Κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τους γκέι γάμους θα συγκρουστούν στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρώην και ο νυν πρωθυπουργός
Σε άτυπη κόντρα μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά θα εξελιχθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στη Βουλή, καθώς αναμένεται να παρέμβει όχι μόνο ο πρωθυπουργός αλλά και ο εκ Μεσσηνίας πρώην πρωθυπουργός. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει προαναγγείλει εδώ και εβδομάδες πως θα τοποθετηθεί από του βήματος, ενώ, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, θα παρέμβει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να διευκρινίσει ακόμη ημέρα και ώρα. Κατά τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές, οι «γαλάζιοι» βουλευτές απέφυγαν όπως ο διάολος το λιβάνι να τοποθετηθούν, δίνοντας ραντεβού αύριο στην Ολομέλεια.
Περί τους 40 βουλευτές αναμένεται να απόσχουν ή να καταψηφίσουν, ενώ ο Μάκης Βορίδης επιμένει στο θέμα της συνταγματικότητας, σχολιάζοντας πως για το ζήτημα θα αποφανθούν τόσο η Βουλή όσο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. «Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν και να πουν την άποψή τους. Δεν είναι κανείς αφελής στην κυβέρνηση, ούτε ο πρωθυπουργός, που στηρίζει τη ρύθμιση, ο οποίος ξέρει ότι και η Εκκλησία έχει διαφορετική γνώμη και μερίδα της κοινωνίας» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας για τα συλλαλητήρια κατά του νόμου, ενώ αναφορικά με δηλώσεις και απόψεις περί αντισυνταγματικότητας της προωθούμενης ρύθμισης υποστήριξε: «Ο Βορίδης είπε την άποψή του. Υπάρχουν δύο όργανα για την αντισυνταγματικότητα: η Βουλή και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αν εγερθούν ζητήματα αντισυνταγματικότητας, εκεί θα κριθούν. Η γνώμη μου είναι γνώμη μου».
Από εκεί και πέρα, ένταση έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και στον ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση ορισμένων βουλευτών, ανάμεσά τους ο Παύλος Πολάκης. Μάλιστα, η Αθηνά Λινού κατέθεσε τροπολογία για την παρένθετη κύηση, στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης του νομοθετικού πλαισίου, αναφερόμενη στις παθογένειες που έχουν διαγνωστεί από την εφαρμογή του θεσμού στη χώρα και προτάσσοντας το συμφέρον τόσο των παιδιών όσο και των γυναικών που κυοφορούν ως παρένθετες. Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, μέχρι και την τελευταία στιγμή θα γίνουν προσπάθειες ώστε οι διαφοροποιήσεις να περιοριστούν σε μονοψήφιο αριθμό.
Οπως και να ‘χει, παρά τις διαφοροποιήσεις και τις εντάσεις στο εσωτερικό των τριών μεγάλων κομμάτων, το νομοσχέδιο θα εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία, καθώς το υπερψηφίζουν επί της αρχής Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Καταψηφίζουν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, «Σπαρτιάτες» και ΝΙΚΗ, ενώ «ναι» θα πουν και Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος χαρακτήρισε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης τολμηρό, αλλά όχι παράτολμο βήμα, ενώ αίσθηση προκάλεσε η οξύτατη επίθεσή του στο ΚΚΕ, στο οποίο καταλόγισε υποκριτική στάση.