.