Ο «σουλτάνος» επισκέφτηκε ύστερα από 12 χρόνια το Κάιρο, με στόχο να αναδείξει ακόμα μία φορά τον εαυτό του ως «προστάτη» του αραβικού κόσμου, με φόντο τον πόλεμο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη
Φαινομενικά μόνο βέβαια, το ποδόσφαιρο τους έφερε… πιο κοντά. Για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ ο λόγος, που παρά το γεγονός πως έγινε μέσα στο καταχείμωνο, οι θερμότερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν στο εμιράτο τον Νοέμβριο του 2022 έγιναν το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έσπασαν, όπως λέγεται, τον πάγο και αντάλλαξαν χειραψία. Την πρώτη που αποτυπώθηκε ειδησεογραφικά έπειτα από χρόνια ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο και τον Αιγύπτιο ομόλογό του.
Το Μουντιάλ τέλειωσε βέβαια, σε αντίθεση με τη συνέχιση της επανοικοδόμησης των έως πρότινος «πληγωμένων» σχέσεων ανάμεσα σε Αγκυρα και Κάιρο. Το διάστημα που ακολούθησε αξιοποιήθηκε για να υπάρξει επαναπροσέγγιση, ενώ το περασμένο καλοκαίρι επήλθε και ο αμοιβαίος διορισμός πρεσβευτών από τις δύο πλευρές. Χθες, λοιπόν, θα έλεγε κανείς πως απλώς επισφραγίστηκε ο «διπλωματικός κάματος» με την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο «σουλτάνος» στο Κάιρο, την πρώτη έπειτα από 12 χρόνια, καθώς οι δυο πλευρές επένδυσαν και επενδύουν, κοιτώντας «εμπρός», πολλά σε αυτή τη συνάντηση που καταγράφεται μέσα στις πυκνές όσο και εκρηκτικές εξελίξεις τόσο γεωπολιτικό-γεωστρατηγικό πεδίο όσο όμως και στη «σκακιέρα» του ενεργειακού μετώπου.
Τον Ερντογάν υποδέχθηκε με κάθε επισημότητα στο αεροδρόμιο ο ίδιος ο Αλ Σίσι, ενώ την ώρα που τόσο τα τουρκικά όσο και τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης διέκοπταν την κανονική ροή του προγράμματός τους για να μεταδώσουν τις εικόνες, οι δύο άνδρες μετέβησαν στο προεδρικό μέγαρο. Στις συνομιλίες με το Κάιρο η Αγκυρα προφανώς στόχευε να αναδείξει ως σημαντικότερο θέμα τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα – κάτι που συνδέεται βεβαίως με το ευρύτερο αφήγημα του Ερντογάν, που θέλει να συστηθεί ως «ειρηνοποιός» στο μέτωπο του πολέμου της Ουκρανίας, αλλά συγχρόνως και ως «προστάτης» του αραβικού κόσμου, με φόντο τον πόλεμο στα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη. Οπως είναι γνωστό, τόσο η Αγκυρα όσο και το Κάιρο αντιτίθενται σθεναρά στις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ ειδικότερα η κυβέρνηση του Αλ Σίσι φοβάται ότι αυτές θα οδηγήσουν χιλιάδες Παλαιστινίους προς την Αίγυπτο. Για τον λόγο αυτό το Κάιρο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι μια ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα αποτελεί «κόκκινη γραμμή».
Το «κεφάλαιο Λιβύη»
Στα κεντρικά ζητήματα προς συζήτηση βέβαια ήταν και το «κεφάλαιο Λιβύη». Το πεδίο στο οποίο Αγκυρα και Κάιρο υποστηρίζουν όμως αντιμαχόμενες δυνάμεις του εμφύλιου πολέμου που συνεχίζει να κόβει τη χώρα της βόρειας Αφρικής στα δύο. Η Τουρκία, πάντως, που υποστηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης, εσχάτως ρίχνει γέφυρες και προς τις δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης, που έχουν έδρα τη Βεγγάζη.
«Καυτή πατάτα» συνεχίζει να αποτελεί βέβαια, ως προέκταση των συζητήσεων για τη Λιβύη, και η περίπλοκη ενεργειακή εξίσωση στην ανατολική Μεσόγειο. Ουδείς πάντως στην Αγκυρα χθες έσπευσε να δώσει το στίγμα του σχετικά με το κατά πόσο είναι ώριμες οι συνθήκες για ουσιαστική συζήτηση επί του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας.
Παρά τα χαμόγελα, που περίσσευαν χθες, το «μεγάλο αγκάθι» παραμένει. Ο λόγος για την παρουσία στην Τουρκία μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, των θανάσιμων πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης του Αλ Σίσι, τα οποία πάντως σταμάτησαν πλέον τη δράση τους στη γείτονα από τη στιγμή που η Αγκυρα αποφάσισε, πριν από μια διετία, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Κάιρο.