Το «σεμινάριο» της πρώτης μέρας για τους γκέι γάμους δεν απέδωσε, παρά τις απειλές των… καθοδηγητών. Έντονοι διάλογοι, κόντρες και διαφωνίες
Ο πλήρης διχασμός της κυβερνητικής παράταξης επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ, κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας του «φροντιστηρίου» των βουλευτών από τους… ειδήμονες του Μεγάρου Μαξίμου περί των ομόφυλων ζευγαριών, που υποστήριξαν την ανεξήγητη ανάγκη να υπερψηφιστεί το περιβόητο νομοσχέδιο, παρότι τινάζει στον αέρα τον πυρήνα της ελληνικής οικογένειας αλλά και τις αξίες της παράταξης.
Εντονοι διάλογοι, κόντρες, διαφωνίες και ένας Αδωνις Γεωργιάδης που έφτασε στο σημείο -ως όψιμος «δικαιωματιστής»- να απειλήσει τους διαφωνούντες βουλευτές, λέγοντας σε υψηλούς τόνους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και δυσαρέσκεια, ότι καταψήφιση του νομοσχεδίου σημαίνει και καταψήφιση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν οι Κώστας Καραγκούνης και Ανδρέας Κατσανιώτης επιχειρηματολόγησαν σε ήπιο τόνο κατά του νομοσχεδίου, με τον πρώτο να υποστηρίζει ότι πρέπει να υπολογίσουν τις «μεγάλες αντιδράσεις από ένα κομμάτι της κοινωνίας», προτείνοντας «τροποποίηση του συμφώνου συμβίωσης».
Στην ίδια γραμμή και οι άλλοι «φύλακες της μητσοτακικής νομιμότητας», όπως ο προκλητικός υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, που ανερυθρίαστα επικαλέστηκε τον ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, λέγοντας πως είχε πει ότι «ανήκομεν εις την Δύσιν και πολιτιστικά». Μια αναφορά που προκάλεσε έντονη δυσφορία όχι μόνο στους διαφωνούντες, αλλά και σε πολλούς άλλους βουλευτές. Η στάση γενικά των… καθοδηγητών ήταν αρκούντως προκλητική, με τον υφυπουργό Γιάννη Μπρατάκο να θεωρεί τις διαφωνίες των βουλευτών ως… καφενειακές, αφού σημείωσε πως «η Ν.Δ. είναι συντεταγμένο κόμμα και όχι καφενές».
Το φροντιστήριο της πρώτης μέρας πάντως, παρά τις απειλές των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, δεν φαίνεται να απέδωσε. Από τους παρευρισκομένους, διψήφιος αριθμός μίλησε κατά του νομοσχεδίου ή εξέφρασε έντονο προβληματισμό. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση βουλευτή που συμμετείχε στην ενημέρωση, ο οποίος είπε στο newsbreak.gr: «Πρώτη φορά πήγα σε ενημέρωση και έφυγα με περισσότερες απορίες από όσες είχα».
Επίσης, είναι ενδεικτική η φράση της Αννας Καραμανλή, που χθες στο Action δήλωσε: «Δεν έφυγα σοφότερη. Αν ισχύσουν αυτά που άκουσα και δεν έρθει κάτι άλλο, εννοείται πως θα το καταψηφίσω». Σύμφωνα με την εικόνα που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής, εκείνοι που όλο το προηγούμενο διάστημα εξέφρασαν κάθετη διαφωνία με το νομοσχέδιο δεν φαίνεται να πείστηκαν να αλλάξουν στάση (π.χ., Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Καραγκούνης, Αννα Καραμανλή, Θ. Καράογλου, Κώστας Δαβάκης, Κώστας Κατσαφάδος κ.ά.) και εμμένουν στην καταψήφιση. Αρκετοί απέφυγαν να πουν τι θα πράξουν τελικά στην ψηφοφορία, ενώ υφυπουργοί που είχαν εκφράσει ενστάσεις (όπως οι Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Μαρία Κεφάλα, Σταύρος Κελέτσης) δεν απείλησαν με καταψήφιση, όμως εξέφρασαν επιφυλάξεις, όπως και ο Στέλιος Πέτσας. Αλλοι υφυπουργοί (Βασίλης Σπανάκης, Σοφία Βούλτεψη) και υπουργοί (Δημήτρης Καιρίδης, Ειρήνη Αγαπηδάκη) εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο νομοσχέδιο.
Αντιδράσεις
Το… φροντιστηριακό μάθημα όμως δεν πήγε εντελώς χαμένο, αφού έπεισε έναν μέχρι χθες διαφωνούντα βουλευτή! Τον Μακάριο Λαζαρίδη, που απεδείχθη… καλός μαθητής και πειθαρχημένος, αφού δήλωσε χθες ότι πείστηκε και θα ψηφίσει τελικά το νομοσχέδιο! Στο πρώτο «φροντιστήριο» πήραν μέρος περίπου 60 βουλευτές, και όσοι εκ των διαφωνούντων μίλησαν επικαλέστηκαν τις αντιδράσεις που υπάρχουν στη βάση του κόμματος. Οι περισσότερες διαφωνίες αφορούσαν την υιοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και τον γάμο καθαυτό, με το βασικό τους επιχείρημα να είναι ότι με ορισμένες παρεμβάσεις στο σύμφωνο συμβίωσης θα μπορούσαν να καλυφθούν όλα τα νομικά κενά, όπως, επί παραδείγματι, εκείνα για τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες και ο ένας από τους δύο γονείς δεν αναγνωρίζεται ως ανάδοχος σε περίπτωση που έχει κάνει την υιοθεσία και φύγει από τη ζωή. Ορισμένοι βουλευτές υποστήριξαν ότι η θεσμοθέτηση της υιοθεσίας μπορεί να οδηγήσει μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Μετά τη λήξη του… μαθήματος, οι καθοδηγητές παρουσίασαν με τις δηλώσεις τους μια ειδυλλιακή εικόνα! Ο Ακης Σκέρτσος επεσήμανε πως «τέθηκαν ερωτήσεις, δόθηκαν διευκρινίσεις. Νομίζω ότι όλοι γίναμε σοφότεροι από αυτή τη συζήτηση». Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης μίλησε για… «φανταστική πρωτοβουλία» και υπογράμμισε πως «πήραν τον λόγο και όσοι είχαν διαφωνία. Απαντήσαμε σε όλες τις απορίες. Οι όποιες διαφωνίες πήραν απάντηση. Το κλίμα ήταν πολύ καλό, 100%». Ακόμα, η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη δήλωσε πως «δεν υπάρχει κανένα εσωκομματικό θέμα. Αλίμονο αν αυτό ήταν το πρόβλημα στη Ν.Δ.».
Στο μεταξύ, χθες, η γραμματέας της Ν.Δ. Μαρία Συρεγγέλα είπε στον Σκάι πως είναι λογικό να υπάρχουν πολλές απόψεις στο κόμμα, καθώς απευθύνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης δήλωσε πως «με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, τα παιδιά τους θα μπορούν να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια». Εκτίμησε δε πως ο αριθμός εκείνων που δεν θα πειστούν για το νομοσχέδιο θα είναι πολύ περιορισμένος. «Κατά την εκτίμησή μου, ίσως θα είναι και λιγότεροι από 30 αυτοί που δεν θα ψηφίσουν ή θα απέχουν. Η συζήτηση πρέπει να γίνει χωρίς εντάσεις. Κάποιοι θέλουν να βάλουν φωτιά και να δημιουργήσουν πολεμικό κλίμα» ανέφερε.