Η αγόρευση του εισαγγελικού λειτουργού ολοκληρώθηκε χθες στη δικαστική αίθουσα του Εφετείου
Απαλλαγή για 12 κατηγορουμένους και ενοχή για τους υπόλοιπους εννέα εισηγήθηκε ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μανιάτης, ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους. Η αγόρευση του εισαγγελικού λειτουργού ολοκληρώθηκε χθες στη γεμάτη συγγενείς θυμάτων αλλά και κατηγορουμένους δικαστική αίθουσα του Εφετείου της Αθήνας.
Το δικαστήριο μπαίνει πλέον, έπειτα από περίπου 1,5 έτος ακροαματικής διαδικασίας, σε «τροχιά» έκδοσης της ετυμηγορίας του. Ο κ. Μανιάτης με την πρότασή του (η οποία -σημειωτέον- δεν δεσμεύει το δικαστήριο) ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως κατά συρροή, της σωματικής βλάβης από αμέλεια διά παραλείψεως κατά συρροή και του εμπρησμού από αμέλεια οι κατηγορούμενοι Σωτήρης Τερζούδης, τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος, τότε υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννης Φωστιέρης, τότε επικεφαλής ΕΣΚΕ, Ν. Παναγιωτόπουλος, επίγειος επικεφαλής πυροσβεστικών δυνάμεων, Χαράλαμπος Χιόνης, επίσης επικεφαλής επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, Βάιος Θανασιάς, τότε αντιδήμαρχος Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς, τότε δήμαρχος Ραφήνας, Αντώνης Παλπατζής, τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας, και Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, ο οποίος είναι και το τελευταίο πρόσωπο στον κατάλογο των κατηγορουμένων.
Καύση κλαδιών
Πρόκειται -όπως είναι γνωστό- για τον πολίτη που κατηγορείται ότι προκάλεσε τη φονική πυρκαγιά, καίγοντας κλαδιά σε χώρο δίπλα στο σπίτι του στο Νταού Πεντέλης. Αντίθετα, με την πρότασή του ο εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή των στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χρήστου Γκολφίνου, Φίλιππου Παντελεάκου, Δαμιανού Παπαδόπουλου, Χρήστου Λάμπρη, Χρήστου Δροσόπουλου, Γεώργιου Πορτοζούδη και Στέφανου Κολοκούρη.
Ακόμη, ο κ. Μανιάτης τάχθηκε υπέρ της απαλλαγής του τότε αξιωματικού στα εναέρια μέσα της ΕΛ.ΑΣ. Χαράλαμπου Συρογιάννη, του τότε γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, της τότε περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και των τότε δημάρχων Μαραθώνα και Πεντέλης, Ηλία Ψινάκη και Δημήτριου-Στέργιου Καψάλη, αντιστοίχως. Η αγόρευση δεν φάνηκε πάντως να ικανοποιεί τους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι παρακολουθούσαν τον εισαγγελέα να αναπτύσσει την πρότασή του μάλλον… μουδιασμένοι.
Παρά τις απαλλαγές πάντως που ζήτησε αγορεύοντας, ο εισαγγελέας ήταν ιδιαίτερα επικριτικός ως προς τη μη ενημέρωση των κατοίκων Ματιού για την επικινδυνότητα του φαινομένου, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν για το πώς θα διαφυλάξουν τις ζωές και τις περιουσίες τους. Μάλιστα, ο κ. Μανιάτης έκανε εκ νέου αναφορά σε χάος ασυνεννοησίας και έλλειμμα συντονισμού μεταξύ των επίγειων δυνάμενων της Πυροσβεστικής.
