Με επιστολή της επιβεβαιώνει την «κυριακάτικη δημοκρατία», ενώ προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα, παρά την επιβαρυντική έκθεση των ελεγκτών της
Με επίσημη επιστολή-απάντηση για το δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας» η ΕΥΔΑΠ παραδέχεται την ύπαρξη μπαζών με άκρως τοξικό αμίαντο στους προσωρινούς χώρους αποθήκευσης της επιχείρησης.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Η ΕΥΔΑΠ, δηλαδή, επιβεβαιώνει το μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας που ανέδειξε η εφημερίδα μας, παρουσιάζοντας τα ντοκουμέντα από την έκθεση του εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας στις 30-31 Οκτωβρίου 2023. Οπως γίνεται αμέσως αντιληπτό από την απάντηση της ΕΥΔΑΠ, η διοίκηση της κοινωφελούς επιχείρησης γνώριζε ότι υπήρχαν κομμένες αμιαντοτσιμεντοσωλήνες στους χώρους αποθήκευσης, ωστόσο, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες του ελέγχου επιθεωρητών της ΕΥΔΑΠ, είχε αφήσει εκτεθειμένους τους λόφους από αναμεμειγμένα μπάζα, κάτι που απαγορεύεται ρητώς από τη σχετική νομοθεσία.
Στην απάντησή της η ΕΥΔΑΠ και αφού αναλώνεται σε γνωστές πληροφορίες για τον αμίαντο, κάποιες εκ των οποίων είχαμε ήδη αναφέρει και εμείς, αφιερώνει μόνο τρεις αράδες για την αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας»: «Τα μεμονωμένα μικρά τεμάχια αμιαντοτσιμεντοσωλήνων που φάνηκαν σε φωτογραφίες του δημοσιεύματος έχουν ήδη προ πολλού συλλεχθεί από κατάλληλα εξειδικευμένη, αδειοδοτημένη συνεργαζόμενη εταιρεία, ενώ στη διάθεση της ΕΥΔΑΠ βρίσκονται τα σχετικά προς τούτο πιστοποιητικά».
Η «δημοκρατία» έχει ήδη ζητήσει να λάβει γνώση των συγκεκριμένων πιστοποιητικών για να ενημερώσει την κοινή γνώμη, όπως θα όφειλε η ίδια η ΕΥΔΑΠ ήδη να έχει πράξει δημοσίως, όμως η εταιρεία φαίνεται πως επιδιώκει από την πρώτη στιγμή να απαξιώσει την ύπαρξη εκτεθειμένων και κατεστραμμένων αμιαντοτσιμεντοσωλήνων στις εγκαταστάσεις της εντός κατοικημένων ζωνών. Οι εικόνες που «φάνηκαν σε φωτογραφίες του δημοσιεύματος», όπως αναφέρει η ΕΥΔΑΠ, σε μια απόπειρα υποβάθμισης του μείζονος ζητήματος, προέρχονται από τα ευρήματα της εσωτερικής επιθεώρησης της ίδιας της ΕΥΔΑΠ στις 30-31 Οκτωβρίου. Η μία είναι από τον Περισσό και οι άλλες τρεις από το Μενίδι.
Φωτογραφίες
Στις φωτογραφίες μπορεί ο καθένας να δει παρατημένα και αναμεμειγμένα μπάζα μέσα στον χώρο προσωρινής αποθήκευσης, εκτεθειμένα, με κομμένες σωλήνες καρκινογόνου αμιάντου να «ξεπηδούν» σε κοινή θέα, δίχως να βρίσκονται σε ειδικούς σάκους. Οι ίδιοι ελεγκτές της ΕΥΔΑΠ που διαπιστώνουν τα εκτεθειμένα τμήματα κομμένων σωλήνων με αμίαντο κρούουν με το πόρισμά τους τον κώδωνα του κινδύνου προς τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ: «Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων, τα παραπάνω προϊόντα εκσκαφής λόγω του ότι περιέχουν και κομμάτια αμιαντοτσιμέντου χαρακτηρίζονται “Μπάζα εκσκαφής που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες”».
Κατά συνέπεια, οι ελεγκτές της ΕΥΔΑΠ εκτιμούν ότι δεν έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τα μπάζα με επικίνδυνες ουσίες, όπως τώρα ισχυρίζεται με την απάντησή της η επιχείρηση. Σε καμία περίπτωση, δηλαδή, δεν μπορεί να ισχύει και η έκθεση ελέγχου, την οποία δεν αμφισβήτησε με την επιστολή της προς την εφημερίδα μας η ΕΥΔΑΠ, αλλά και η θέση της εταιρείας, πως «τα μεμονωμένα, μικρά τεμάχια αμιαντοτσιμεντοσωλήνων που φάνηκαν σε φωτογραφίες του δημοσιεύματος έχουν ήδη προ πολλού συλλεχθεί από κατάλληλα εξειδικευμένη, αδειοδοτημένη συνεργαζόμενη εταιρία».