“Κάντε ό,τι μπορείτε”
«Υπήρχε ασυνεννοησία και ελλιπής συντονισμός των δυνάμεων. Η εντολή που είχαν οι παριστάμενοι στο πεδίο ήταν “κάντε ό,τι μπορείτε”, χωρίς τομέα ευθύνης» είπε ο εισαγγελέας, και για την παράλειψη αυτή, δηλαδή για τη μη αξιοποίηση των μέσων επίγειας πυρόσβεσης, ζήτησε την ενοχή του Χαρ. Χιόνη, λέγοντας ότι με τις πράξεις και τις παραλείψεις του «συνέτεινε στο αποτέλεσμα που υπήρξε». Οπως τόνισε ο κ. Μανιάτης. υπήρχε και ο χρόνος για την ενημέρωση των πολιτών, αν φυσικά, όπως είπε, οι επίγειοι επικεφαλής των μέσων πυρόσβεσης ενεργούσαν έγκαιρα.
«Αυτό που προκρίθηκε όμως, και τελικά έγινε, ήταν μια κακή επιλογή, αν όχι η χειρότερη. Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτος είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο. Δεν μπορώ να δεχθώ και να πεισθώ ότι εκείνη την ημέρα η καλύτερη υπηρεσία που μπορούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε» τόνισε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας, ζητώντας την ενοχή του Χαρ. Χιόνη και για τη μη έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών.
«Καταπέλτης» ήταν ο κ. Μανιάτης και ως προς την ποινική ευθύνη του Ευ. Μπουρνούς, για τον οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, ανέφερε πως με τις δηλώσεις του στα ΜΜΕ εκείνη την ημέρα έδινε πληροφορίες στον κόσμο που απείχαν παρασάγγας από την πραγματική κατάσταση. «Οσοι τον άκουγαν να παρέχει διαβεβαιώσεις εφησύχασαν και πίστευαν ότι η φωτιά έχει αντίθετη κατεύθυνση. Χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Εχω τη γνώμη ότι προέβη στην ενέργεια εσφαλμένης ενημέρωσης στο κοινό που επέτεινε το αξιόποινο αποτέλεσμα» ανέφερε ο εισαγγελέας για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο.
Αγόρευση «καταπέλτης» για τον κατηγορούμενο που προκάλεσε τη φωτιά
Τέλος, ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο Κ. Αγγελόπουλο, που κατηγορείται ότι προκάλεσε τη φονική πυρκαγιά, τον άνθρωπο που έβαλε τη «λυδία λίθο» της συμφοράς. «Ο πραγματογνώμονας επιβεβαίωσε ότι σε τέσσερα δέντρα μέσα στην ιδιοκτησία του βρέθηκαν ίχνη κλαδέματος, καθώς και ότι κάποια από τα καμένα κλαδιά που βρέθηκαν αντιστοιχούσαν σε δέντρα από την οικία του. Αντίθετα, παρόμοια δέντρα έξω από το σπίτι του δεν είχαν ποτέ κλαδευτεί.
Αποδείχθηκε ότι τα κλαδιά που ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος προσπάθησε να κάψει προέρχονταν από δέντρα στο σπίτι του. Αποδείχθηκε ότι κλάδεψε τα δέντρα προ 15ημέρου και απέθεσε τα κλαδιά έξω από το οικόπεδό του στο σημείο έναρξης της φωτιάς» είπε ο εισαγγελέας ως προς την ενοχή του συγκεκριμένου κατηγορουμένου, προσθέτοντας: «Εριξε νερό μετά, όχι για να κατασβήσει, αλλά για ν’ αλλοιώσει τα πειστήρια, ενώ μετακίνησε τα υπόλοιπα των καμένων κλαδιών και τα διασκόρπισε. Αυτός προκάλεσε την πυρκαγιά στο συγκεκριμένο σημείο, αν και μας είπε ότι δεν βρισκόταν στην οικία του κατά τον χρόνο έναρξης της πυρκαγιάς, προσκομίζοντας και κάποιες αποδείξεις για αγορές που έκανε στη Ραφήνα με την πιστωτική κάρτα του. Ολες, όμως, αυτές οι αποδείξεις δεν έχουν αξία, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι μπορεί την κάρτα του να χρησιμοποίησε ένα άλλο άτομο. Εχει δε αποκλειστεί το ενδεχόμενο βραχυκυκλώματος στύλου της ΔΕΗ και κάθε άλλη εκδοχή που προβλήθηκε εδώ».
δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη, με τις αγορεύσεις των συνηγόρων.