Αν οι σωλήνες είχαν κοπεί, μεταφερθεί και τοποθετηθεί σύμφωνα με τον νόμο στον χώρο προσωρινής αποθήκευσης, δεν θα έσπευδαν οι ελεγκτές να μιλήσουν για μπάζα με επικίνδυνες ουσίες και να βγάζουν φωτογραφίες εντός κατοικημένων ζωνών με κομμένες σωλήνες, η σκόνη των οποίων προκαλεί καρκίνο.
Τα ερωτήματα αυξάνονται μετά την τοποθέτηση της ΕΥΔΑΠ παρά μειώνονται. Η εταιρεία εξακολουθεί να πρέπει να αποδείξει με στοιχεία πότε και σε ποια έργα συγκεκριμένων περιοχών κόπηκαν οι αμιαντοτσιμεντοσωλήνες, αν υπήρχε ειδική σήμανση για τους κατοίκους, αν είχαν παρθεί όλα τα μέτρα προφύλαξης για τους εργαζομένους κατά τις εργασίες, από ποια πιστοποιημένη εταιρεία μεταφέρθηκαν στον χώρο προσωρινής αποθήκευσης, γιατί δεν ήταν σε ειδικές σακούλες τα κομμάτια αμιαντοτσιμέντου, αλλά ήταν αναμεμειγμένα με άλλα μπάζα και πότε μεταφέρθηκαν ξανά από πιστοποιημένες εταιρείες για να πάνε σε ειδικό χώρο επεξεργασίας.
Οι δικαιολογίες της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης μετά το δημοσίευμα-βόμβα
Σε άλλα σημεία της επιστολής της η ΕΥΔΑΠ αναφέρει:
• «Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι δεν πρόκειται για σωλήνες αμιάντου, αλλά για αμιαντοτσιμεντοσωλήνες με πολύ μικρή περιεκτικότητα σε αμίαντο».
• «Η εγκατάσταση αμιαντοτσιμεντοσωλήνων στα δίκτυα της ΕΥΔΑΠ έχει σταματήσει από το τέλος της δεκαετίας του 1990 και η παραμονή τους σε μέρος των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης δεν δημιουργεί κανένα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και την υγεία του προσωπικού της, δεδομένου ότι, όπως επιστημονικά έχει τεκμηριωθεί, ΜΟΝΟ κατά την κοπή του αμιαντοτσιμεντοσωλήνα θα μπορούσαν να απελευθερωθούν ίνες αμίαντου και σε καμία άλλη περίπτωση, ούτε κατά τη χρήση των αμιαντοτσιμεντοσωλήνων ως υλικό δικτύων ούτε κατά την εναπόθεσή τους».
• «Δεν υφίσταται οποιαδήποτε έκθεση ούτε των εργαζομένων ούτε και των κατοίκων των διαφόρων περιοχών που υλοποιούνται επισκευές των δικτύων».
• «Ολοι οι εργαζόμενοι στα δίκτυα της ΕΥΔΑΠ (από τους εργατοτεχνίτες έως τους εργοδηγούς) έχουν ενημερωθεί και εκπαιδεύονται συνεχώς από ειδικούς τεχνικούς ασφαλείας για τον τρόπο διαχείρισης των αμιαντοτσιμεντοσωλήνων. Επιπρόσθετα, οι εργαζόμενοι για τις εργασίες που εκτελούν σε δίκτυα αμιαντοτσιμεντοσωλήνων έχουν εντολή να χρησιμοποιούν κατάλληλα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), όπως φόρμες μιας χρήσης, κατάλληλες μάσκες, γάντια, γαλότσες, κ.λπ., που διασφαλίζουν την προστασία τους».
• «Η αποτελεσματικότητα των ανωτέρω επιβεβαιώνεται και από προληπτικές, εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις, που διενεργούνται συντεταγμένα στο πλαίσιο διασφάλισης της υγείας των εργαζομένων, στο προσωπικό που ασχολείται με το αντικείμενο επισκευής/αντικατάστασης τμημάτων αμιαντοτσιμεντοσωλήνων, και οι οποίες δεν έχουν καταδείξει οποιοδήποτε πρόβλημα».
• «Σε κάθε περίπτωση και προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω η ολοκληρωμένη διαχείριση των αμιαντοτσιμεντοσωλήνων, η ΕΥΔΑΠ εκπόνησε, με βάση τον πρόσφατο νόμο, μελέτη για την αδειοδότησή της στη συλλογή, μεταφορά και διαχείριση των τμημάτων αμιαντοτσιμεντοσωλήνα που προκύπτουν από τις επισκευές των αγωγών ύδρευσης και αποχέτευσης, η οποία έχει ήδη υποβληθεί στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής».
• «Εν τω μεταξύ τα μεμονωμένα, μικρά τεμάχια αμιαντοτσιμεντοσωλήνων που φάνηκαν σε φωτογραφίες του δημοσιεύματος έχουν ήδη προ πολλού συλλεχθεί από κατάλληλα εξειδικευμένη, αδειοδοτημένη συνεργαζόμενη εταιρεία, ενώ στη διάθεση της ΕΥΔΑΠ βρίσκονται τα σχετικά προς τούτο πιστοποιητικά».